Egyéb

Kegyetlenül szidja a közmédiát első számában egy új hip-hop zenekar

Erre mondják, hogy hatásos belépő: a WNTS nevet viselő vadonatúj magyar együttes debütáló számának címe „Köszmédia”, és kíméletlenül ócsárolják benne az M1-et.

Facebook-oldalán a WNTS úgy definiálja a saját stílusát, hogy „magabiztos hip-hop”, és valóban, első számuk tagadhatatlanul kemény: közel három percben irgalmatlanul szapulják a szolgalelkű közmédiát ilyen

„a rendszer kész, milyen szép lett, nézd
a jó hírrel kezdek, mert nincsenek rosszak”

és ehhez hasonló sorokkal:

„akkor. amikor. olyan, amilyen
díszlet van, de tartalom nemigen
nyithattunk volna 11 klinikát
de baszd meg a kritikád, 80 milliárd”

A klipben látjuk a nemzeti hírcsatorna székházát és számtalan bakiját egyaránt.

 

 

Az együttesről meglehetősen keveset lehet tudni, a tagok is csak művésznevükön (szövegelés: Disshuszár, dob: Részleges Karatemester, gitár, vokál: Pain-ter, villanyzongora: Szempler Szittya, a hangmintapolgár) szerepelnek minden leírásban, de azt ígérik, az első számot hamarosan továbbiak követik.

Megkerestük őket három kérdéssel:

– Mit jelent a nevetek, a WNTS?

– A nevünk igazából bármit jelenthet, a misztikum jegyében nem fogjuk elárulni. Mindenki feltöltheti tartalommal, aki szeretné.

– Miért pont a közmédiáról írtátok az első számotokat?

– Ez már a sokadik számunk, de ez lett teljesen kész először, és ehhez volt olyan bőséges nyersanyag, amiből már videót is lehetett csinálni. Dolgozunk az EP-n, és nem tervezzük, hogy az összes állami pénzből épült katasztrófát feldolgozzuk, pedig lenne pár.

– Terveztek más politikai témájú dalokat is, vagy a többi számotok inkább könnyedebb dolgokról fog szólni?

– Igazából minden lesz, ami belefér a „magabiztos hip-pop” jelzőbe, az pedig voltaképpen minden. Az biztos, hogy semmit sem fogunk véresen komolyan venni, ahogy a közmédiát sem.

Így pereltük szénné a közmédiát

Számos alkalommal volt már szükség arra, hogy az Átlátszó a bírósághoz forduljon, mert az MTVA nem volt hajlandó válaszolni a közérdekűadat-igényléseinkre. Az egyik ilyen eset, amikor a Marslakók című sorozat költségeiről szóló dokumentumokat és a műsor megszüntetéséről szóló szerződést kértük ki, annyira eldurvult, hogy végül büntetőeljárást indítottak és elfogatóparancsot adtak ki az MTVA adateltitkolása miatt.

Szintén bírósági perre és jogerős ítéletre volt szükség ahhoz, hogy az MTVA Kunigunda utcai székházának megvásárlásához felhasznált hitelcsomagról szóló dokumentumokat megkapjuk, ahogy ahhoz is, hogy végre nyilvánosak legyenek az MTVA alvállalkozói szerződései.

Az biztos, hogy a magyar zenei élet üdítő színfoltjai a közéleti témájú számok, például a Kozmosz emlékezetes dalai, (N.E.R.(Schmitt Pál köszöntése)Kedves Vezető, Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek, stb.), vagy az idén feltűnt Apa zenél-től a „Baszódjál meg, KDNP!„, és a „Hello, Mr. Foreigner!” is, ebbe a sorba pedig remekül illeszkedik a WNTS közmédiáról szóló száma.

Erdélyi Katalin

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás