ismeretterjesztés

Vadászat a multirezisztens szuperbaktériumokra

Miközben évente százezrek halnak meg világszerte a szuperbaktériumok okozta fertőzések következtében, az orvostudomány jóformán a sötétben tapogatózik a kezelést illetően, a gyógyszeripari cégeket pedig ellentétes érdekek vezérlik – derül ki a Frontline dokumentumfilmjéből.


tamogatoi_rontgen_jav2

 

Évente világszerte 2 millió ember betegszik meg az antibiotikumoknak többszörösen ellenálló kórokozók, a szuperbaktériumok vagy MRK (multirezisztens kórokozók) által okozott betegségek következtében, és 230 ezren bele is halnak. A szuperbaktériumok megjelenése és egyre gyorsabb terjedése globális probléma, erre hívja fel a figyelmet a Frontline 2013-as dokumentumfilmje.

Kapcsolódó cikkek

Zavarnak kórházi fertőzések, és a pofátlanul magas állami vezetői fizetések? Ne csak morogj, kérdezz!

Támadnak a szuperbaktériumok, a modern orvoslás következményei

Kipereltük a kilenc újszülött életét követelő kórházi járványról szóló eltitkolt ÁNTSZ-jelentést

A filmben három történeten keresztül mutatják be a problémát: a 11 éves Addie az MRSA nevű baktériummal fertőződik meg, David állapota egy amputáció után kezd el nagyon gyorsan romlani, de az igazán érdekes történet egy amerikai kórházé, amely egy multirezisztens baktériumok által okozott járvány helyszíne volt. Ez utóbbi eset azért fontos, mert a kórházak igyekeznek titkolni az ilyen fertőzések jelenlétét az intézményekben, illetve ha a nyilvánosság mégis értesül róla, nem mutatják be részletesen, hogy hogyan alakult ki a járvány és milyen módon próbáltak küzdeni elleni.

Szintén lényeges eleme filmnek a gyógyszergyártó cégek szempontjainak bemutatása, amely több problémát is felvet. A baktériumok okozta betegségeket antibiotikumokkkal kezelik az orvosok, a szuperbaktériumok azonban már ellenállóvá váltak, ezért újabb és újabb gyógyszerek kifejlesztésére van szükség. Ugyanakkor az antibiotikumokat – amennyiben azt a megfelelőképpen használják – csak rövid ideig szedik a betegek, miközben egy új gyógyszer bevezetése a piacra akár 1 milliárd dollár is lehet. Kérdés tehát, hogy a gyógyszergyárak mennyire mérlegelik az üzleti szempontokat a gyógyszerfejlesztés során.

 

A film angol nyelven és angol felirattal itt tekinthető meg.

 

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás