ismeretterjesztés

Mi van, ha a kormány becsukja az internetet? Mesh!

Ha egy diktatúrában be akar tiltani valamit a vezetés, akkor könnyen megteheti, mert a jelenlegi internet infrastruktúra úgy működik, hogy az állam minden esetben hatással van az internetszolgáltató működésére. Ha nem jogszabályi szinten, akkor szimplán azért, mert van olyan ország, ahol csak egy állami szolgáltató van.

Nagyon egyszerűen az internetcenzúra úgy működik, hogy az állam eldönti, mi az, amit betiltat, a tiltólistát leadja a szolgáltatónál, az pedig végrehajtja a feladatot. Hiába írsz be egy honlapcímet a böngésződbe, nem fog megjelenni. (Itt a kínai, a török, a brit és a magyar példa.) A netes cenzúrát bárki megkerülheti, ha használ megkerülő eszközöket, van belőlük fizetős és ingyenes is, tényleg csak a felhasználón múlik, hogy mit vet be.

Mindez akkor érvényes, ha van net. De előfordulhat, hogy egy kormányt annyira felbosszantanak a netező állampolgárok, hogy egyszerűen lekapcsolja az internetet. Ez történt 2013-ban Szíriában is. A Verge videója azt mutatja be, mit lehet akkor tenni, ha nincs internetkapcsolat. Ilyenkor a megoldás a mesh hálózat létrehozása, amelyben minden kapcsolódási pont ugyanolyan fontos kiszolgálója a hálózatnak és bármelyik két pont kapcsolódhat egymáshoz. A mesh hálózat jellemzője, hogy csak addig „ér”, ameddig az azt kiszolgáló router(ek) jele ér, és nem lehet róla letölteni olyan dolgokat, amiket a csomópontokon (node) lévők nem osztanak meg.

A központosított szolgáltatásokkal szemben itt a decentralizált elven működő alkalmazások lépnek fel. Nincs Facebook, de üzemeltethetünk helyette lokálisan egy WordPress blogot, vagy chatelhetünk a saját Skype-unkkal. A mesh nem helyettesíti az internetet, hanem egy nehezebben lehallgatható és nehezebben lekapcsolható alternatívát nyújt helyette.

A videóban megjelenő eszközök és alkalmazások megjelenési sorrendben:

F-Droid: olyan, mint a Google Play vagy az iTunes. Alkalmazásokat tölthetsz le belőle az eszközödre, itt minden alkalmazás ingyenes és nyílt forráskódú.

Kerplapp (vagy Kerplop): ahogy korábban is írtuk, a mesh hálózaton nincsenek fenn olyan dolgok, amiket a hálózat tagjai nem osztanak meg egymással. Ha meg szeretnéd osztani valakivel az alkalmazást, ami a telefonodon van, a Kerplapp az F-Droid segítségével elérhetővé teszi azt mások számára is.

Commotion: olyan szoftver, amivel egyszerűen lehet mesh hálózatot létrehozni.

Ubiquiti Picostation: router, amivel továbbították a hálózat jelét.

WordPress: a WordPress nem csak egy blogszolgáltató, hanem egy blogmotor is, amit a mesh hálózat esetében arra használtak, hogy helyettesítsék az olyan központi szolgáltatókat, mint a Facebook vagy a Twitter.

ChatSecure: ingyenes chat szoftver, ami ráadásul biztonságos is. A mesh-től függetlenül is hasznos és elérhető Androidra és iOS-re. Unokatesója a TextSecure, amely titkosított SMS-ezést tesz lehetővé nagyon egyszerűen, ráadásul a népszerű üzenetküldőkhöz hasonlóan, neten keresztül is tud üzenetet küldeni – tehát ingyen.

Linphone: a Skype nyílt forráskódú alternatívája.

Megosztás