koronavírus

Újabb grafikonok, új térkép a Koronaminotoron és további várható újítások

A Koronamonitor két héttel ezelőtti indulása óta naponta nagyon sok megkeresést kapunk ötletekkel, számításokkal, módszertannal kapcsolatban. Ezekre igyekszünk egyenként válaszolni, de most összeszedtük, hogy az ötletekből mik azok, amelyek megvalósultak és mi várható még tőlünk a következő hetekben. 

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Új grafikonok

A már eddig is meglévők mellé készítettünk egy grafikont, amely a hazai regisztrált esetek duplázódási idejét mutatja be és hasonlítja össze más duplázódási (kétnapi, háromnapi, négynapi) duplázódási idővel. Ezt logaritmikus skálán mutatjuk be, hogy szemléletesebb legyen a változás üteme.

Új grafikon a magyarországi regisztrált esetek eseti halálozási és gyógyulási statisztikájának változását bemutató. Fontos, hogy a grafikon nem a koronavírus halálozási és gyógyulási rátáját mutatja, hanem azt, hogy a regisztrált esetekből mennyien haltak és gyógyultak meg. Ez utóbbi szám magasabb, mint a vírus halálozási arányszáma, ugyanis a fertőzöttek száma magasabb, mint a regisztrált fertőzötteké.

A már eddig is meglévő matematikai modellen alapuló előrejelzést is rátettük logaritmikus skálára is, hogy a lehetséges lefolyások jobban láthatóvá váljanak.

Betettünk továbbá egy olyan grafikont is, amely a regisztrált eseteket nemzetközi összehasonlításban mutatja be. Ezt a grafikont a Quibittől kértük kölcsön.

Új térkép

A már a kezdetektől fogva kint lévő alaptérkép mellé készítettünk egy olyan térképet is, amely a regisztrált esetek bejelentési időpontja szerint napi bontásban vetíti az új eseteket. Mint az összes hazai helyzetet ábrázoló térképnél, ennél is különösen fontos megjegyezni, hogy a térkép a már bejelentett, a kormány, a polgármester vagy a kórház által elismert eseteket mutatja. A térképen azt is feltüntettük, hogy hány esetről nincs fogalmunk. A térkép pontjainak nagysága szándékosan nem a valós nagyságot mutatják, ezzel is jelezve a bizonytalanságot.

Apróbb változtatások

Az olvasók nagyon sok remek ötletet, javaslatot osztanak meg velünk. Ezekből igyekszünk minél többet beépíteni az oldalba. Ilyen apró, de fontos változás, hogy az oldal tetején lévő alapstatisztikák alatt a százalékos arányt is feltüntetjük. Szintén olvalsói javaslatra tettünk be egy magyarázó videót a normál (lineáris) és a logaritmikus skála közötti különbségről. Olvasóink tanácsolták továbbá az oldal alján található táblázat időrendjének megfordítását, illetve az adatok több oldalra tördelését. Fontosnak tartottuk továbbá külön felhívni a figyelmet az adatok és a módszertanuk korlátaira is, ezért több cikk elolvasását is ajánljuk mielőtt még valaki a grafikonokat elkezdené böngészni. Sajnos vannak olyan javaslatok is, amelyeket eddig nem tudnunk megcsinálni, de dolgozunk rajtuk.

Mi várható?

Az oldal napi üzemeltetése mellett belevágtunk néhány fejlesztésbe, amely reményeink szerint még jobban segítik majd a járvánnyal kapcsolatos adatok követését, illetve azok jobb megértését, feldolgozását. Ilyen fejlesztés a böngészőbe/szájtokba beépülő alkalmazás, amely kis ablakban mutatja az alapvető adatok aktuális állását anélkül, hogy fel kellene keresni a kormány hivatalos oldalát, vagy minket. Szintén dolgozunk egy olyan megoldások, amellyel az oldal látogatói saját maguk is felfedezhetik az adatokat. Továbbá dolgozunk egy olyan alkalmazáson is, amellyel a járvány lefolyásának lehetséges hazai forgatókönyveit bizonyos paraméterek, alapadatok állítgatásával az olvasó maga is modellezni tudja.

Az oldal indulása óta több mint 200 ezer egyéni látogatónk volt. Köszönjük a rengeteg támogatást, javaslatot, kedves szót és kritikát is.

Bátorfy Attila

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás