bestof

Tíz Átlátszó-videó, amiket sokan néztek 2014-ben

Minden nem bulvárban utazó újságíró rémálma, hogy a sok melóval összerakott fontos anyagai tizedannyi olvasót érdekelnek, mint valami teljesen érdektelen baromság. Mi az Átlátszónál is sokat gondolkodunk viccelődünk a kiscica-nagycici rovat beindításán, amikor egy-egy fontosabb tényfeltáró cikk nem pördül meg annyira a médiában vagy az olvasóink közt, mint egy kevésbé fontos ügy. Így volt ez idén a videórovatunk esetében is.

Bár nem veti fel a szerkesztőséget a pénz, mi mégis igyekszünk minél többször elhagyni a Budapest táblát. Olyan helyeken fordulunk meg, ahová újságírók nem igazán mennek, és olyan történeteket hozunk el, amelyek fontosak a mai Magyarország megértéséhez. Igyekszünk sokat dolgozni egy-egy anyagon, hogy az tények, objektivitás és jogi kikezdhetetlenség terén is rendben legyen. Ezeket az anyagokat nyilván kevesebben nézik.

De akkor miket néztek igazán? Jöjjön az Átlátszó videórovatának idei 10-es toplistája a lejátszási statisztikák alapján, tévés és egyéb idézések nélkül.

1. Első tüntetés az internetadó ellen, drónnal felvéve – 56900 néző

Ősszel a dögunalmas önkormányzati választások után megmozdult az ország. A Fidesz bedobta a nemzetközi szinten is közröhejjel vegyes felháborodást kiváltó internetadó ötletét, amire szinte a semmiből tízezrek mentek utcára amatőr, civil szervezésű tüntetéseken az egész országban. Csináltunk klasszikus videós tudósítást, mégis a különleges madártávlattal készült anyag lett egyben az Átlátszó 3 évének legnézettebb videója is.

 

2. Éj leple alatt került helyére a náci megszállás emlékműve – 50900 néző

Az év egyik legszánalmasabb szimbolikus őrülete volt a Szabadság téri náci emlékműhöz kapcsolódó botrány. A kormány új történelemszemléletének – mely szerint a második világháborúban minden rossz a németek miatt történt, mi ott sem voltunk – jelképes, művészileg halál gyenge emlékműve óriásit ment a közéletben. Ennek nyilvánvaló oka a történelmet átértelmező, áldozatokat sértő mivolta lehetett, meg az, hogy az emlékművet pont a Holokauszt-emlékévben, nulla társadalmi párbeszéddel állították fel. Mindezt ráadásul az éj leple alatt rendőrök által körül zárt Szabadság téren. Mi éppen ott voltunk és egyedüliként le is filmeztük. Önök pedig megnézték.

 

3. WAKE UP – 26900 néző

Ott voltunk a második netadós tüntetésen is, ahol a két nappal korábbi után sokkal többen mentek ki, tízezrek vonultak a budapesti felvonuláson. Készült persze egy klasszikus tudósítás is, de a prímet mégis az Arcade Fire megható stadionrockjára vágott, drónos felvételeket talajmentiekkel ötvöző mix vitte, ami inkább egy lelkesítő videó volt, mint híranyag.

 

4. Választási visszaélések gyanúja Borsod megyében – 19900 néző

Becker András a Borsod megyei Forrón töltötte október 12-ét. Az önkormányzati választáson sikerült videóra vennie azt a visszaélésgyanús gyakorlatot, mely a helyi hátrányos helyzetűeket érinti. Forrón a helyi ellenzék állítása szerint ugyanis a fideszes támogatású polgármester hatalmát az tartja fent, hogy csak annak adnak közmunkát, aki a választási bizottság tagjainak szeme láttára ikszel polgármestert és kisebbségi vezetőt. A százaknak egyetlen megélhetését jelentő közmunkából pedig a helyiek szerint csak az kap, aki megfelelően szavazott.

 

5. Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata – 17200 néző

Felcsúton sikerült megörökíteni, ahogy megtekinthettünk a leggazdagabb magyarok közé idén bekerült gázszerelő, Orbán Viktor jó barátjának féltve őrzött vagyonnyilatkozatát. Ez is nagyon sok embert érdekelt.

 

6. Tüntetés a netadó ellen és a Fidesz székház ostroma – 15600 néző

Klasszikus történeti elbeszélés pár percben

 

7. Több ezren álltak sorba ételért Karácsonykor – 10780 néző

A magyar krisnások jobban teljesítenek, idén Karácsony három napján naponta 1500 embernek adtak hideg és meleg élelmet. A kígyózó sorban nem csak hajléktalanok álltak, hanem nagyon sok szegény család is itt szerezte be az ünnepi asztalra és a további hetekre valót.

 

8. A Fidesz egykori sztárvideósa elmondja, miért hagyta ott az agitprop osztályt – 8844 néző

Gery Greyhound a „Best of Gyurcsány” sorozatokkal lett ismert a Youtube-on, majd a Fidesz kampányfilmese lett. Később kiábrándult, nyilvánosságra hozta a belső felhasználásra készített dokuját a Kubatov- listák használatáról, most pedig a 3. Orbán-kormány elszámoltatását ígéri. Sajnos utóbbival még nem készült el.

 

9. A Betyársereg vállalja, hogy rasszista – 8593 néző

Mi nem csak távolból beszélünk azokról, akik sok embert foglalkoztatnak, akiktől egyesek félnek, vagy akikre mások megmentőként tekintenek. Szélsőjobboldali szervezetek működését feltáró sorozatunkat a Betyársereggel indítottunk, vezetőjével Tyirityán Zsolttal a szervezet finanszírozásáról és működéséről beszélgettünk.

 

10. Október 23 drónról – 7784 néző

Különleges nézőpontból készült tudósítás a Humán Platform „Tedd magad szabaddá” című tüntetéséről.

 

Ez volt tehát a TOP10, de sok fontos videó található még a csatornáinkon.

Utána jártunk például az „érpataki modell” erőszakkal átitatott diadalmenetének, és ott voltunk, amikor Mészáros Lőrinc cége kivágott egy darabot a Gellért hegyből, meg amikor rendőrök könnygázba burkolva vertek véresre két tüntetőt a Parlamentnél. Választási visszaélés gyanúját örökítettük meg a Nyírségben, Szeged mellett pedig a külföldieknek adott magyar állampolgárság visszásságai és a kampányközmunkások alapos megszívatása került lencsevégre. Forgattunk a Városliget beépítéséről és L. Simon László érdekes családi üzleteiről, valamint időben szóltunk, hogy bajok vannak a Magyarországi Cigány Párt ajánlószelvényei körül. Megmutattuk, hogy a NAV Bevetési Főigazgatósága mellett nagybani adócsalás zajlik, és azt is, hogyan csinálták ki az egyik legnagyobb MSZP korrupciós botrány leleplezőjét a 2010-es választások után.

Tovább is van, de nem mondjuk. Inkább iratkozzon fel Ön is a friss Youtube vagy a régi Vimeo csatornánkra, nehogy lemaradjon a következő év videóiról!

Amennyiben támogatná a videózás költséges és technikailag sem egyszerű műfaját, kérjük legyen Ön is Átlátszó előfizető, hogy jövőre még több és még jobb mozgóképes anyaggal mutathassuk be, mi van odakint.

Megosztás