koronavírus

Az adatok alapján érthetetlen, hogy miért éppen a V4 országok javára enyhítették a határzárat

A szeptember 1. óta hatályos határzár és utazási tilalom alól a rendelet kihirdetésének másnapján felmentették a V4 országait, Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát. A döntést a szlovéniai Bledben tartott Stratégiai Fórumon tartott megbeszéléseken hozták meg, részben turisztikai okokra hivatkozva.

A sajtószabadság nem csak a hatalomtól, tőled is függ – mutatjuk, mennyibe kerül az Átlátszó

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

Az augusztus 30-án kiadott 195. Magyar Közlönyben közöltek alapján szeptember 1-i kezdéssel minden országot vörös jelzéssel láttak el és a határátkelőknél visszaállították az ellenőrzést is. Másnap Szíjjártó Péter (a Bledben tartott Stratégiai Fórum megbeszéléseit követően) Facebook-oldalán írta (itt és itt), hogy a beutazási korlátozás alól enyhítést kapnak a cseh, a lengyel és szlovák állampolgárok, amit a szeptember 1-i 198. Magyar Közlönyben később el is rendeltek.

Magyarországon a vírus terjedése az egyik leglassabb volt az európai országok közül, abszolút számokban csupán néhány másik országban volt kevesebb esetszám (például Szlovákiában, Szlovéniában vagy Izlandon). Az abszolút számokra hivatkozva Szlovákiából jogos is lehetne a beengedés, viszont érdemes az esetszámokat lakosságra normalizálva is megnézni. Ebből már az látszik, hogy Magyarországon volt a legkevesebb fertőzött 100.000 főből, augusztus 31-én összesen 62. Innen megközelítve kivételezésnek nem lehetne helye, hiszen a beengedés Európa bármelyik országából fertőzésveszéllyel járhat.

Új koronavírus-fertőzöttek számának változása 100.000 főre normalizálva

Az alábbi diasort a jobb felső sarokban lévő nyilakkal tudja továbbléptetni.

A V4 országait összehasonlító diasorok 

Szíjjártó a rendeletet az első hullámmal szembeni kifejezetten sikeres, együttműködésen alapuló védekezéssel indokolta. A Nyugat-európai vagy környező országokkal összehasonlítva a V4 országai 100.000 lakosra normalizálva valóban sokkal kevesebb fertőzöttel vészelték át az első hullámot, és a második hullámban se volt eddig látványosan kiugró a napi fertőzöttek száma. Ebből a szemszögből nézve egészségügyileg indokolható a döntés, hiszen a legkisebb fertőzési eséllyel jöhetnek be ezekből az országokból a lakosok.

Nyugat-európai, környező és V4 országokat összehasonlító diagramok (100.000 főre)

Viszont nem ez a három ország az egyetlen, ahol sikeres volt a vírussal szembeni védekezés az első hullám után: A balti államok (Észtország, Lettország, Litvánia) Finnország és Szlovénia ugyancsak kevés fertőzöttet közöl a jelenlegi hullám során (egyes országokban kevesebbet, mint a V4 országaiban) és a V4-gyel ellentétben, ezekben az országokban a jelenlegi hullám nem nagyobb az elsőnél.

A második hullámban a V4 országaihoz képest alacsonyabb esetszámokat mutató országok (100.000 főre)

Ezen felül ide sorolható Izland, Írország, az Egyesült Királyság, Belgium, Hollandia, Németország, Svájc, Olaszország és Ausztria is, ahol ugyan magasabb a fertőzöttség a V4-hez képest, viszont látványosan kevesebb az első hullám adataihoz viszonyítva, vagyis ugyancsak sikeres intézkedéseket hoztak a vírus visszaszorítására.

Európai országok, ahol a V4 országoknál sikeresebb volt a vírussal szembeni fellépés (100.000 főre)

Az alacsony fertőződési arány és a sikeres védekezés miatt a fent említett országok utazásra alkalmasnak bizonyulnak, ezzel szemben tiltólistára kerültek. Ez alapján elmondható, hogy a V4-gyel szembeni engedmény mögött nem volt egészségügyi megfontolás, az enyhítés csupán gazdaságpolitikai okokból jött létre és nem a sikeres védekezés állt mögötte.

Kövesse a magyar koronavírus-számokat a Koronamonitoron:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

2020. április 2. – Az elmúlt héten az oldalunk négy új grafikonnal bővült. Az egyik grafikon az elhunytak nemének és életkorának eloszlását mutatja meg, a másik az előrejelzéseink változását, a harmadik a gyógyultak és az elhunytak arányát a lezárt eseteken belül, a negyedik pedig az új teszteken belüli pozitív tesztek arányát.

 

Szabó Krisztián

Címlapkép: új koronavírus-fertőzöttek számának változása 100.000 főre normalizálva

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás