bestof

Ezek voltak a legfontosabb videós sztorik az Átlátszón 2017-ben

Megmutattuk a NER kiváltságosainak gazdagságát, és azt is, hogy élnek a rendszer aljára taszítottak. Lelepleztük, milyen luxusvillát vett Orbán veje Tiborcz István. Vidéki és budapesti mutyikat tártunk fel, illegális lerakóban fedeztük fel a Népstadion maradványait. Dokumentáltuk a menekültekkel való durva bánásmódot, szexmunkásokat kísértünk a sarokra, a bulinegyedi balhék hátterét vizsgáltuk. Facebook oldalunkon élőben közvítettünk tüntetéseket, repültek a drónok, szabálytalanságon kaptuk a ferihegyi repteret. Ott voltunk, ahol a láncfűrészek sikítottak, több tízezer emberrel együtt védtük a civileket és az egyetemeket. Válogatás az Átlátszó 2017-es videós anyagaiból.

 

Kevés volt a 4 milliárd a bontásra – illegális lerakóban végezte a Népstadion

Nyáron mutattuk be a Puskás-stadion 3.9 milliárdba kerülő bontását kísérő visszaélést. A videónkat több mint százezren látták a megosztóinkon, a független magyar média nagy része beszámolt róla.

Több százezer sporteseményeket, koncerteket látogató, a Népstadionra tévékből vagy a kerítésen kívülről emlékező ember számára ikonikus sportközpont maradványai a ZÁÉV – Föld-Trans 2001 konzorciumnak köszönhetően egy ferencvárosi kiserdő mögött kötöttek ki. A kivitelező a bontásból származó hulladék egy részét illegálisan dolgozta fel, illetve rakta le a Határ útnál, egy használaton kívüli ipari területen. A beszerzett dokumentumokból kiderül, hogy a környezetvédelmi hatóságnak tudomása van a dologról: szankcióként figyelmeztették a Föld-Trans Kft-t, egyben felszólították, hogy intézkedjen a hulladék elszállításáról.

Kevés volt a 4 milliárd forint a bontásra – illegális lerakóban végezte a Népstadion from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Több ezer ember életét keseríti meg a ferihegyi repülőtér

Évek óta foglalkozunk a Liszt Ferencre keresztelt ferihegyi repülőtér okozta zajszennyezéssel, ami ellen egyre reménytelenebbül küzdenek a körmyékbeliek. Az egymás után érkező repülők zaja egyre zavaróbb, és hiába a szabálysértések, a helyieket érdekeit eddig senki nem védte meg.

1984-ben még elég volt, hogy egy miniszter élőben hallja Rákoshegyen a zajt, amit a környékbelieknek kell elszenvednie a szabálytalanul felépített ferihegyi 2-es kifutópálya miatt: azonnal megtiltották, hogy erre szálljanak fel a repülők. Amióta viszont 2004-ben elindult a Budapest Airport privatizációja, a repülőtér érdeke mindent felülír: újra megnyitották a repülők előtt a lezárt útvonalat, a sokszorosára nőtt forgalmat a város fölé terelték, több ezer ember életét téve pokollá. A tiltakozás nem segít, és a jogszabályi hézagokat, szabályozási anomáliákat és a hatóságok trehány, adott esetben tételes szabályokat is sértő működését kihasználva a repülőtér üzemeltetője rendre nyertesen kerül ki a működését korlátok közé szorítani próbáló eljárásokból.

 

Tiborcz István 369 millió forintos villája

Egy korábban 369 millió forintért meghirdetett XII. kerületi villát vett meg Tiborcz István a nyáron. A miniszterelnök veje azt nyilatkozta, hogy a Kútvölgy-virányosi villát üzleti célra vásárolta. Az is kiderült, hogy valóban az övé egy Tiborcz-közeliként elhíresült ingatlancég, a BDPST Zrt., amely számos nagy értékű ingatlant vásárolt fel országszerte az elmúlt években. A Kútvölgy-virányosi villát azonban nem a cége, hanem a saját nevére vásárolta meg az üzletember.

Mutatjuk Tiborcz István új villáját – 369 millió forintért hirdették, de fel kell újítani from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Gyerekeire íratta palotáját a Széll Kálmán tér csődbe ment kivitelezője

A Széll Kálmán tér 5,3 milliárd forintos felújítását végző Wis Holding Zrt. ellen csődeljárást rendelt el a bíróság. A cég tulajdonosa, Wicha József ellen a rendőrség egy korábbi ügyből kifolyólag gazdasági bűncselekmény gyanújával nyomoz. Az NNI az eljárás során lefoglalt egy ezer négyzetméteres miskolctapolcai házat, ám azt Wicha már korábban a gyerekeinek ajándékozta, így a bíróság hamarosan feloldotta a hatósági zár alól a palotát. Drónvideón mutattuk a nem átlagos miskolci ingatlant:

Gyerekeire íratta palotáját a Széll Kálmán tér csődbe ment kivitelezője from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Kurvák, dílerek, randalírozás – állandósult káosz a bulinegyedben

Idén nyáron Erzsébetváros lakóinak egy csoportjánál betelt a pohár: elegük lett a tömegturizmusból, az állandósult őrületből, a közbiztonság romlásából. Tiltakozni kezdtek, az Átlátszó pedig cikksorozatban foglalkozott a témával. Kiderítettük, hogy menesztették a 7. kerületi rendőrkapitányt, majd a történelmi zsidónegyedből lett bulinegyed kocsmáiból hasznot húzó fideszeseknek jártunk utána.

 

Mi folyik a röszkei tranzitzónában?

Szóval így megy a NER nyerteseinek, de mi van azokkal, akik a rendszer legaljára kerültek?

Az év folyamán többször is a magyar-szerb határ környékén történt túlkapásokról számolt be a sajtó függetlenebbik része. A kerítésnél felállított – „tranzitzóna” névre hallgató – konténererődök közelébe se nagyon engedik a kamerákat. Megnéztük, hogyan zavarnak el a konténerek közeléből, és már kiszabadult menedékkérők, illetve civilek segítségével jártunk utána, mi történhet a szögesdrótok mögé zárt emberekkel.

“Nincs rendes étel, orvos, vagy oktatás, csak konténerek”- egy menedékkérő család beszámolója a röszkei tranzitzónáról – Teljes cikk a tranzitzónákról itt.

“Nincs rendes étel, orvos, vagy oktatás, csak konténerek”- egy menedékkérő család beszámolója a röszkei tranzitzónáról from atlatszo.hu on Vimeo.

Szigorúan őrzött konténertáborok – újságíróként a tranzitzónák bejáratait is nehéz megközelíteni – Teljes cikk itt.

Szigorúan őrzött konténertáborok – újságíróként a tranzitzónák bejáratait is nehéz megközelíteni from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Elfogyott a türelem a türelmi zónában?

A Szabadkai úton lenne szabad állniuk, hónapokon át mégis elzavarták a rendőrök a prostituáltakat a külső ferencvárosi útszakaszról. A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete munkatársai kikérdezték az itt dolgozó lányokat, és Papp Réka Kinga kiállt velük a sarokra, hogy megnézze, milyen egy melós este és hogyan viselkednek a rendőrök. Mi pedig elkísértük, és felvettük ami történik.

Papp Réka Kinga kiállt a szexmunkásokkal a sarokra from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Nem földrengésmentes a paksi atomerőmű telephelye: megszereztük a földtani kutatás eltitkolt eredményeit

Az idei év egyik legfontosabb Átlátszós ügye volt, amit a paksi atomerműről derítettün ki.  Egy tektonikai törésvonal gyakorlatilag a nukleáris létesítmények alatt halad át, egy geológus pedig tízezer évnél fiatalabb földrengések nyomaira bukkant a telephely közvetlen közelében a felszínen. A tudományos kutatások eredményeit eddig eltitkolták, mi viszont megszereztük, és közreadtuk a paksi bővítés földrengésbiztonságával kapcsolatos legfrissebb földtani kutatások részletes adatait.

Aszódi Attila egyetemi tanár, a paksi kapacitás fenntartásáért felelős államtitkár, továbbá a paksi bővítés telephelyének földtani alkalmasságát jóváhagyó Tudományos Támogató Testület tagjai: Horváth Ferenc geofizikus, az MTA doktora, professor emeritus; Tóth László, szeizmológus; valamint Katona Tamás János, az MTA doktora, egyetemi tanár Pakson válaszoltak az Átlátszó kérdéseire a telephelyengedélyt megalapozó nagyszabású földtani kutatással kapcsolatban. Mivel Aszódi az interjú során sok minden más mellett tévedésekkel és zavarkeltéssel vádolta az Átlátszót, a másfél órás interjút teljes egészében, vágatlanul, videófelvételen közöltük.

Csontvázaktól tartottak, de csak egy aktív törésvonalat találtak a Paksi Atomerőmű alatt from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Beindult a sorosozás, háború kezdődött a civilek és a CEU ellen

Hetekig tartó, több tízezer embert megmozgató tüntetéshullám indult el tavasszal, válaszul a kormány belső ellenségképzésére. Az egyik legjobb hazai felsőoktatási intézmény (Közép-Európai Egyetem – CEU) ellehetetlenítésére, valamint izraeli és orosz mintára a jogvédelemmel foglalkozó, szegénység ellen dolgozó civil szervezetek megbélyegzésére alkalmas törvénnyel indult be a sorosozós összeesküvés-elméletekre építő választási kampány. A CEU ügyben meghátrálni látszik a kormány, a civilek megbélyegzése viszont egyre durvább fordulatokat vett azóta.

Ott voltunk a több tízezres demonstrációkon, melyek legemlékezetesebb pillanatait ebben a két videóban nézheti vissza:

Megtelt a Hősök tere a civil szervezetek védelmében

 

Nyolcvanezren tüntettek, majdnem Fidesz-székház ostroma lett a vége

 

Láncfűrészes Budapest

Legutóbb az Etele úti favágásokat mutattuk be videón, de már régóta foglalkozunk a fővárosi zöldterületek pusztításával.

Így vágtak ki 175 fát az Etele úton, hogy helyet csináljanak az 1-es villamosnak from atlatszo.hu on Vimeo.

A fura módon csak az ártérbe építkező luxuslakóparkoknak kedvező Római-parti mobilgát ügye mellett több favágásos sztori is volt idén a fővárosban. A Római ügyét tényfeltáró anyagokkal, valamint civil és ellenzéki megmozdulások követésével kísértük végig. Úgy tűnik, egyelőre nem épül meg a gát.

Nem a fotoszintézis nyert a szintén 3. kerületi csillaghegyi strandon, aminek helyén 246 fa kivágásával épül lakópark. A tél végén bejutottunk az építkezésre:

Hárommilliárd forintos fürdőberuházás keretében 246 fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Inspiráció a végére

Ennyi rossz hír után pozitív lezárás kell, úgyhogy Horváth Andrással fejezzük be az idei válogatást. Az ENSZ korrupcióellenes világnapja alkalmából egy nemzetközi együttműködés részeként az áfacsalásokat leleplező volt NAV elemzővel készítettünk interjút. Megkérdeztük, hogyan élte meg a 2014-es NAV-botrány mindennapjait, mi történt vele azóta, és megbánta-e a történteket. Olvassa el cikkünket itt, és nézze meg a videót:

Kell ehhez egy belső igazságérzet – Horváth András nem bánta meg, hogy beleállt az áfabotrányba from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Kövesd az Átlátszó videóit a facebook-on, youtube-on és vimeo-n!

Halász Áron

Megosztás