Térkép

Térképre tettük, hol lesznek szeptembertől iskolarendőrök – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében igényelték a legtöbbet

Ősztől 491 iskolai intézményben lehetnek iskolaőrök. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közzétette az intézmények listáját, mi pedig térképre tettük őket.

Az EMMI által közzétett listában 491 intézmény szerepel, ezek közül 288 köznevelési, 203 szakképzési intézmény. Az országgyűlés által 2020. július 3-án elfogadott törvény elméletben azt a célt szolgálná, hogy az iskolarendőrök visszaszorítsák az iskolai erőszakot a diákok között és csökkenjen a diákok felől a pedagógusokra irányuló erőszak.

Az EMMI közleménye szerint „az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van”, a listát pedig az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján állt össze. A térképbe az egérrel vagy a touchpaddel bele lehet nagyítani.

Az iskolarendőrök eloszlása az intézmények címe szerint

A felmérés és az intézményvezetők kérése alapján ezek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van a legtöbb olyan iskola, amely iskolaőrt igényel, számszerűen 77 ilyen intézményről beszélünk. A második helyre Somogy megye került 42, a harmadikra pedig Pest 37 oktatási intézménnyel.

Bátorfy Attila

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás