adatvizualizáció

Interaktív: meddig lehet eljutni a megyeszékhelyektől fél vagy egy óra alatt?

Az Átló-ra készítettünk 3+1 interaktív térképet, amelyeken azt lehet megnézni, hogy meddig lehet eljutni gyalog, biciklivel és autóval a magyarországi megyeszékhelyek központjából 5, 10, 15, 30, 45, 60, 90 és 120 perc alatt.

A vizualizáció során kíváncsiak voltunk rá, hogy a leggyakoribb közlekedési módokkal (gyalog, biciklivel és autóval) milyen távolságra lehet eljutni a magyarországi megyeszékhelyekből. Mivel gyalog nagyon kicsi táv tehető meg az általunk vizsgált legkisebb egységnyi idők (5 és 10 perc) alatt, ezért a vizualizációt itt 15 perctől kezdtük.

Gyalog egységnyi idő alatt megtehető táv Magyarország megyeszékhelyeiből

Ahogy látható, biciklivel már viszonylag messze el lehet jutni 1-2 óra alatt:

Biciklivel egységnyi idő alatt megtehető táv Magyarország megyeszékhelyeiből

Az adatok kinyeréséhez használt QGIS nevű alkalmazáson belül beállítható, hogy milyen időtartamokat szeretnénk megkapni. Egyetlen hátránya, hogy az autóval megtehető időtartamokat 60 percben maximalizálja, viszont ennyi idő alatt egyértelműen nagyobb táv megtehető, mint 120 percnyi biciklizéssel.

Autóval egységnyi idő alatt megtehető táv Magyarország megyeszékhelyeiből

Végül egy interaktív, nagyítható térképen az olvasó maga is kiválaszthatja és megnézheti az egyes közlekedési módok rétegeit.

Az interaktív térképen a közlekedési módokat külön gombokkal is meg lehet jeleníteni

A teljes anyag elérhető az Átló oldalán:

Két lábbal, két kerékkel, négy kerékkel

Az alábbi interaktív, egymásra gördülő térképeken azt lehet megnézni, hogy meddig lehet eljutni gyalog, biciklivel és autóval a magyarországi megyeszékhelyek központjából 5, 10, 15, 30, 45, 60, 90 és 120 perc alatt. A vizualizáció használatához görgesse lefelé az egeret vagy a touchpadet. Az utolsó térképen a különféle térképrétegek között választhat az ikonokra kattintva, és bele is tud nagyítani a térképbe.

 

Szabó Krisztián

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás