adatvizualizáció

Óriásplakáton Magyarország összes települése méretarányosan

Magyarország megannyi vizualizációs lehetőséget rejt magában, amelyeket az Átlóval előszeretettel dolgozunk fel. A korábbi munkáink után – mint a vallási és nemzetiségi térképek – most magukat a településeket, illetve adminisztratív határait vettük közelebbről szemügyre. A végeredmény egy nagyítható, interaktív mini-vizualizáció lett, amit nagyméretű plakátként is le lehet tölteni.

A legújabb, Magyarországgal foglalkozó munkánkban az ország 3155 települését mutatjuk be ábécésorrendben. A könnyebb átláthatóság érdekében régiók szerint színeztük a települések poligonjait. A színkódként funkcionáló térkép az alább látható módon a kurzor mozgatásával nagyítható:

 

Magyarország települései

 

A településeket bemutató nagyméretű kép ugyancsak nagyítható és nagyítás után navigálható. Méretéből fakadóan a kép betöltése eltarthat pár másodpercig.

 

Magyarország települései

Az eredeti ötletet Alasdair Rae-nél, a University of Sheffield Urbanisztikai Tanszékének kutatójánál láttuk. A hazai települések poligonjainak torzítás nélküli kezelésében a Lechner Központ munkatársai segítettek.

A teljes méretű plakátot innen lehet letölteni.

Az Átló interaktív bejegyzését pedig az alábbi linken lehet megnézni:

SHAPE-KÉPEK

Az alábbi képen Magyarország 3155 települését láthatja alfabetikus sorrendben az egymáshoz viszonyított méreteik szerint. A nagykép betöltése után – ami a kép nagy mérete miatt eltarthat néhány másodpercig – az egér görgetőjével vagy a touchpaddel bele tud nagyítani a térképbe.

Szabó Krisztián

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás