adatvizualizáció

Szalmonella, bárányhimlő, skarlát: grafikonokon az elmúlt húsz év magyarországi járványai

A koronavírus mellett ritkán gondolunk bele, hogy vannak más, kevésbé súlyos járványos megbetegedések is, amelyek többnyire ciklikusan jelennek meg az országban. Nyolc ilyen járványos megbetegedést mutatunk meg grafikonokon az elmúlt húsz év adatai alapján.

Az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint jogutódja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) heti rendszerességgel közli számos vírusos és bakteriális eredetű fertőzés adatait. Az egészségügyi szolgáltatóknak törvényileg szabályozott bejelentési kötelezettségük van a járványügy felé, a rendelet pedig felsorolja azokat a fertőző, vírusos, bakteriális, vagy egyéb betegségeket, amelyeket jelenteni kell.

A nyilvánosan elérhető adatok csupán a lehetséges fertőzések fontosabb, gyakoribb fajtáit tartalmazzák. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) heti Epinfo hírlevele tartalmazza a heti adatokat, viszont – ahogy az NNK-tól megtudtuk – ezek nem tisztított adatok, így mi az ő ajánlásukra az NNK havi jelentéseiben szereplő adatokat használtuk.

Az NNK és elődje, az ÁNTSZ az évek során némileg változtatott a fertőzések elnevezésén, kategorizálásán, továbbá egyes esetekben megszüntette az adatközlést. Így a kigyűjtött adatokat a különféle elnevezések alapján össze kellett vonni és egyeztetni kellett, hogy a kontinuitás az idővonalon ne szakadjon meg.

Az összes közölt járvány ábrája nem tartalmazza a fertőzéses bélhurut (enteritis infectiosa) és a mononukleózis fertőzéses adatait, mivel mindkettő adatainak a közlését 2011. decemberével megszüntette az OEK. A fertőzéses bélhurut adatait részben a rotavírus adatai vették át.

Azért fontos ezt megjegyezni, mert ha valaki a teljes idősort nézi az összes regisztrált fertőzéssel, az a téves benyomása alakulhat ki, hogy 2011 végétől hirtelen jelentősen csökkent a járványügyi szempontból fontos fertőzéses megbetegedések száma. Ezzel szemben ha kivonjuk a bélhurutot és a mononukleózist a teljes idősorból, akkor az látható, hogy noha van csökkenés, de ez a csökkenés nem akkora. A Hepatitis-fertőzéseknél a különböző típusokat összevontuk, a kiugrásért a Hepatitis A felel.

Vizualizációk

A vizualizáció a nyolc legtöbb esetszámot produkáló fertőzéses megbetegedést mutatják havi bontásban 2000 és 2019 között. Ezek közül a bárányhimlő felel az évi fertőzések 50-60 százalékáért, de jelentősnek mondható a szalmonella, a campylobacteriosis, s skarlát és a rotavírus esetszáma is. Ezek összesen a teljes fertőzések kb. 90 százalékát teszik ki. A legtöbb fertőzéses megbetegedés éves esetszáma pár tucat és száz között ingadozik. Az alábbi statikus képen ezt a nyolc megbetegedést láthatja (kattintásra nagyobb lesz!), az interaktív verzió az Átlón érhető el.

Járványos megbetegedések 2000–2019

 

Az interaktív verzió itt érhető el:

Járványok Magyarországon 2000-2019

Az elmúlt húsz év legfontosabb járványos megbetegedései.

Bátorfy Attila, Maier Péter (ELTE MMI), Patyi Violetta (ELTE MMI), Dián Dóra (ELTE MMI), Szóda Krisztián (ELTE MMI)

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás