koronavírus

Koronavírus híradó: a hivatalos adatok szerint elhalni látszik a járvány Magyarországon

Háromezer fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az elhunytaké megközelíti a négyszázat, és már több mint nyolcszázan hagyhatták el a kórházat. A járvány hazai történetében először csökkent huzamosabb ideig az aktív fertőzöttek száma, jelenleg 1921 személyt tartanak nyilván. A héten a járvány halálozási rátája 12 százalék fölé emelkedett: ez a ráta a fővárosban 15,7 százalék, vidéken 6,8 százalék.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Hetente jelentkezünk az Átlátszón koronavírus híradóval, hogy felvázoljuk milyen tendenciák alapján terjed az új vírus jelenleg az országban. A járvány magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken a Koronamonitoron lehet nyomon követni, az ott található adatokat naponta többször is frissítjük, hogy az olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (koronavirus.gov.hu oldal) által közölt adatokat dolgozza fel, ám nagyon sok származtatott statisztikát is számolunk.

Az elmúlt héten 315 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az új típusú koronavírus 69 ember halálát okozta, 256 személy pedig gyógyultan hagyhatta el a kórházat.

Azt a kormányzati portál is megjegyzi, hogy a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

Az elmúlt héten:

  • közel 21 százalékkal, 323 főről (a regisztrált fertőzöttek 11,3 százaléka) 392-re (a regisztrált fertőzöttek 12,3 százaléka) emelkedett az elhunytak száma.
  • 42 százalékkal, 609-ről (a regisztrált fertőzöttek 21,3 százaléka) 865-re (a regisztrált fertőzöttek 27,2 százaléka) nőtt a gyógyultaké.

Május 8-i adatok alapján 1132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépen. Egy hete 983 fő volt kórházban, és csak 49-en szorultak gépi lélegeztetésre.

Csökken az aktív fertőzöttek száma

A koronavírus-járvány Magyarországon

Egy hét alatt 11 százalékkal, 2863-ról 3178-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A regisztrált fertőzöttek száma mellett fontos feltüntetni az aktív fertőzöttek számát, amiből megtudhatjuk, hogy az országban éppen mennyien betegek. A regisztrált fertőzöttek számába az összes korábbi eset is beletartozik, akik azóta már felgyógyultak, vagy pedig elhunytak.

Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 1921 fő, ami a regisztrált fertőzöttek 61,5 százaléka. Egy hete 1931 regisztrált aktív fertőzöttről beszélhetünk, ami a regisztrált fertőzöttek 68,4 százaléka volt.

Az operatív törzs május 4-i adatai alapján a járvány csúcsa 2054 aktív fertőzöttet, és 351 halálesetet jelentett.

Május 4-i adatok az előző napi állapotot mutatják. Emlékeztetőül: Orbán Viktor miniszterelnök május 3-ára, vasárnapra jósolta a tetőzést, tehát úgy tűnik a hivatalos adatok alapján, hogy az Operatív Törzs mögött álló kutatók jól kalkuláltak. Aznap csupán egy ember hagyta el a kórházat, másnap viszont 79 embert nyilvánítottak gyógyulttá, akkor már csökkenni kezdett az aktív fertőzöttek száma, ami azóta is tart.

Erősen csökken a terjedés üteme

Egy hét alatt összesen 22 727 új tesztet végeztek el, így a mintavétel száma 76 331-ről 99 058-re nőtt.

Az új mintavételek száma csütörtökön új rekordot állított fel, 5301 tesztre került sor, miközben a héten volt olyan nap, amikor csak harmadannyit, 1599 tesztet végeztek el.

Az előző heti adatok alapján Magyarország teljes lakosságának körülbelül 0,8 százalékát tesztelték, és ebben az esetben nem számolunk azzal, hogy egy emberen akár három tesztet is elvégezhetnek. A jelenlegi adatok szerint a magyar lakosság 1 százalékát tesztelték.

A magyar regisztrált fertőzöttek számának növekedése most már több mint kéthetente duplázódik.

A regisztrált fertőzöttek számának alakulása egyes terjedési ütemekkel összehasonlítva

Az aktív növekedési faktort bemutató grafikon alapján a járvány növekedési dinamikája 1 alá csökkent, ami szintén azt jelzi, hogy kezdhetünk bizakodni.

Az aktív fertőzöttek növekedési faktora (anf) Magyarországon

A grafikon az úgynevezett növekedési faktorszám változását mutatja, amelyet úgy kapunk meg, hogy az előző öt nap új esetszámainak átlagát elosztjuk az azt megelőző öt nap új esetszámainak átlagával. Ha ez az arány 1 fölött van, akkor a dinamika nő, ha 1 alatt van, akkor viszont csökken.

Óvatosak a fővárosi nyitással

Budapesten és Pest megyében található az aktív fertőzöttek 62 százaléka (1199 fő), a vidéken lévők aránya pedig 38 százalék (722 fő).

A kormányzati oldalon újítás, hogy az aktív fertőzöttek, a gyógyultak és az elhunytak statisztikájánál külön bontva láthatóak Budapest és Pest megye, valamint vidék adatai. Budapesten a korlátozások továbbra is életben vannak, azonban vidéken hétfőn enyhítés kezdődött.

Budapest életének újraindítása ügyében a szakemberek álláspontja az, hogy meg kell várni a koronavírus-fertőzés miatti halálozási számok csökkenését. Amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással – jelezte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.

Három megye is megelőzi Pest megyét

A százezer főre jutó azonosított fertőzöttek száma megyénként

Budapesten 88,58, Fejérben 73,22, Zalában 52,61, Komárom-Esztergomban 52,02, Pest megyében 33,9 fertőzött jut százezer lakosra, így ezek a legfertőzöttebb területek.

Koronavírus-térkép

Vidéken a legtöbb új fertőzött Komárom-Esztergom megyében volt, ahol a héten 52 fővel nőtt a számuk.

Az azonosított fertőzöttek számának kumulatív változása megyénként

A legkevésbé fertőzött területek az Alföldön találhatóak, százezer lakosra Hajdú-Biharban 4,26, és Bács-Kiskun megyében 4,55 fertőzött jut.

Továbbra is vannak megyék, ahol a héten nem nőtt a regisztrált betegek száma, ide tartozik Bács-Kiskun, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Vas megye.

A hőtérképen az oszlopok nagysága az ismert azonosított fertőzöttek számát, a pontok egybefolyása és intenzitása a települési sűrűséget mutatja. A térképen az autópályákat és főútvonalakat is feltüntettük. Ez alapján látható, hogy a vírus megjelenésének köze lehet ahhoz, hogy autópályán vagy főútvonalon könnyebb-e elérni a települést, illetve az ingázás, a településsűrűség és a népsűrűség is tényezőnek tűnik.

12 százalék felett a halálozási ráta

A nyers, eseti halálozási ráta újból nőtt a héten 11,28 százalékról 12,33 százalékra, ami jóval meghaladja a globális átlagot, ami jelenleg 7 százalék.

Ezt a mutatót úgy kapjuk meg, ha az elhunytak számát elosztjuk a regisztrált esetek számával. A magas halálozási ráta azonban a tesztek alacsony száma miatt ugorhatott ilyen magasra.

A halálos kimenetelű koronavírus-megbetegedések és a gyógyultak százalékos aránya Magyarországon

  • Az elhunytak 79 százaléka (310 fő) Budapesten vagy Pest megyében élt, 21 százalékuk (82 fő) pedig vidéken.
  • Eseti halálozási ráta a fővárosban 15,7 százalék, vidéken csupán 6,8 százalék.
  • A gyógyultak 54 százaléka (463 fő) a fővárosban, vagy Pest megyében, 46 százalékuk pedig vidéken (402 fő) található.
  • A gyógyulási ráta a fővárosban és Pest megyében 23,5 százalék, vidéken viszont ennél magasabb 33,3 százalék.

Az elmúlt héten elhunytak jellemzően idős, krónikus betegségben szenvedők voltak. Az elhunyt nők átlag medián életkora: 81 év, a férfiaké 77 év, ezen a téren a múlt heti adatokhoz képest nem történt jelentős elmozdulás.

A koronavírusban elhunyt magyar nők és férfiak életkori eloszlása

További grafikonok és térképek elérhetők a naponta frissített Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Az alábbi grafikonokon előrejelzéseket láthat, amelyek Dr. Nepusz Tamás bioinformatikus, a norvégiai Molde University College kutatójának számításain alapulnak. Nepusz Tamás az úgynevezett SIR (susceptible S = a fertőzésre nem immunis lakosság, infected I = fertőzöttek, recovered R = gyógyultak) matematikai modellel készít előrejelzést.

Bátorfy Attila — Zsilák Szilvia

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám:18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás