élő közvetítés

„Mi vagyunk Európa!” – így telt idén március 15.

Az idei év március 15-i megemlékezései és tüntetései viszonylag békésen zajlottak. Orbán Viktor ahelyett, hogy szokásosan migránsozott vagy sorosozott volna, egy európai birodalom terjeszkedő árnyékáról beszélt. Gyurcsányék ennek az antitézisét fogalmazták meg, és kijelentették, hogy ők a legeurópaibb párt. Az összellenzéki tüntetésen pedig rengeteg szervezet és politikus fellépett, hogy összefogásra hívja az embereket. Mi végig élőben követtük az eseményeket, amiket itt visszanézhettek. 

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Az állami megemlékezésre a Nemzeti Múzeumnál gyűltek össze az emberek. A Rákóczi úton a Blaha Lujza tér és a Astoria között a külső sávban végig álltak a buszok, amikkel szervezetten érkeztek vidékről az ünnepség résztvevői. A Puskin utcából sétálhattak a múzeumhoz a kiváltságosok, akik rendelkeztek karszalaggal, mindenki más pedig a Múzeum körúton gyülekezhetett, ahova több street foodos  és szokásos kézműves bizsuárus is kitelepült. A beszédet a lengyel miniszerelnök, Mateusz Morawiecki kezdte, utána pedig következett Orbán egy röpke negyedórás beszéddel.

Az állami megemlékezés képei itt tekinthetőek meg:

Állami megemlékezés 2019.03.15.
Délután egykor a Demokratikus Koalíció tartott megemlékezést az Egyetem téren, ahol felszólalt Rónai Sándor, Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc.

Az esemény vége után a DK együtt átsétált a Szabad Sajtó útjára, ahol az összellenzéki közös tüntetés kezdődött délután háromkor. Az esemény műsorvezetője Vicsek Ferenc volt, és felszólalt Deák Dániel egyetemi tanár, Molnár Péter slam poetry-s költő, Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szövetségétől, Káposznyák István a debreceni Szolidaritás mozgalomtól, Fehér Tibor A Város Mindenkié csoporttól, Sípos Ferenc Norbert egyetemista, Lakatos Béla, Ács egykori roma polgármestere, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Dobrev Klára a Demokratikus Koalíciótól, Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, a jobbikos Jakab Péter, Turcsány Szabolcs az LMP-től, a liberális Bősz Anett, az MSZP-s Kalló Dániel, Donáth Anna a Momentumtól, és Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

Képeink az eseményről:

Ellenzéki tüntetés 2019.03.15.

A közös tüntetés hivatalos vége után a tömeg egy része átment a Kossuth térre, hogy az országgyűlési képviselők az Országház kapujára kifüggesszék a közösen összeállított márciusi kiáltványukat.

Megosztás