előválasztás 2021

Térképen az előválasztás – itt az Átlátszó nagy jelöltböngészője és a pártok támogatási hálója

2022. választási év lesz, ennek előfutára a 2021-es ellenzéki előválasztás. Az Átlátszó is megkezdi a felkészülést a voksolásokra, és olvasóinak a legáttekinthetőbb és leginformatívabb formában igyekszik bemutatni a küzdelem aktuális állását. Megmutatjuk azt is, hogy miként alakulnak a különböző pártközi megállapodások: tartsanak velünk, amíg az összes jelölt rajtaütésszerűen vissza nem lép! 

Noha az ellenzéki előválasztás menetrendje szerint a hivatalos jelöltállítás csak július 26-án kezdődik, már számos  politikus jelentette be indulását, és a pártok is sorban nyilatkoznak arról, hogy kit támogatnak az egyes körzetekben. Az ellenzéki paktumot eredetileg hat párt kötötte meg  (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd), de rajtuk kívül további két szervezet aspiránsai is részt vesznek a megmérettetésen: a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt (ők indítják miniszterelnök-jelöltként Pálinkás Józsefet). Időközben jelentkezett még az Új Alternatíva Párt két tagja és több független jelölt is.

Az eddig bejelentett/bejelentkezett indulókról készítettünk egy interaktív, szűrhető térképet, amelyet a hivatalos névsor megjelenéséig a sajtóban megjelenő hírek alapján hetente többször is frissíteni fogunk. A térkép célja, hogy a választópolgároknak segítséget adjon a jelöltek közötti eligazodásban. A térkép a 106 országos egyéni választókerületre van felosztva, és a beépített szűrővel települési szinten is lehet keresni, a település kiválasztása után az oldalunk kiemeli azt a választókerületet, amelyhez a település tartozik. Emellett lehet pártra is szűrni, így látható lesz az összes olyan körzet, ahol a pártnak indulója van.

A két szűrő közösen is működik (ehhez az és gombra kell kattintani), így könnyen kikereshető, hogy az adott települést tartalmazó választókerületben van-e a választott pártnak jelöltje, vagy nincs. Ha van, az adott választókerület a párt színére vált, ha nincs, a választókerület eltűnik a térképről.

Az összehasonlíthatóság érdekében és azért, hogy látható legyen, mekkora az esély egy-egy választókerületben, a térképre fölvittük a 2018-as eredményeket is.

Térképes segédlet az ellenzéki előválasztáshoz

Ha tud olyan politikusról, aki bejelentette volna igényét az ellenzéki előválasztáson való indulásra, de még nem szerepel a térképen, vagy visszalépett az indulástól, akkor azt az [email protected] e-mail címen jelezheti nekünk.

Az összefogásban részt vevő pártok úgy döntöttek, hogy egyfordulós előválasztást tartanak az egyéni jelöltek esetében, az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között rendezik meg. A miniszterelnök-jelöltek esetében lesz második forduló is, azon jelöltek számára, akik elérik a 15 százalékot az első fordulóban. Jelöltté az válhat, aki az egyéni körzetben összegyűjt négyszáz ajánlást, míg miniszterelnök-jelöltként húszezret. Az ismertetett megállapodás miatt a választói döntés előtt megindultak a különböző helyezkedések és megállapodás-kötések. A pártok nem indítanak mindenütt saját jelöltet, hanem más pártok támogatásáért cserébe egyes helyeken visszalépnek.

Emiatt komoly kritikák érik az egész folyamatot, leginkább azzal kapcsolatban, hogy az előválasztás így nem képes eredeti funkcióját betölteni, hiszen sok helyen már azelőtt eldől az ellenzéki jelölt személye a pártok közötti alkuknak köszönhetően, hogy a választópolgárok kifejezhetnék, kit szeretnének látni körzetük képviselőjeként. Május vége óta összesen 32 visszalépés történt, ebből 28 tekinthető tényleges visszalépésnek, mert a DK jelöltjeinél nem minden esetben történt hivatalos bejelentés, a legtöbb visszalépés (14) a DK jelöltjeit érintette, őket a Momentum (8), az MSZP-Párbeszéd (5), majd a Jobbik (1) követte. Az LMP eddig bejelentett jelöltjei közül egyelőre mindenki versenyben maradt.

A visszalépések mellett olyanra is volt példa, hogy egy képviselőjelölt körzetet váltott. Eddig összesen két ilyen eset volt, mindkétszer a DK jelöltjeiről volt szó. Hegedűs Andrea május elején még arról írt, hogy a Borsod 1-es választókerületben indul, június elején azonban már a 2-es választókerület jelöltjeként tűnt fel, a Jobbik támogatásával. Az 1-es körzetben a DK a Jobbikos Szilágyi Szabolcsot támogatja. Hasonló DK-Jobbik együttműködés valósult meg a Csongrád-Csanád 1-es és 2-es választókerületekben is. A Szegeder szúrta ki, hogy Dr. Binszki József már februárban bejelentette, hogy a 2-es körzetben indul, majd jó pár hónap kampányolás után (amire a Facebook Ad Library szerint nagyjából 145 ezer forintot költött el) júniustól már az 1-es választókerület jelöltjeként látható.

Az alkuknak és visszalépéseknek köszönhetően több helyen alakult ki olyan szituáció, hogy gyakorlatilag értelmét vesztette az előválasztás. Ahogy a szocialista politikus, Zugló polgármestere, Horváth Csaba fogalmazott, „egy jelölti verseny” jött létre. Kilenc olyan egyéni választókerületet találunk, ahol mindössze egy jelölt van jelen állás szerint (ha a független, illetve egyéb indulókat például Pálinkás József pártját nem számítjuk), a pártok többsége pedig beállt mögéjük. Emellett 34 olyan körzetet találtunk, ahol minden valószínűség szerint ketten mérkőzhetnek meg. Ez alapján azt látjuk, hogy jelen állás szerint a 106 egyéni választókerület 40,5%-ban mindössze 1-2 jelölt közül választhatnak majd a szavazók.

A támogatási hálózatot az alábbi húrdiagramon mutatjuk meg. A kurzort a húrokra navigálva (telefonon a húrokat megérintve) kiemelésre kerül az adott húr, két értékkel. Ezek az adott párt által támogatott, a másik párt által indított jelöltek számát jelzik. A jelenlegi, 2021. június 28-i felállás szerint a legtöbb, más párt politikusait támogató párt a Párbeszéd: 31 MSZP-s politikus mögé álltak be, míg az MSZP mindössze 10 Párbeszédes jelöltet támogat.

Azt azonban fontos hozzátenni, hogy az MSZP és a Párbeszéd április végén bejelentette, hogy minden körzetben közösen indítanak jelölteket. A térképen és a támogatási hálón jelölő szervezetnek azt a pártot tüntettük fel, amelynek tagja az induló, a másik pártot pedig a támogatók között jelöltük.

Az ellenzéki előválasztás támogatási hálója

A későbbiekben projektünk során újabb részleteket mutatunk be, igyekszünk modellezni, hogy miként alakulhat az elő- majd az igazi választás. Ennek során földolgozzuk az egyes körzetekben a választási eredmények alakulását az elmúlt időszakból, és bemutatjuk, hogy a különböző szervezeteknek milyen kilátásai lehetnek.

Az interaktív térkép teljes képernyős változatát és az előválasztáshoz kapcsolódó további diagramokat az alábbi oldalon tesszük közzé. Az oldalon található térképet és diagramokat heti kétszer, hétfőnként és csütörtökönként frissítjük.

Ellenzéki előválasztás 2021

ATLO051 (CC BY-NC-SA 2.5 HU) Adat forrása Saját gyűjtés, online hírportálok cikkei Szöveg, adat, grafika, vizualizáció Szabó Krisztián, Szopkó Zita, Hont András, Bátorfy Attila

Szabó Krisztián Szopkó Zita Hont András

Megosztás