ismeretterjesztés

Mit kell tudni a Panama-papírokról? – videók

Az utóbbi idők legnagyobb offshore botránya következtében már lemondott az izlandi miniszterelnök, de még ki tudja, hányan buknak bele, hiszen a dokumentumok nyilvánosságra hozatala folyamatosan zajlik. A Panama-papírokkal kapcsolatban számos videó készült, ezekből válogattunk.

A panamai Mossack Fonsecától kiszivárgott, hatalmas mennyiségű dokumentum alaposan felforgatta a világsajtót és a politikát, az offshore ügyeket feltáró oknyomozásban pedig számos szerkesztőség és újságíró vett és vesz részt. A botrány nem csak Sigmundur Davíð Gunnlaugsson azóta lemondott izlandi miniszterelnököt érte el, de Lionel Messi focistát és Jackie Chant is.

Jóllehet, az offshore tevékenység önmagában nem számít bűncselekménynek, az ilyen módon elrejthető pénzek kiváló táptalajt nyújtanak a bűnszervezetek pénzügyi tevékenységének. Arról, hogy pontosan hogyan is zajlik a pénzek kimentése az offshore paradicsomokba és miért nem szabad szemet hunyni az adóelkerülés felett, több videó is készült.

Érdemes a Vox filmjével kezdeni, amelyben malacperselyek segítségével mutatják meg, hogyan jut el egy cég pénze Panamába vagy az ahhoz hasonló offshore országokba: ha nem akarod, hogy otthon a malacperselyedben turkáljanak, akkor vidd el egy olyan helyre, ahol egy kis jutalékért cserébe nem néznek bele, sőt, azt se mondják el, hogy az a te pénzed.

 

 

The Guardian

A Guardian filmje azokat a hírességeket emelik ki, akikről eddig kiderült, hogy közük van a Panama-papírokhoz. Köztük van David Cameron brit miniszterelnök apja, Gianni Infantino, a Fifa elnöke, Navaz Sharif pakisztáni miniszterelnök, valamint Jackie Chan filmszínész és az 1999-ben elhunyt Stanley Kubrick filmrendező is.

 

ICIJ

A filmből kiderül, hogy milyen szerepet játszanak az offshore cégek a szíriai háborúban: ők biztosították az üzemanyagot a szíriai hadsereg számára. A katonák lakóépületeket, üzleteket és kórházakat bombáztak le, eddig több mint 21 ezer civil halálát okozva.

 

France 24 (1. és 2. rész)

A France 24 filmjében többek között megszólal az ICIJ képviselője, Will Fitzgibbon újságíró, aki arról beszél, hogyan láttak neki a dokumentumok feldolgozásának, valamint Steve Keen közgazdász is, aki pedig arra emlékeztet, hogy a szakemberek már sok évvel ezelőtt figyelmeztettek arra, hogy előbb-utóbb baj lehet az offshore cégek működéséből.

 

 

Four Corners 

Az oknyomozó műsor az ausztrál vonatkozásokat vizsgálja, több helyi cég és mintegy 800 személy neve bukkan fel a Panama-papírokban. A riporterek egészen Panamáig utaztak a nyomozásuk során és több interjút is készítettek szakértőkkel.

 

 

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás