élő közvetítés

Uniós panaszbeadvány az állami médiaköltések piacromboló hatása miatt

A Mérték Médiaelemző Műhely, Jávor Benedek EP-képviselő, és a Klubrádió panaszbeadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz a magyar állami hirdetések miatt, mert azok mértékét és elosztását piacrombolónak tartják, amely ellentétes az EU versenyjogi szabályaival. A panaszbeadványt január 17-én egy minikonferencián ismertette Urbán Ágnes, a Mérték munkatársa, Jávor Benedek, és Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója. Az esemény egy kerekasztallal zárult, amelynek keretében Polyák Gábor, a Mérték jogásza, Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke, és Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója az állami hirdetésekről, valamint a politika és a sajtó viszonyáról beszélgettek.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Január 17-én délelőtt a MÚOSZ székházában Urbán Ágnes egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa, továbbá Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, és Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója számolt be arról, hogy közös panaszbeadvánnyal fordultak az Európai Bizottsághoz a magyar állami hirdetések miatt, mert azokat súlyosan piacromboló hatásúnak tartják, és ezért szerintük a magyar kormány hirdetési gyakorlata ellentétes az uniós versenyjogi szabályozással.

A beadványban felhasználták:

  • a Kantar Média adatait az állami reklámköltésekről, melyeket Bátorfy Attila, az Átlátszó adatújságírója ábrázolt látványos grafikonokon
  • az Átlátszó által évek óta rendszeresen közadatigénylésben kikért adatokat a különböző kormányzati propagandakampányokról, melyeket Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója dolgozott fel
  • a Médiatanács országgyűlési beszámolóját, valamint cégbírósági adatokat és újságcikkeket is

Urbán Ágnes elmondta, hogy az elmúlt években az állam vált a legnagyobb hirdetővé a reklámpiacon, ami a végletekig torzítja a versenyt, hiszen az állami hirdetések mesterségesen tartanak életben olyan kormányközeli sajtótermékeket, amelyek enélkül a hatalmas mennyiségű közpénz nélkül nem léteznének, mert az olvasottságuk/nézettségük, vagyis a kereskedelmi bevételük rendkívül alacsony.

Jávor Benedek arról beszélt, hogy valószínűleg elhúzódó eljárásra kell számítani, azonban ha az Európai Bizottság megalapozottnak találja a beadványt, akkor a magyar kormánnyal szemben tiltott állami támogatás miatt kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak.

Stock Richárd a kormányfüggetlen médiumok nehéz helyzetéről beszélt az állami hirdetésekkel torzított piacon, ahol a függetlenség és a túlélés garanciája a közösségi finanszírozás, vagyis az olvasóktól/hallgatóktól kapott anyagi támogatás.

Kardos Dávid, Polyák Gábor, Erdélyi Katalin, Hargitai Miklós kerekasztalbeszélgetése

A panaszbeadvány ismertetése után egy kerekasztal keretében az állami hirdetésekről, valamint a politika és a sajtó viszonyáról beszélgetett

  • Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke
  • Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely jogásza
  • Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója

A kerekasztalbeszélgetést Kardos Dávid, Jávor Benedek asszisztense moderálta.

Jávor Benedek a Facebook-oldalán élőben közvetítette az egész eseményt, a videó itt visszanézhető:

Megosztás