ismeretterjesztés

Szerzői jogsértés gyanújába keveredett a rendőrség nemi erőszak videója

Pár héttel ezelőtt a Top Channel nevű albán tévécsatorna minden bizonnyal letilthatta a Youtube-ról a Baranya Megyei Rendőrkapitányság hírhedtté vált bűnmegelőzési kisfilmjét, mely már megjelenésekor botrányt kavart.

Ez volt az a videó, amelyik kritikusai szerint a nemi erőszak esetek elkövetése miatt az elkövetők helyett az áldozatokat hibáztatja. A „Selfie klip” megtekintőit pár hete több napig a fenti kép fogadta, ami elég viccesen mutat a magyar Rendőrség hivatalos csatornáján. Később aztán újra látható lett a videó, majd a rendőrség maga tette elérhetetlenné.

Az eset arra enged következtetni, hogy nem saját forrású nyersanyag került a filmbe, ezt viszont a filmet készítő Forrás Gyermek- és Ifjúságvédő Alapítvány cáfolta. Nagy István, az alapítvány ügyvezetője kérdésünkre azt válaszolta, hogy minden elemét – a zenétől a képi anyagig – ők készítették.

A film egyébként – mint a Kimittud-on beadott közérdekű-adat igénylésünkből kiderült -, bruttó 800 000 forintért készült három változatban. Az összeget – mely filmes forrásaink szerint megfelel a piaci áraknak – a Baranya Megyei Rendőrkapitányság pár hete ki is fizette a készítőknek.

Hogy tisztázzuk az ügyet, megkerestük a szerzői jogi követelést beadó legnagyobb albán tévé, a Top Channel vezetőit. Ők nem válaszoltak a kérdéseinkre, mely a letiltás tényét és okát firtatta. Ezután a videót megrendelő Baranya Megyei Rendőrkapitánysághoz fordultunk, de ők sem voltak túlzottan közlékenyek. Azt elismerték, hogy a Youtube letiltotta a videót, azt viszont nem voltak hajlandóak elárulni miért. Arról sem nyilatkoztak, hogy van-e folyamatban bármilyen jogi eljárás az ügyben és hogyan sikerült újra elérhetővé tenni a kisfilmet.

Kértük a rendőrségtől a Youtube által ilyenkor szokásosan megküldött tájékoztató email megismerését, de ezt megtagadták, a videómegosztóhoz küldtek, hogy ott érdeklődjünk. Kár, hogy ennyire nem segítőkészek, hiszen még az is kiderülhetett volna, hogy az albán tévéadó lőtt mellé. Rákérdeztünk a Youtube-nál is, amint megjön a válaszuk, természetesen megírjuk.

A nagy port kavart film egyébként három változatban került fel a Rendőrség Youtube csatornájára: a több napig letiltott 3 perc 42 másodperces kisfilm mellett két rövidebb változatot is vágtak belőle. Az ominózus szerzői jogi eset idején ez a két változat még elérhető volt. Cikkünk írásakor már egyik sem az: a Police Hungary csatorna adminisztrátora úgy tűnik „privát” üzemmódra állította őket, hogy senki se láthassa.

selfieklip-privat

Adott tehát egy országos botrányt kiváltó rendőrségi videó, ami 800 000 forint közpénzből készült. A videó – amit ismételjük el még egyszer: egy rendőrkapitányság rendelt meg és tett közzé – szerzői jogsértés gyanújába keveredik. Felmerülhet a gyanú, hogy egy része egy albán tévéadótól származik, de az is lehet, hogy a külföldi csatorna adott be téves panaszt a Youtube-nál.

A videó készítői azt mondják, ők tiszták, a rendőrség viszont nem hajlandó semmit sem közölni, ezzel a készítőt hozva kellemetlen helyzetbe. Az egyszeri adófizető meg csodálkozva pislog és azon gondolkozik, hogy vajon ki tehet róla, és ő mit tehet ellene?

Halász Áron

Megosztás