médiaszereplés

Propaganda Oroszországban és itthon, stricik, sztrájk – a Flaszterben járt Katus Eszter

Az Átlátszó szerkesztő-újságírója, Katus Eszter meghívást kapott a Magyar Hang Flaszter című műsorába, ahol Dévényi Istvánnal, a Magyar Hang újságírójával és Herr Martinnal (Partizán) beszélgetett többek között arról, hogyan működik itthon és Oroszországban a propaganda, mikor „alkalmas” a kormány szerint sztrájkolni, és hogyan jelentek meg a határon a háború vámszedői.

A polgári Magyar Hang hetilap 2020-ban döntött úgy, hogy nyomtatott példányaiban helyet ad más médiumok anyagainak is. Egyik szövetségesük oknyomozó portálunk, az Átlátszó lett. Így havonta egyszer, egy négyoldalas mellékletben publikáljuk az újságban az általunk feltárt ügyeket. A lap ennek kapcsán hívta meg kollégánkat, Katus Esztert a Flaszter című műsorukba.

A Magyar Hang legfrissebb számában arról írunk, hogyan leplezte le elsőként az Elios-ügyet az Átlátszó újságírója, Becker András, és miért döntött úgy évekkel később, hogy inkább kamionsofőrként dolgozik tovább. Bemutatjuk azt is, hogyan kampányolt Pesty László a magyar adófizetők pénzéből, a székelyek nevében az oroszoknak, milyen precedens értékű ítélet született a fiktív lakcímekkel kapcsolatban, és hogy mennyiért bérli balatoni luxusvilláját Varga Mihály pénzügyminiszter.  Rámutatunk arra is, mennyi pert vesztett a kormánypárti és a független sajtó, milyen titkosszolgálati módszereket vetnek be a kampányban, és hogy milyen módon számolt be a közmédia az orosz-ukrán háború első napjairól. A mellékletben az interaktív választási térképünkről és a legújabb jacht- és repülőfigyelő Twitter-oldalunkról is szó esik.

A műsorban téma volt továbbá, hogyan élik meg az oroszok a háborút, hogyan működik ott és itthon a háborús propaganda, mennyire vesznek részt a pártok a menekültek körüli teendőkben, hogyan használják ki a legelesettebbeket a háború vámszedői, hol tart a tanárok és a mozdonyvezetők sztrájkja, és hat szerkesztőség – köztük az Átlátszó – közös projektje, a Helyközi Járat is szóba került.

A teljes műsor itt visszanézhető:

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás