ismeretterjesztés

A heroin nyomában – a kábítószer-ellenes harc változása Amerikában

Több mint tíz év alatt rendkívül módon súlyossá vált a heroinfüggőség az Amerikai Egyesült Államokban. A megváltozott helyzethez a rendőröknek is alkalmazkodniuk kell, akik az azonnali letartóztatás helyet segítséget nyújtanak a fogyasztóknak.

 

banner2_mozgo_2

Évente több mint 27 ezer ember hal meg az USA-ban heroin és egyéb ópiátok túladagolása következtében. Ez a szám nagyjából megegyezik azok számával, akik a 90-es években AIDS miatt haltak meg. Az elszaporodott heroinaddikció nem egyik napról a másikra alakult ki, ahogy az a PBS csatorna Frontline című műsorába készített nagyriportból is kiderül.

Korábban a kokain számított a fő gyilkosnak, ma már az ópiátok vezetnek, 1999 és 2014 között 369 százalékkal nőtt halálesetek száma. A felmérések szerint herointúladagolás miatt leginkább a 15—34 éves korosztályban találunk áldozatokat, míg a 35—45 éves korosztályban az ópiát a gyakoribb halálok.

 

 

Az úgynevezett „heroinjárvány” kitörése miatt a fogyasztókkal foglalkozó szakembereknek is más hozzáállásra van szükségük, a rendőrök például egyfajta szociális munkásként tekintenek magukra. A filmben látható, ahogy seattle-i rendőrök megnyugtatnak egy lányt, aki éppen belövi magát, hogy nem fogják lecsukni. Elbeszélgetnek vele, felajánlják a segítségüket, ételt, tanácsadást, majd továbbhajtanak.

A megszólaló rendőrnő szerint nincs értelme letartóztatni a heroinistákat, mert a 20-30 napos elzárás után úgyis ott folytatnák kábítószerezést, ahol abbahagyták. Miközben Magyarországon ellehetetlenítették a Kék Pont Drogambulancia működését, az Egyesült Államokban a rendőrök javasolják azt a kábítószer-használóknak, hogy keressenek fel egy szociális munkást és menjenek elvonóra.

A teljes, 2 órás film angol nyelven, angol felirattal megtekinthető a PBS honlapján.

D. Kovács Ildikó

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás