“Nincs rendes étel, orvos, vagy oktatás, csak konténerek”- egy menedékkérő család beszámolója a röszkei tranzitzónáról

roszkelakokontener-1024x768

 

Egy háromgyerekes családot négy hónapig tartott bezárva a röszkei tranzitzónában a magyar állam. Néhány napja befogadotti státuszt kaptak a hatóságtól, ezért kijöhettek Röszkéről, most Vámosszabadiban várják a sorsuk alakulását. Kameránk előtt mesélték el, milyen életük volt a konténertáborban, és fotókat is mutattak a benti körülményekről, ahová újságírókat nem ereszt be a Belügyminisztérium.

 

 

A 250-250 férőhelyes röszkei és tompai tranzitzónában jelenleg összesen nagyjából 470 menedékkérő tartózkodik, ebből 206 gyerek. A szögesdróttal körülvett, szigorúan őrzött konténertáborokba a sajtó nem mehet be, de a kiengedettek beszámolói és az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint is embertelen körülmények között tartja ott fogva a magyar állam a menedékkérőket.

Az adatokat dr. Somogyvári Zoltán, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza mondta el az Átlátszónak, és tőle tudtuk meg azt is, hogy bár a KLIK-nek elvileg kötelessége lenne megszerveznie az iskoláskorú gyerekek tanítását, ők mégsem kapnak semmiféle oktatást a konténertáborban töltött idő alatt.

Egy háromgyerekes iráni-afgán család 4 hónapig élt a röszkei tranzitban, ahonnan néhány napja engedték ki őket. Befogadotti státuszt kaptak a hatóságtól, most a vámosszabadi nyílt menekülttáborban várják, hogy mi lesz velük. Harminc napig maradhatnak ott, aztán utcára teszik őket mindenféle integrációs segítség nélkül.

A tíz hónapos kisbaba neve magyarul reményt jelent, és talán neki a legjobb, mert még nem érti, hogy mi történik velük. A 6 és 8 éves kislányok nem kapnak oktatást, hét hónapos terhes édesanyjuk arcán jól látható sebhely emlékeztet az Afganisztánban átélt kínzásokra, a férj pedig kétségbe van esve, hogy miből fogja eltartani a családját.

Aras, az iráni férfi tört angolsággal beszél arról, hogy Röszkén a gyerekeknek a legrosszabb, mert nem tanulhatnak, alig vannak játékok, ezért csak unatkoznak és veszekednek. Az egyetlen szórakozásukat a civil szervezetek önkéntesei által szervezett foglalkozások jelentik, ami heti 1-2 óra rajzolást és papírhajtogatást takar. Ezen kívül a gyerekeknek semmilyen más elfoglaltságuk nincs a szögesdróttal lekerített, rendőrökkel őrzött területen.

Az apa felidézi, hogy egy alkalommal, amikor a tranzitzónába zárt gyerekek összevesztek valamin, körülbelül húsz rendőr ment oda hozzájuk, és azt mondták nekik, hogy ha még egyszer összeverekednek, akkor vissza kell menniük Szerbiába.

Aras elmeséli azt is, hogy reggelente 5-6 óra körül körbejártak a rendőrök ellenőrizni, hogy hányan vannak egy konténerben, és ha ilyenkor még az ágyban, a takaró alatt voltak, akkor azt lerántották róluk, hogy megszámolhassák őket.

 

“Nincs rendes étel, orvos, vagy oktatás, csak konténerek”- egy menedékkérő család beszámolója a röszkei tranzitzónáról from atlatszo.hu on Vimeo.

Embercsempészek fogságából börtönbe

Daria, az afgán nő arcán hatalmas sebhely emlékeztet az általa átélt borzalmakra, halvány mosolyát elnyomja a szeméből áradó elkeseredettség. Évekkel ezelőtt végig kellett néznie, ahogy a tálibok megkínozzák és megölik az első férjét, majd ő maga is erőszak áldozata lett. Ezután most 6 és 8 éves lányaival Iránba menekült, ott találkozott Arassal. Összeházasodtak, de politikai okokból onnan is menekülniük kellett.

Görögországban egy embercsempész megígérte a családnak, hogy elviszi őket Európába, de ehhez külön kell válniuk. Arasnak sikerült eljutnia nyugatra, ám a nőt és a gyerekeket elkapták Macedóniában. Aras visszaindult értük, de Magyarországon elfogták, és zárt menekülttáborba tették, amit az interjú alatt végig csak börtönként emleget.

Ott adott be menekültkérelmet, emiatt néhány hónap után szabadulhatott onnan, és ment tovább a családjáért. A macedón határnál megtalálta Dariát és a gyerekeket, odaadta értük az embercsempészeknek a maradék pénzét, majd nagyjából 8 hónapot vártak a szerb-magyar határon, hogy legálisan bejöhessenek az országba. Menekülés közben, Szerbiában megszületett Daria és Aras közös gyermeke, a most tízhónapos kislány, akinek a neve reményt jelent.

2017 áprilisában engedte be őket a magyar hatóság a röszkei tranzitzónába, és azt hitték, ezzel véget értek a megpróbáltatásaik. De nem így történt. A március 28-án életbe lépett szigorított törvény értelmében Aras nem kapott enni, mert tavaly már adott be menekültkérelmet Magyarországon, és az újonnan bevezetett jogszabály értelmében egy embernek csak egyszer jár ellátás. Nem engedték ki a tranzitzónából, bent pedig nem tudott élelmet venni, ezért azt ette, amit a felesége és a két kisiskolás korú lányuk meghagyott.

“Azt hittem, megérkeztünk Európába, az első nap nagyon boldog voltam.”

Bár a most tízhónapos baba után nem akartak több gyereket, Daria mégis újra teherbe esett, most a hetedik hónapban van. A tranzitzónában van ugyan orvos, de ő csak az egyszerűbb eseteket tudja ellátni. Ha egy menedékkérőnek speciális ellátásra van szüksége, akkor korábban megbilincselve, manapság fegyveres rendőri kíséret mellett szállítják a szegedi kórházba.  Emiatt többen inkább lemondanak az orvosi ellátásról, mert nem akarják, hogy a gyerekeik azt lássák, hogy bűnözőként bánnak velük a magyar rendőrök.

A kórházban is folyamatos a rendőri jelenlét, és ezt különösen megalázónak élik meg. Volt olyan menedékkérő nő, aki szülés után négy napig volt kórházban úgy, hogy a rendőr végig vele egy szobában volt, a gyerekei és férje pedig végig a tranzitban, és még beszélni sem tudott velük.

Kismamaruha paplanhuzatból

Dariának a várandóssága miatt egyébként is fontos a rendszeres orvosi kontroll, és fájdalmai is vannak. A magyar hatóságok azonban nem biztosítottak tolmácsot az angolul sem beszélő asszonynak, így nem tudott kommunikálni a magyar orvossal az állapotáról. A legutolsó alkalommal is ugyanabban a faüléses rabomobilban akarták a kórházba vinni, amiben Daria már többször utazott korábban, ezért nem merte vállalni újból az utazást, mert félt, hogy ezúttal  elvetél. Aras elmondása szerint a rendőrök felajánlották, hogy 50 euróért hoznak olyan autót, amiben a terhes felesége kényelmesen le tud ülni a nagy hasával, de nekik nem volt 50 eurójuk.

Felháborodással vegyes szomorúsággal meséli Aras azt is, hogy amikor a néhány hónapos kisbabájuk beteg volt, többször előfordult, hogy nem mehettek vele a tranzitzóna orvosi szobájába, hanem a lakókonténerük előtti kerítésen adta át nekik a gyógyszert az orvos.

Hasonlóan megalázónak élték meg azt az esetet is, amikor hiába kértek, nem kaptak megfelelő méretű ruhát Dariának, ezért a nő végül az ágyneműhuzatból varrt magának a gömbölyödő pocakját elfedő “kismamaruhát”. Azonban a következő napokban éjjel 11-kor rendőrök törtek rájuk, és magyarázat nélkül feltúrták a konténerüket és valamennyi holmijukat. Korábban soha nem közölték velük, hogy tilos lenne varráshoz szükséges tűt és cérnát tartani maguknál, de most mindent elkoboztak, még a szemöldökcsipeszt is.

A borzalmas dolgokon keresztülment asszony már a hosszú szerbiai várakozás alatt is gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést kapott szerb szakemberek segítségével. A depressziója Röszkén még súlyosabb lett a bezártságtól és bánásmódtól, de hatalmas lelkierővel még mindig tartja magát. Kedvesen duruzsol a gyerekekkel, és emelt fővel néz a kamerába.

 

A lakókonténerek előtti "udvar" Röszkén.
A lakókonténerek előtti “udvar” Röszkén.

 

Az interjú közben Aras mutatja a fotókat a telefonján a tranzitzónáról. Ott a szűk konténer, amiben öten laktak, és a lakókonténerek előtti, murvával felszórt, keskeny sáv (udvar? folyosó?), amit cserepes növényekkel próbált otthonosabbá tenni a magyar hatóság. Nem szép látvány, talán nem véletlen, hogy ide nem léphet be ide a sajtó. De a menedékkérők jogi képviselőit sem engedi be erre a részre a hatóság, ők csak az egyik irodakonténerben találkozhatnak az ügyfeleikkel.

Az állam befogadja, majd utcára teszi

Az ötfős család jogi képviseletét dr. Pohárnok Barbara, a Helsinki Bizottság ügyvédje látja el. Beadványuk nyomán az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kétszer is ideiglenes intézkedésben kötelezte a magyar államot arra, hogy az embertelen és megalázó bánásmód tilalmát nem sértő körülmények közé helyezze el a kisgyermekes családot. Második alkalommal az EJEB már arra is kötelezte a magyar hatóságokat, hogy biztosítsanak a feleség számára tolmácsot az orvosi ellátás során, és adjanak enni a férjnek. Az Igazságügyi Minisztérium szerint viszont a tranzitzónában jók a körülmények, nem sértik az emberi jogokat.

Daria, Aras, és a gyerekek néhány napja befogadotti státuszt kaptak a magyar államtól, ezért kiengedték őket a röszkei tranzitzónából. Átszállították őket Vámosszabadiba, a szlovák határtól mindössze 150 méterre lévő nyílt menekülttáborba. Az irodaházra hasonlító épülethez füves, tágas udvar tartozik, és szabadon ki-be járhatnak a kapun. A jogszabályok értelmében 30 napig maradhatnak itt, aztán menniük kell. Jogi képviselőjük segítségével megfellebbezik a menekültügyi hatóság döntését, hogy befogadotti státusz helyett menekültként ismerje el őket a magyar állam, de nincsenek már nagy reményeik, az elmúlt négy hónapban tapasztaltak miatt csalódtak Magyarországban.

A magyar törvények értelmében az kaphat befogadotti státuszt, aki nem felel meg az ennél magasabb védelmet biztosító menekült és oltalmazotti státusz feltételeinek, de származási országában faji vagy vallási okok, nemzeti hovatartozása, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása, vagy politikai meggyőződése miatt üldözés vagy halálbüntetés, kínzás, embertelen és megalázó bánásmód fenyegeti.

“Arasék esetében azért jogellenes befogadott státuszt adni menekült vagy oltalmazott státusz helyett, mert a befogadott definíció megegyezik a másik két státusz definíciójával, és menekültügyi eljárásban csak akkor lehet a kevesebb joggal járó befogadott státuszt adni a menekült vagy oltalmazotti védelem biztosítása helyett, ha ez utóbbiakkal kapcsolatban kizáró ok áll fenn. A kizáró ok megállapítása pedig külön vizsgálat és bizonyítás tárgya, és arra – nagyon leegyszerűsítve – csak nagyon súlyos bűncselekmények elkövetése esetén kerülhet sor. Mivel ez a helyzet a család esetében nem áll fenn, ilyen indokokra a menekültügyi hatóság sem hivatkozott a döntésében, ezért a bírósághoz fordultunk a menekültkénti elismerésük érdekében.” – mondta dr. Pohárnok Barbara az Átlátszónak.

Ahogy a röszkei tranzitban, a vámosszabadi táborban is üresen telnek a napjaik. Csak várnak és várnak, leginkább csodára. Aggódnak, mert a gyerekek nem kapnak semmilyen oktatást, pedig április óta már legalább alapfokon meg tudtak volna tanulni magyarul, ami a sikeres integráció első lépése lenne.

Nem tudják, hogy mi lesz velük, ha letelik a 30 nap, és kiteszi őket a hatóság a vámosszabadi táborból. Nem tudják, hol fognak lakni és miből fognak élni. Aras otthon a családi műhelyben dolgozott, kerti és egyéb kisgépek szereléséhez ért, de azt mondja, bármi mást is szívesen dolgozna, hogy eltartsa a családját.

Az interjú végén hibátlan magyarsággal mondja, hogy “Köszönöm szépen”, Daria közben leült egy plédre a kicsivel, a két nagyobb lányka körülöttünk szaladgál. Egyáltalán nem tűnnek nemzetbiztonsági kockázatnak, csak egy átlagos családnak.

Mások nem mertek nyilatkozni

A házaspárnak az iráni hatóságok miatt, politikai okokból kellett elmenekülnie a férj hazájából. A magyar állam is elismerte, hogy a család az őket fenyegető veszélyek miatt sem Iránba, sem más országba nem visszaküldhető. Ezért a biztonságuk érdekében a nevüket megváltoztattuk, arcukat felismerhetetlenné tettük. Történetük egy részét augusztus elején, amikor még Röszkén voltak, megírta az Index.

Riportunkban szerettünk volna rajtuk kívül más egykori tranzitzóna-lakókat is megszólaltatni, és bár előzetesen többen mondták, hogy hajlandóak beszélni a körülményekről, végül mindannyian visszakoztak. Még arcuk kitakarásával sem mertek nyilatkozni, mert félnek a magyar hatóságok retorziójától. Félnek attól, hogy a folyamatban lévő eljárásukra vagy az esetleg már megkapott státuszukra nézve hátrányos következménnyel járna, ha panaszkodnának.

 

A lakókonténerek előtti "udvar" Röszkén két képen.
A lakókonténerek előtti “udvar” Röszkén két képen.

 

Az biztos, hogy Arasék most nyilvánosságra hozott fényképein nem egészen úgy néz ki a tranzitzóna, mint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal propagandafotóin. A hatóság kínosan ügyel arra, hogy semmi ne derüljön ki arról, hogy milyen körülmények között tartják fogva az embereket. Pont úgy rejtegetik a valóságot most is, ahogy 2015-ben a régi röszkei menekülttábor és a szegedi határrendészeti központ embertelen körülményeiről titkolóztak.

Megjelent a rendőrségi sportkocsi

A menedékkérők félelme talán nem megalapozatlan, mert a sajtó nem csak hogy nem mehet be a tranzitzónákba és menekülttáborokba, de a magyar hatóságok már a környékükön is szemmel tartják az újságírókat, ahogy azt múltkor Röszkén és Tompánál is megtapasztalhattuk:

Szigorúan őrzött konténertáborok – újságíróként a tranzitzónák bejáratait is nehéz megközelíteni from atlatszo.hu on Vimeo.

Már az interjú végét forgattuk Arassal a vámosszabadi menekülttábor mellett, amikor kijött bentről egy férfi, és odaállt mellénk. Udvariasan megvárta, amíg végzünk, majd bemutatkozott: ő a tábor igazgatója. Megkérdezte, kik vagyunk, milyen videót készítettünk, és miért pont Arasékkal beszéltünk, majd elbúcsúzott és visszament az intézmény területére.

Ezután vágóképeket vettünk fel a táborról és a családról, amikor megállt a táborhoz vezető bekötőút elején egy rendőrautó. Elköszöntünk Araséktól, összepakoltuk a cuccunkat, és elindultunk hazafelé. Erre megindult előttünk a rendőrautó is, majd néhány perc múlva bekapcsolt a villogó a tetején, és leintettek minket.

Ekkor vettük észre, hogy mekkora szerencsénk van: élőben látjuk a magyar rendőrség egyetlen Audi TTS Coupéját, amit a gyár 2015-ben ajándékozott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Leginkább azért, hogy az autópályán hatékonyan tudják üldözni a gyorshajtókat, de egyéb feladatokra is használják a szolgálati sportkocsit. Most épp minket állítottak vele félre azzal, hogy “jó napot kívánok, közúti ellenőrzés”.

Ennek során meglepetésszerűen kiderült, hogy az operatőr kolléga autója egy parkolási bírság miatt ki van vonva a forgalomból, és a járőrök tájékoztattak minket, hogy ilyen esetekben általában a helyszínen le szokták szedni a rendszámot.

Laza húsz perc várakozás, és némi rádiózás után azonban közölték, hogy a rendszám marad, meg se bírságolnak, mehetünk tovább. Aztán 7-8 kilométeren át, egészen Győrig jöttek mögöttünk.

Kapcsolódó cikkeink

Szigorúan őrzött konténertáborok – újságíróként a tranzitzónák bejáratait is nehéz megközelíteni

Eljátszott verseny: így lett egyetlen pályázóé a határvédelmi konténerüzlet

A lába köré tekerték a szögesdrótot – gyűlnek a bizonyítékok a menekültek elleni rendőri brutalitásról

A Human Rights Watch is szót emelt a menekültek ellen irányuló rendőri túlkapások miatt

Kék egyenruhás rendőrök kutyákkal, ököllel és gázsprével verik vissza a menekülteket a szerb-magyar határon

Veréssel, sokkolóval, kutyákkal fogadják a kerítést megmászó menekülteket, aljas dolgok történnek a déli határon

„Míg vert, mosolygott” – a Röszkénél bántalmazott újságírók a TEK akciójáról

Kerítés előtti last minute: így jöttünk át a szerb-magyar zöldhatáron

Erdélyi Katalin

Videó: Pápai Gergely

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Margo Hriczu

  Azért érdekelne, hogy a görög, az olasz ,a spanyol menekült táborokban lenne, ki foglalkozna a problémájával? Mutassák már be a fenti országok menekült táborait is!!! Csak tények kedvéért!! Egy menekült,problémáját sirámait ne vetítsék ki az egészországra mert nemígy van. Hány magyar él és európai szegény él ennél sokkal rosszabb körülmények közt!

  • Abigél Ráhel

   +1

 • Tibor Nagy

  Én nem jönnék ilyen helyre, egy svájci szálloda sokkal jobban tetszene.

 • Pista Holop

  Sajnálom ezeket az embereket! De miért Európába jönnek?? Ott az egész muszlim kelet!! Vándorlás közben már egy babát szült, és már megint terhes, ilyen körülmények között!! Az indexben leírták, hogy Iránból azért kellett eljönniük, mert a férfi családja megakarta ölni őket, nem egyeztek bele a házasságba!! Jó nagy kupi volt a konténerbe, unalmukba azért rendet rakhattak volna!!!

  • rockercicc

   Csak a szaporodásra van eszük. Ha olyan bizonytalan és szar a helyzetük minek csináltak 4 kölyköt. Holott állítólag már évek óta háború van arrafelé. Elég primitív népség.

   • Horizont

    Ja a magyar az nem primitív igaz?

    • rockercicc

     Szerintem, akikre célzol, azoknak csak az állampolgársága magyar….

     • Horizont

      Nem csak célzok, találok is. Bizony nagyon sok magyar is primitív.

     • rockercicc

      Persze, de ha tele van a házad csótánnyal, nyilván nem engedsz be mégtöbbet.

     • Abigél Ráhel

      Lépj már le a hülyeséggeddel.Rohadt sok fakocka is primitív ..

     • Horizont

      Te megszabod, hogy lépjek le?? Hát ki a franc vagy te? Vagy kinek képzeled magad? Ott vagyok ahol akarok.

     • hangvilla

      És a primitívek szoktak a legjobban felháborodni, mert állításuk szerint köztük nincs primitív 🙂

     • Abigél Ráhel

      Magyarokat(vagy bármilyen nemzetet fikkantani gyűlölni)az mi ?Eszednél vagy?

   • Mamox69

    A nőnek az első férjétől volt 2 gyereke, akit a szeme láttára megöltek, majd őt is megerőszakolták. Azután találkozott a mostani férjével, akivel egy normális életet képzeltek el. Eddig nem jött össze. Kívánjak neked is hasonló fordulatos életutat?

    • rockercicc

     És nincs annyi agya, hogy a nyomorra ne szüljön? Még “menekülés” közben is potyogtatja magából őket. A másik meg az, hogy nincs szükség európában a “kultúrájukra”, ugyanis azt hozzák magukkal, ami elől állítólag menekülnek.

     • Sebaj, Tóbiás!

      Gondolom az úton folyamatosan tolták a fogamzásgátlót, ezek a pedig ahelyett, hogy szednék, csak szaporodnak…

      Hülye vagy te édes fiam!

     • rockercicc

      Hülye vagy te! És roppant naiv. Amúgy meg, kössön csomót rá.

     • Sebaj, Tóbiás!

      Ki, te tengereszű?

      Fogadjunk, hogy te is a más farkával vered.

     • Horizont

      Az első és a második világháború alatt mennyi baba is született???

  • Abigél Ráhel

   Ott van Dubai!..Arany muszlim életük lehetne!

  • hangvilla

   “Vándorlás közben már egy babát szült, és már megint terhes, ilyen körülmények között!!”

   Nem is értem, hogy menekülés közben miért nem vettek pár óvszert…
   Inkább azon gondolkozz el, hogy a férfi bezárva miért nem kap enni, vagy a várandós asszonynak miért nincs egyetlen bő ruhája. Paplanhuzatból barkácsolt kismamaruha?

  • mandownton

   Azért ide jönnek, mert ide hozzák őket. Kellenek nekik a keresztény civilizáció által megteremtett anyagi javak. Ezek nem szeretnek dolgozni, olyanok mint Lenin meg a bolsevista bandája voltak: vegyük el a másét.

   • Horizont

    Jééééé nahát akkor pont olyanok mint a hatalomban lévők. Nem szeretnek dolgozni és elveszik a másét…..

 • János Dunai

  miert nem egy 60 tagú bagázst geci..az anyád…

 • Sándor Varga

  Ha itt olyan rossz el lehet menni haza. Senki nem kötelezte arra, hogy itt maradjon. A szabad költözés joga nem csak azt jelenti, hogy szabadon ide lehet jönni, hanem azt is, ha nem jó itt szabadon el is lehet menni.

 • Zsuzsa Kiss

  Senki nem hívta őket ide örüljenek, hogy egyáltalán bejöhettek Mo.ra. Aki behívta őket Európába viseljék azok a gondjukat. Nagyon sajnálom ezek az embereket, de miért akarják ránk kényszeríteni őket. Azért nagyon kíváncsi lennék, hogy Görögo.-ban vagy Törökországban hogyan látják el őket??? Egyébként amilyen rendetlenséget mutat a kép az éppen jellemző rájuk, ahova betelepednek a kosz a piszok a szemét marad utánuk.A-helyett a kedves újságíró a magyar álláspontot támogatná pénzért képes eladni magát. Van itt Mo.-on sajnos olyan sok-sok család, akik sokkal rosszabb körülmények között élnek a magyar államnak meg nem rájuk, hanem a bevándorlást megakadályozó építményekbe kell befektetni a pénzt, ha nem tennénk, akkor abba kötne bele az EU, mivel mi az u.n. “SENGENI” határ vagyunk. Nagyon kilóg a “lóláb”, mivel nem hajlandó “bologató János”-t csinálni magából a magyar kormány.Az Isten nem ver bottal szépen megkapják a magukét azok az államok, akik nagyon elkötelezték magukat a bevándorlás mellett, na-nap után már eddig hány embert öltek meg ezek a “szegény” bevándorlók????

  • Sebaj, Tóbiás!

   Te jó isten! Beléd az orbáni propagandán kívül semmi érzés nem szorult?

   Nyugtass meg, neked sose lesz családod!

  • Horizont

   Legalább ne írnád le baszki, hogy sajnálod őket. Milyen álszent és hazug vagy. Szerinted 3 gyerekkel egy ekkora méretű helyen hogyan lehet rendet tartani? Amíg nem vagy ilyen helyzetben soha ne ítélkezz. Senki nem mondja hogy örülni kell nekik, meg hogy öleljük a keblünkre őket, de valamilyen minimális emberség csak szorul az emberbe….már akibe …..látom neked nő létedre ez nem jön össze 🙁

   • rockercicc

    Csak meg kell nézni mivé lettek gyönyörű városok, ahová ez a sáskahad bevette magát. Párizs, London, legutóbb Róma, csatatér és trágyadomb. No persze ne felejtsük ki Barcelonát sem, ahol legutóbb vérfürdőt rendeztek az “ártatlan menekültek”. Lassan már sehova nem mer menni az ember, azt lesheti mikor robbantják fel, gázolják el, lövik szitává, vagy öntik le savval, csak mert egyesek pátyolgatják “ezeket”. Az efféle “gyerekek” meg lehet, már most elvágják simán a torkodat.

    • Horizont

     Te teljesen hülye vagy? A menekült nem terrorista a terrorista nem menekült. Igen nagy tragédia ez és meg kéne oldani a világ “urainak” ezt a kérdést. Ha tudnák……Mindenkinek a saját hazájában lenne jó boldogan élni. De közben tán nem kéne zombivá változnunk …. Savval leöntés itt is megtörtént…emlékszel? Magyar nő öntött savat a diákokra, meg a magyar doktor úr a szeretőjére…….érdekes nem?

     • rockercicc

      Sajnálom, hogy nem látod az összefüggéseket, ezért ez meddő vita. És nem, nem vagyok fideszes, soha nem szavaztam rájuk. Nem ott élek már mert számomra hányingerkeltő ami ott folyik. A legutóbbi támadók pedig menedékkérők voltak, a korábbi terroristták 90%-a is. A maradék meg második generációs. Ti vagytok a naivak akik pátyolgatják ezeket, csak az a baj, hogy mind rá fogunk baszni.

     • Horizont

      Te csak a ló két oldalát ismered. A fröcsögéses gyűlölködést vagy a pátyolgatást? Nem pátyolgatok senkit. Érthetően leírtam, hogy ez nagy baj egész Európának!!!! Nehéz felfogni miről írtam. És tévedsz mert pontosan a terroristák 90 % -a már az adott országban született. A vita tényleg meddő. Én csak egy kis emberibb hozzászólásokat várnék el……látom hiába. A kisgyerekek semmiről nem tehetnek.
      Én viszont itt élek.

     • Yacob von Gips

      a kicsik otthon kéne éljenek. nem itt.

     • rózsaszín lábujjvér

      Igen, másod- meg harmadgenerációsok.

      Pont olyan elsőgenerációsok gyerekei, akiket ti most mindenáron be akartok fogadni, mert emberség meg “ajrópaiság”.

     • Horizont

      Ezt mi a büdös francból vontad le hogy beakarjuk fogadni? Isten bizony a nagy fröcsögő embertelen gyűlöletokádékotokban már az értő olvasás se megy! Nem nem akarjuk befogadni, szeretnénk ha a saját hazájukban élhetnének és igen az európai hatalom nem tudja megoldani ezt a kérdést….de ha valaki már itt van (nálunk igen kevés) akkor legalább a gyerekekkel valamilyen minimális emberséget lehetne tanúsítani. Például a kommentekben. Szégyen hogy milyen sokan kifordultak önmagukból gyűlölködnek fröcsögnek nekem ez undorító. Bocsánat hogy nem tudok beállni a sorba.

     • rockercicc

      Van köztük friss is, 2015-ben ette ide a fene, elutasították a menedékkérelmét és képtelenek voltak kitoloncolni. Nem tudom miért jó egyeseknek, hogy elferdítik, letagadják ami tény…

     • mandownton

      Te mennyire hülye, korlátolt vagy…

     • Yacob von Gips

      libsi

     • mandownton

      Az, teljes mellszélességgel.

     • Horizont

      Csak ezt tudjátok csak ezt nyomatjátok. Nektek ennyi a világ….libsi……szánalmasak vagytok !

   • Abigél Ráhel

    Ezen a helyzeten mit sajnálsz.Szétdobállják a ruhát de legalább nem hasítja őket 46 kaliber…

    • Sebaj, Tóbiás!

     Nekem inkább úgy tűnik, hogy sietve távoztak. Vajon kaptak időt arra, hogy csomagoljanak, vagy pedig ugyanolyan embertelen módon kellett távozniuk, ahogy tartották őket.

   • mandownton

    Ne oszd az észt! Fogadd be és tarsd el őket. Én azt akarom, az adómat a gyerekeimre fordítsák. Akik azt a felfordulást okozták náluk (AMERIKA, Németország, Franciaország stb) azok lássák el őket. Ők húztak hasznot a fegyvereladásból (és húzzák most is), abból a pénzből gondoskodjanak róluk. A barom demokrácia exportjuknak,ez az eredménye.

    • Sebaj, Tóbiás!

     Ha te azt akarnád, hogy az adódat a gyermekeidre fordítsák, nem nyomnád az orbáni propagandát.

     Mészároson keresztül több csilliárdot elloptad a gyermekeidtől, Paks2-vel még a dédunokád is Putyinnak fizet a semmiért, miközben Orbán pereputtya a Bahamákon sütteti a hasát.

     • mandownton

      Ez az egyéni véleményem. Én nem mondtam, hogy te a Soros propagandát nyomod. Nincs közöm politikusokhoz.

     • Sebaj, Tóbiás!

      Nem lesz ma fikabér!
      Világosan megmondták a fikaképzőben, hogy “Soros”-t le kell cserélni Brüsszelre, és Hollandiára!

     • mandownton

      Akkor most utoljára, hátha megérted: nincs közöm egyikhez sem. Remélem érthetően fogalmaztam.

     • mandownton

      Takarodj vissza a 444-re és nyald a libsik seggét.

    • Horizont

     Az adódat a gyerekeidre fordítják? Tényleg? Hol élsz te ???

 • Abigél Ráhel

  nagyon gyászos cikk.Az első fotón látszik ,hogy állati életvitelnél aljább vanak..Ruhát hajtogatni szépen le tenni nem megy .De hőbörögni…

  • Yacob von Gips

   plusz a szemétdomb a sarokban.

  • Bakos Éva

   Benne volt a cikkben, hogy szétszórták a cuccaikat, gondolom azt fotózták le.

 • László Sinka

  Nálunk is kí kéne hirdetnie Orbán úrnak, hogy aki Allah Akbárt kiált azt bárki szebadon megölheti! Mert ezt csak a gyilkosságok előtt szokták kiabálni!

 • Veronika Erdei

  10 hónapos a legkisebb, 4 hónapja éltek a tranzitzónában, 7 hónapos terhes a nő. Nem akartak gyereket, de mégis lett egy újabb terhesség. Nem akartak. Menekülnek Iránból, ahol megismerte a 2. férjét a nő, és azonnal gyereket csinálnak. A 3.-at. Majd. Jön a negyedik. Valószínű, hogy már akkor is terhes volt, amikor elindultak. A most 10 hónapossal.

  • Sebaj, Tóbiás!

   Hova jutott ez az ország, ahol a bérkommentelő nők a nők ellen ilyen véres szájjal tolják.

  • mandownton

   Hát ezért nem kellenek. Ne szaporítsuk a nyomort. Elég nekünk az egy millió belső migráns. Azok is csak a jogaikat pofázzák, kötelességről hallani sem akarnak. Amit én egy életen összegüriztem, a rengeteg levont adót ne ilyen iskolázatlan, szakma nélküli szaporodókra költsék.

   • Sebaj, Tóbiás!

    Nem is azokra költik. Matolcsy, Mészáros, Orbán, Rogán, Garancsi, Vajna – ja neki nincs gyermeke – gyermekeire és stadionokra, meg lovardára, Fekete féle nemzethy könyvtárra…

    • mandownton

     Miért kevered bele a belpolitikát? Nincs közöm hozzájuk. Nem tolom egyik szekerét sem veled ellentétben.

     • Sebaj, Tóbiás!

      Ne mentegetőzz propagandista! Nem szégyen, hogy ebből élsz, gazdi jól megfizet érte 🙂

      A nyomorról pedig nem a nyomorgó tehet, hanem a tehetős környezete. A munkaképes emberek 40%-át közmunkára ítélte a kormány 47ezer Ft-ért, hogy még véletlen se tudjon kitörni a nyomorból.

     • ruca

      Kicsit hazudós vagy, sőt nem is kicsit. A közmunkát ott lehet hagyni és el lehet menni munkát vállalni 47ezertől magasabb bérért. Mostanában munkaerő hiány van mindenhol.

     • Sebaj, Tóbiás!

      Kicsi agyatlan zombi!

      Zsákfalvából nem lehet elmenni, mert ahhoz is tőke kell, hogy egyáltalán állás interjúra mehess, és ahhoz is pénz kell, hogy egyáltalán eljusson hozzád az álláshirdetés. Persze arról még nem is beszéltünk, hogy az első hónapot zsákfalvi lakosnak kell megelőlegezni, de 47ezerből nem lehet tartalékot képezni.

     • Horizont

      A magyar menekültkérdés színtiszta politika. Erre nem jöttél még rá okoska?

   • Yacob von Gips

    kettő millió

    • mandownton

     Köszönöm a pontosítást.

 • István Vajnorák

  Afganisztán lakosságának kb, 15 %-a üzbég származású.
  Mégsem hallom,hogy az üzbégekhez migrálnának oly szorgosan.
  Kazahsztán,Azerbajdzsán,az összes “sztán” / kirgíz,tadzsik,/ muszlim vallású,ott is szükség lenne a munkáskézre,mégsem indulnak abba az irányba,pedig akár 8-10 millió sem tűnne fel,ha ott akarnának letelepedni.
  S akkor még nem is beszéltünk a kőgazdag Szaúd-Arábiáról,Katarról,meg a többi arábiai államról.
  Csak úgy elmélkedésképpen.
  Átlátszó….

 • mandownton

  Szerinted, cikkíró, ha megjelensz a svájci határátkelőnél és nincs nálad útiokmány beengednek? Mi a f@sznak engednek be százezerszámra az EU-ba olyan embereket akik eldobják az igazolványaikat és bemondásra el kell hinni, hogy kicsoda?
  Szerinted ez rendben van?

 • Yacob von Gips

  elnézve a fotókat, csótányok ezek nem emberek. mi a bánatnak jönnek ide? kutya sem hívta ezeket a mocskokat.

 • Flórián György

  Okostojások,a letelepedési kötvényröl mi a vélemény?

  aki tejel a fideszes gazembereknek, az jöhet..az jó migráncs, akkor is ha bűnöző vagy terrorista.

  • Darázsvarázs

   Ez kb. olyan nyafogás, mint hogy a jóképű, sportos pasiknak miért vannak szép nőik. A történelem kezdetei óta tart a pénz hatalma: akinek sok van belőle, az sok mindent meg is engedhet magának. Ez is egyike a világ létező nagy igazságtalanságainak. Tehát közvetlen logikai összefüggés és igazságtartalom a letelepedési kötvényes és a mezei “migráncs” közt, csak a te kis primitív, érzelgős agyadban, és a valamiféle egyenlőségesdit elképzelő kommunista lelkivilágodban van. Az emberek sosem voltak és lesznek egyenlőek, mert mások a lehetőségeik és az eszközeik. Ki erővel, ki pénzzel, ki szerencsével, stb. érvényesül. A legtöbben pedig sehogy, mert az élet – már csak ilyen “igazságtalan” szemétláda! Egyébként te lennél az első, aki korrupcióból pénzt fogadnál el, de mivel primitív vagy, lúzer, buta, lusta és impotens, így hát sokkal egyszerűbb és kényelmesebb a neten keresztül bírálni a “fideszes gazemberek”-et. Csak tudnám, hogy akkor hogy a fenébe nyertek két választást is elsöprő többséggel! És ugyan a te fajtád vajon miért nem viszi sose semmire?! És végül: nem vagyok fideszes, de sokszor még a negatívnak tűnő tetteket is többre lehet becsülni a nagy büdös lusta és impotens semminél, a mindig a másikra mutogató, mindig a másikat fikázó, elemi összetartásra sem képes nagy nullánál, amiben a másik oldal jeleskedik!

   • Zoli

    Ha magával a letelepedési kötvénnyel nincs is bajod, mit szólsz ahhoz, hogy a zsíros jutalék nem a magyar államot gazdagítja, hanem különböző off-shore cégeket? Ráadásul ezt a pénzt nem kapta a magyar állam, hiszen a kötvény árát, és a hozamokat vissza kell majd fizetni a “befektetőknek”, ami növeli az államadósságot. Arról már ne is beszéljünk, hogy a piacon alacsonyabb hozammal el tudtuk volna a kötvényeket, és nem is kellett volna letelepedést adni mellé…

   • Horizont

    El tudnád mondani, hogy egy embertársadnak aki írt (neked nem tetsző) két mondatod miért kell ilyen ocsmány stílusban és ilyen jelzőkkel írnod? Te erre élvezel, hogy ilyenkor te vagy a jani? Szánalmas vagy. Lehet te nem vagy fideszes csak egy kis bunkó pöcs.

    • csaba

     ez mitől ocsmány stílus?Mert te így itélted meg?Szánalmas vagy öreg.

     • Horizont

      Nem vagyok neked öreg. És nem én ítélem így meg hanem volt gyerekszobám amíg neked nem úgy látom. Érveket esetleg? És miért is ugatsz bele a nagyok dolgába kisgyerek? Neked írtam?

 • Megamedve

  Elnézést kérek, de ilyen élethelyzetben hogy vállalhat (csinálhat) valaki gyerekeket? Tíz hónapos csecsemő, és hét hónapos terhes? Sír az apa, hogy hogy tartja majd el a családját….
  Nem kellett volna először a meglévő két sráccal stabilizálni az életét, aztán utána újra gyereket vállalni?
  Ennek így erősen “segélyrehajtok” szaga van.

  • acsipak

   Szerintem nem segélyrehajtók, csak simán hülyék ill. más kultúra, attól függően, hogy milyen szemüvegen keresztül nézed.
   (Megj.: utána érdemes fennhagyni azt a szemüveget, és vetni egy pillantást arra a saját, belföldi tenyésztésű szubkultúrára, ami rendszeresen telekiabálja a nyilvánosságot a jajfogyamagyar, szüljétekteleazországot, afogamzásgátlásmagaasátán stb. jellegű ökörségekkel. Mintha lennének párhuzamok.)

  • rockercicc

   Én is ezt kérdeztem és lehurrogtak. De az állatoknak is több esze van mint ezeknek az ösztönlényeknek, ha nincs kaja csökken a szaporulat. Ergo előrébbvaló a létfenntartás, mint a fajfenntartás. Legalábbis az értelmesebb élőlényeknél…

  • Gabor

   Mint a cigányok….

 • Darázsvarázs

  Különféle helyi és regionális konfliktusok ürügyén és mentén kialakult egy népvándorlás, amely a nyugati és északi jóléti európai államokba akarja exportálni a muszlim világ létmód-problémáit. Magyarul: sokan úgy vélik, hogy lehet felelősség, szakértelem, teremtő kultúra nélkül a családjuk létezését más, főleg keresztyén emberek adóból finanszíroztatni és elvárni még azt is tőlük, hogy hagyják őket a muszlim szokások és törvények szerint élni. A Hülyék Birodalmában biztos így lenne, de hát hülyék nem teremtenek civilizációt. Nyilván Európa nem véletlenül jutott oda, ahova eljutott, és nyilván Afganisztán és Irán sem véletlenül tart ott, ahol tart. Aljasság direkt a keresztény együttérzésre játszani, és azt elvárni, kikövetelni, sőt számon kérni szinte bármi áron. (Azt most hagyjuk, hogy Iránnak is drága atomprogramja van, arra bezzeg szánnak pénzt.) A cikkírótól és a cikkben szereplő összes érintett embertől számon kellene kérni, hogy ők maguk miért nem fogadtak be a személyes életterükbe hosszú időre migráns családokat. Miért várják el ők is más adófizetőktől, hogy finanszírozzák mások életét, az ismert paraméterekkel, miért várják el az államtól, hogy feladják a legelemibb biztonsági elveket, és árulják el polgáraik alapvető érdekeit, pusztán azért, mert egyesek (köztük migránst sosem befogadó ügynökök sokasága) el próbálják hitetni, hogy ez így a helyes. Az egész cikk szemlélete, az államot fenyegető és dehonesztáló magatartása is megérne egy titkosszolgálati-rendőri mérlegelést. A saját hazánkban ilyen defetizmust nem kellene eltűrni. Lehet kireppenni Soros Gyurkához máshol állásért, javadalmazásért, nemes emberbaráti feladatért kuncsorogni.

  • Horizont

   Gondoltam, hogy Sorost nem hagyod ki baszki. Amúgy bravó neked.

  • acsipak

   A keresztyén kifejezésig sikerült türelemmel olvasnom mindezt.

  • István Diczig

   Iránban is vannak afgán menekültek, panaszkodnak is. De ezek állandóan panaszkodnak, mindig és mindenkire még akkor is, ha nem lenne rá okuk. Mert ILYENEK!

 • Al-Anon

  Édes jó Istenem! Sejtettem, hogy borzasztó állapotok uralkodhatnak ott, de azt nem, hogy ennyire. Nem vagyok büszke magunkra, ilyen sivár ingerszegény környezetben tartani apró gyerekeket, háááát. még belegondolni is borzalom. Konténerek, kint 40-42 C fok, egy árnyékot adó fát sem látni. Szerencsétlen emberek a pokolból a pokolba menekültek. Szőrnyű.

  • csaba

   szegény menekültek.Te miért nem viszel haza néhányat?Bem ajvékolni kell,tenni-tenni kell.

   • Al-Anon

    Te is kapd be 🙂

   • Al-Anon

    Tudod mit? Jobb ötletem van.Inkább Egervárival kapjátok be egymásét 😀

  • Egervár Tarzanja :D

   Eredj baszod vidd haza mind.De eeeeee ember..ne vinnyogjál kevés a nyugdíjad meg a fizetésed.Ezeket már el tudod látni?A másik…Figyeljetek már ti liberális szófosó moslékok.Ha olimpia nem kellett mert drága,meg szarba tesz,ezek minek kellenek?Mert azt mondták?Ez nem kerül pénzbe államnak?Tévedtek nagyon ha azt hiszitek erre az Unió majd ad.Nagyon tévedtek…De vidd haza őket,ingyen van.Miért nem viszed?Miért itt ajvékolsz utánuk?Mmmm?Mond már meg miért nem viszitek haza őket?Erre vagyunk mi kiváncsiak hogy miért csak a pofátok jár?Moslék liberális eszetlen csürhék vagytok ti.Látszik is rajtatok hisz még Fidesz kormányoz mindig,leváltani meg nem tudjátok.Hát ennyi eszetek sincs…Egy normális tüntetést sem tudtok megszerevzni már.Ezek vagytok ti…És ezek is maradtok.Nem kér itt belőletek már senki

   • Al-Anon

    Kapd be haver.

   • István Diczig

    Az ilyenek miatt, mint te még annak is elmegy a kedve tőletek, aki amúgy egyetértene.

   • bbd

    Szerintem is az elsődleges az lenne, hogy kezüket összetéve megköszönik, hogy olyan országban vannak ahol nem lövik őket, de a konténeres rész az már az életveszélyt is súrolhatja adott esetben. Szóval ott hajlanék arra, hogy legalább valami árnyékos rész jó lenne. Engedd meg, hogy az egyik kedvenc verssorommal zárjam: “Fukar kezekkel mérsz, de hisz nagy úr vagy”

    • Bocskovits Mária

     A tranzit zónában biztosítva van a szegényeknek – imaszoba,van közösségi szobájuk légkondival,TV-vel,szinte mindegyiküknek van okos-telefonja…..Biztosítva van a napi háromszori főétkezés. Tudnak tisztálkodni, meleg víz,angol WC…Igaz-nem ötcsillagos hotel,de sokuknak ilyen luxusban sem volt része ott ahonnan jönnek. Nem kapnak napszúrást…Nekem is Muzulmániában biztosítanának–imaszobát–mert jogom van hozzá…naná

  • Bocskovits Mária

   A tranzit zónában biztosítva van a szegényeknek – imaszoba,van közösségi szobájuk légkondival,TV-vel,szinte mindegyiküknek van okos-telefonja…..Biztosítva van a napi háromszori főétkezés. Tudnak tisztálkodni, meleg víz,angol WC…Igaz-nem ötcsillagos hotel,de sokuknak ilyen luxusban sem volt része ott ahonnan jönnek.Nekem is Muzulmániában biztosítanának–imaszobát–mert jogom van hozzá…naná

 • csaba

  1. kép.Rendet 1 nm-en is lehet tartani.Nem muszály kupiban élni.

 • Zoltán Csaba Nagy

  Én személy szerint örülök, hogy foglalkozik vele az átlátszó, még ha nem is értek egyet teljesen a cikk tartalmával és a megközelítéssel.

  Sajnálom, hogy a hozzászólások ennyire indulatosak, de ezeket az indulatokat is meg tudom érteni. Sőt hasznos, hogy ennyi irányból jön vélemény. Magától semmi sem oldódik meg az biztos. Ugyanakkor idegen országból (nem EU) érkező emberek tényleg örüljenek, hogy egyáltalán van menedékük és itt nem lőnek rájuk.

  Az egészségügyi részéhez röviden annyit, hogy egy kialakított – alapjaiban rossz – szociális rendszerben, ahol a magyar állampolgár sem szívesen kerül kórházba, pedig havonta fizet TB-t (nem keveset), miért engednénk be idegeneket? Az útra, hogy ide jussanak kifizetnek több ezer dollárt, de itt már 50 eurója sincs. Mindenkinek ajánlom figyelmébe a calaisi menekült tábor történetét és azt a gondolatot, hogy egy Mo-nál sokkal erősebb, gazdaságilag fejlettebb ország nem tudott ilyen problémát megoldani. https://en.wikipedia.org/wiki/Migrants_around_Calais

  Most a korrupciót, történelmi igazságtalanságot, a hatóságok eljárását, a saját kis országunk helyzetét, az EU vezetö országainak a hozzáállását a magyarországi gyerekvállalást és megélhetést és még ezernyi más tényezőt nem említenék, mert ez a pár száz fős tábor igazából rengeteg tényezőnek a következménye.

 • Wöller-Szavai Zsófi

  Nekem az volt nagyon érdekes, hogy számon kéri, hogy SE rendes étel? (mi a rendes?) SE rendes OKTATÁS???? SE rendes JÁTÉK??? (hát én Magyarországon élek egy HHH körzetben és a gyerekek nagy részének ezekből egy sem jut!!! És az ő szüleik dolgoznak így vagy úgy és magyar állampolgárok…. Ha akarja, hogy tanuljon a gyereke, akkor üljön le vele és tanítsa, arra, amit csak tud. Ne egy idegen országtól várja, hogy RENDES oktatásban részesítse a gyermekét, mikor a saját állampolgárait is képtelen abban részesíteni! Az most mindegy, hogy milyen okból, de ez van. Ő milyen alapon kéri ezt számon? Meg, hogy a gyerekek kérdezgetik, hogy miért vannak itt? Hát magyarázza el neki, és azt is, hogy bizony viselkedjen. Sajnos a magyar nem egy gyerekbarát kultúra, én is küzdök vele és kénytelen vagyok a gyerekeimet akár a nézeteimmel ellentétesen is olykor megregulázni, mert különben kinéznek. Ez nem a mi felelősségünk ez csakis kizárólag a szülők felelőssége és vagy ezt megértik vagy mehetnek vissza a szerbekhez. De persze nem értik meg, hanem szépen radikalizálódnak és néhány év múlva felrobbantják a Lánchidat.

  • bbd

   “kénytelen vagyok a gyerekeimet akár a nézeteimmel ellentétesen is olykor megregulázni” – nemtudom pontosan milyen példák lehetnek, de ez nagyon szomoróan hangzik. szerintem állj ki magadért!

   témához kapcsolódóan: Nagyrészt egyetértek. Lehet itt kutyául bánnak velük, de nincsenek életveszélyben. Ez lenne a menekültek befogadásának elsődleges célja. Ezenfelül minden hab a tortán a befogadó nagyvonalúságától függ. Mi nem vagyunk nagyvonalúak.

 • greeniusz

  Minek jöttek? Újjá kellene építeni országukat,NEKIK. Mint apáink tették anno többször is.
  De hát fajtájuk nem dolgozni akar.

 • Judit J-Cs

  A cikkíró miért nem kérdezte meg őket, hogyha ilyen nehéz és kiszolgáltatott helyzetben vannak, akkor miért vállalnak további gyerekeket? Az ő felelősségük hol van, mire terjed ki? Gyakorlatilag egész Afganisztán elindulhatna, és akkor mi lenne a teendő? Mindet be kell fogadni, vagy akkor mi lesz a mérce? Sajnos ezek a cikkek már az emberből nehezen váltják ki a szolidaritást, miután egyoldalúan tájékoztatnak és valami egyéb célból vezéreltek. Az átlátszótól pedig elvárnám a téma többoldalú felvázolását, ahogy ehhez eddig más témáknál megszoktuk

 • Hippoi Ágoston

  Konténertáborok, embertelen körülmények… ???
  Csak megjegyzem…
  A “művelt” és “nagyonszolidáris” Nyugat-Európában jópár multi céget ismerek, ahol ilyen “konténerlakásokban” laktatják a kelet-európai, így magyar munkaerőt… És a “lakók” még fizetnek is érte… Igaz, nem kötelező, de messze a legolcsóbb megoldás…
  Talán, ha a “nagyonátlátszó” miattuk is ajvékolna -mégiscsak magyarok- nem volna ilyen hányinger ez a “cikk”…

  • The Malleus Maleficarum

   A fehér magyarok senkit sem èrdekelnek!
   Bezzeg egy analfabéta afgán család az nagyon fontos.

 • Ignácz Miklós

  Az egész már onnan bűzlik, hogy bár 4 hónapja nálunk hédereznek, de a feleség 7 hónapos terhes. Összebaszták a negyedik kölyköt az indulás előtt és a három gyerekkel, akik közül az egyik 5-6 hónapos csecsemő lehetett útnak indultak… Milyen emberek ezek? Felelősségtudat vagy valami? És mutogatnak az államra, hogy nem tanítják Röszkén afgánul a kölykeiket? Meg nem ízlik a borsófőzelék a fasírttal? Golyót nekik, nem pedig menekültjogot.

 • The Malleus Maleficarum

  Jaj de sajnálom az afgán jihadidta álmenekülteket!
  Meg kell a szívnek szakadni!

 • Comm Opel

  Aki ezt a cikket írta az remélem hogy le is szopta az interjú alanyt!

 • Bocskovits Mária

  http://www.bmbah.hu/jomla/index.php?option=com_k2&view=item&id=1060%3Akepek-a-tranzitzonakbol&Itemid=1572&lang=hu

  Ilyen volt a határzár–HASZNÁLAT ELŐTT,ami az éheztetést meg egyebeket illeti–merő hazugság. Helyes,hogy be vannak zárva- ha mászkálnának-meg sem várnák a menekültügyi eljárás végét-eltűnnének,mint szamár a ködben.Szabadon távozhatnak–Szerbia felé.