élő közvetítés

Két tüntetés is volt tegnap a rasszizmus ellen Budapesten

A Szabadság téren lévő amerikai nagykövetség előtt az emberi élet bőrszíntől és politikai nézettől független védelme érdekében demonstráltak az afroamerikai George Floyd halála kapcsán, akit rendőrök gyilkoltak meg, ami az USA-ban dühödt tiltakozásokat váltott ki. A tér szemközti oldalán a romákkal szembeni diszkrimináció és gyűlölködés elleni megmozdulás volt a Deák téri szélsőjobboldali tüntetésre reagálva. Mindkét eseményről tudósítottunk.

Mérsékelt rendőri jelenlét mellett zajlott a Black Lives Matter megemlékezés a Szabadság téren az amerikai nagykövetség előtt. Körülbelül 1000 főleg fiatalokból álló transparensekkel felszerelkezett tömeg gyűlt össze. Az eseményt Komáromi „G Ras” Gergely cereblárta angol és magyar nyelven, beszédeinek fő üzenete az emberi élet bőrszíntől, politikai nézettől való védelme volt. Az esemény katartikus pontja volt 8 perc 46 percen át tartó néma megemlékezés, amikoris a résztvevők féltérdre ereszkedtek. Az aktus szimbolikusságát George Floyd meggyilkolása adta, akinek nyakán épp ennyi ideig térdelt Derek Chauvin rendőrtiszt. Paradox módon a magyar rendőrök épp a néma térdelés alatt igazoltattak.

Közvetítésünk sajnos nem beágyazható, de itt megtekinthető.

Fotóink:

 

Volt egy másik esemény is vasárnap ugyanitt.

Együtt. Egymásért címmel hirdetett megemlékezést a Szabadság tér ex TV-székház felőli részére. A megemlékezés reakció a nemrégiben történt Deák téri szélsőjobboldali tűntetésre, melynek a cigánybűnözés volt a jelszava. „Megemlékezünk a több évtizede és évszázada véget nem érő diszkrimináció és üldöztetéssel megküzdő roma polgártársainkra.” A megnyitó beszédet Szekeres Hanna tartotta, ait Both Emőke, a BAGázselnöke követett. Majd Szekeres felolvasta azokat az online érkezett üzeneteket, melyek arra a kérdésre adtak választ: „TE személyesen mit tehetsz a romákkal szembeni diszkrimináció és gyűlölködés ellen?”. Ezután a szabad mikrofonhoz bárki hozzáférhetett és elmondhatta személyes gondolatait, amit ketten meg is tettek.

Fotóink:

 

Közvetítésünk:

Dohi Gabriella

 

Ha már egyszer itt vagy…Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás