ismeretterjesztés

Putyin útja: egy volt KGB-ügynök felemelkedése a hatalomba

 

Hogyan tűnt el rejtélyes módon egy hatalmas élelmiszerszállítmány a 90-es évek elején Szentpéterváron? Milyen kapcsolatban állt Vlagyimir Putyin Borisz Jelcinnel? Mi köze volt a második csecsen háború kitöréséhez? Hogyan mosott pénzt Németországban Putyin? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Frontline dokumentumfilmje.

 

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

 

Vlagyimir Putyin 16 évesen besétált a KGB szentpétervári irodájába és szolgálatra jelentkezett. Azt mondták neki, hogy menjen vissza később. Hét év múlva, egy jogi diplomával a kezében újra megjelent és a kiképzés után Kelet-Berlinbe helyezték – így indult a többszörös orosz elnök karrierje, akinek neve immár kitörölhetetlen módon összefonódott a korrupcióval, az autoriter hatalommal és szervezett bűnözéssel.

A PBS Frontline 2015-ben készült, Putin’s Way című dokumentumfilmje nem az első és nem is az utolsó azon riportok sorában, amelyek megpróbálják bemutatni, hogyan lett Szentpétervár alpolgármesteréből és külkereskedelmi bizottságának elnökéből Oroszország ura. 1990-ben, amikor Putyin visszatért az egyesített Berlinből és munkanélküli volt, egykori professzora a jogi egyetemről, Anatolij Szobcsak éppen olyan embert keresett, aki ismeri Európát és nyelveket is beszél. Mivel Szentpétervár volt akkoriban az orosz maffia központja, olyan ember kellett, aki a bűnözőkkel is kapcsolatba tud lépni. Putyin volt a tökéletes ember a feladatra. Ő döntött arról is, hogy mely külföldi cégek nyithatnak irodát a városban.

Szentpétervár

Az első, nagyszabású gyanús ügylet Putyin életében is ehhez az időszakhoz kapcsolódik. Az 90-es évek elején az orosz mezőgazdaság romokban hevert, Szentpétervár élelmiszerhiánnyal küzdött. Putyin azt ígérte, hogy több ezer tonnányi élelmiszert fognak vásárolni – a szállítmány soha nem érkezett meg. Tüntetések kezdődtek és egy Marina Szalje nevű hivatalnokot bíztak meg a vizsgálattal. Szalje dokumentumai szerint 124 millió dollár tűnt el olyan cégeken keresztül, amelyeket Putyin barátai alapítottak. Az ügyet átadták az ügyészségnek, javasolva, hogy Putyint rúgják ki, de Szobcsak polgármester megvédte egykori tanítványát. Egy másik cégen keresztül 2,5 milliárd rubel vándorolt át Putyin érdekeltségi körébe.

Amikor Szobcsak befejezte polgármesteri pályafutását, sokan hátat fordítottak neki és az ügyészség is vizsgálódni kezdett, Putyin volt az, aki Szobcsakot – egy állítólagos szívroham kezelésére hivatkozva – kimenekítette az országból. A Kremlben értékelték Putyin lojalitását és a Borisz Jelcin által irányított, velejéig korrupt kormányzatnak pont egy ilyen lojális miniszterelnökre volt szüksége.

 

 

A második csecsen háború

1999 őszén, Putyin beiktatása után egy hónappal, négy lakóházban robbantak bombák Oroszország néhány városában és több százan haltak meg. Putyin bosszút esküdött és egy zavaros nyom alapján a csecsenekre fogta a támadást. Csecsenföldön akkoriban kezdett megerősödni a szeparatista mozgalom, a robbantások jó indokot szolgáltattak a katonai beavatkozásra. Egy egykori KGB-ügynök, Mihail Trepaskin nyomozni kezdett az ügyben, de hamarosan figyelmeztették, hogy jobb, ha nem ártja bele magát. Az orosz kormány minden bizonyítékot eltüntetett, Trepaskint pedig két évre börtönbe zárták: egy rendőri ellenőrzés során egy rendőr egy pisztolyt helyezett el az autójában, majd azt mondta, hogy a férfinél találta. Amikor Trepaskin kiszabadult és a nyilvánosság előtt beszélni kezdett a robbantások ügyében folytatott nyomozásáról, újabb két évre lecsukták.

Vlagyimir és Gerhard

De Putyin nem csak Oroszországban, külföldön is sötét ügyletekbe bonyolódott. 2003-ban egy kis frankfurti cég, a SPAG irodájában megjelent a német rendőrség. Egy nemzetközi nyomozás része volt ez az akció, amelyben a szentpétervári Tambovszkaja-maffia pénzmosási ügyleteinek jártak utána. Putyin a SPAG felügyelőbizottságának tagja volt 1992-től addig, amíg orosz elnök nem lett. Mivel magas szintű politikai ügyről volt szó, így értesítették Gerhard Schröder német kancellárt. Schröder és Putyin közeli barátok, együtt szokták ünnepelni a születésnapjukat. 2005-ben a német kancellár, a választások elvesztése előtt két héttel, az Északi Áramlat megépítésére 1 milliárd eurós hitelgaranciát biztosított az orosz Gazpromhoz kötődő Nord Stream AG nevű cégnek. Schröder az elbukott választások után csak néhány hétig volt munkanélküli: a Nord Stream fb-elnöke lett. Mondani sem kell, a SPAG utáni német vizsgálat még Schröder távozása előtt eredménytelenül zárult.

A Frontline filmjében számos szakértő beszél még Putyin további ügyeiről, például arról, hogyan szorította ki a neki nem tetsző oligarchákat Oroszországból. A film eredeti formában ezen a linken érhető el, több, kapcsolódó cikkel együtt.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás