adatvizualizáció

Elnökváltás a Magyar Tudományos Akadémián: idővonalon mutatjuk be az elmúlt 190 évet

2020. július 7-én a Magyar Tudományos Akadémia 193. közgyűlésén Freund Tamást választották meg Lovász László utódjaként. A 61 éves Széchenyi-díjas neurobiológus így az Akadémia 21. elnöke lett. Ennek apropóján idővonalra tettük a korábbi elnököket és így az Akadémia elmúlt 190 évét is.

Az alábbi görgethető idővonalon végignézheti, hogy az elmúlt közel két évszázad során kik voltak a Magyar Tudományos Akadémia elnökei. A bal alsó sarokban lévő színmagyarázatra navigálva megnézhető, hogy egyes elnökök milyen tudományterületet képviseltek.

Érdekesség, hogy az 1990-ben tartott 150. közgyűlésen nem csupán új elnököt választottak az Akadémia élére (Kosáry Domokos személyében) hanem az addigi 5 éves megbízatási ciklust is lecsökkentették 3 évre. A soron következő elnökök mind 6 évig voltak hivatalban, tehát egyszer mindegyiküket újraválasztották.

 

Az alábbi idősoros diagramon megnézheti, hogy az egyes elnökök mettől meddig éltek és mettől meddig tartott megbízatásuk. A kurzort a színezett rudakra navigálva felugrik az információs buborék az évszámokkal. A bal alsó nyilak kattintásra az oldalirányú görgetésben segítenek. A jobb felső nyilak pedig a különböző diasorok közötti léptetést teszik lehetővé.

 

Érdekes az elnökök bekerülési átlagéletkorának változása is. Mai szemmel feltűnő, hogy például Gróf Eötvös Loránd annyi idősen fejezte be 16 éves elnökségét, mint amennyi a 2020-as állapot szerinti átlagéletkor. Más szavakkal, kifejezetten fiatalnak tűnik (a kortárs elnökökkel együtt) a mai elnökökhöz képest. Ez a kor persze a 20. század hajnalán egyáltalán nem volt kevés: az őt megelőző elnökökkel együtt az akkori átlagéletkor 48,7 év volt, 9,1 évvel kevesebb mint ma.

A folyamatot bemutató diasort a lejátszás gombra kattintva lehet megtekinteni.

 

Szabó Krisztián

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás