koronavírus

Koronavírus híradó: jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, tovább nőtt a halálozási ráta

Összesen 3417 regisztrált fertőzött van Magyarországon, 442 főre emelkedett az elhunytak száma, és 1287 gyógyult hagyhatta el a kórházat. Továbbra is esik az aktív fertőzöttek száma, már csak 1688 aktív fertőzött van. A héten a járvány halálozási rátája tovább növekedett, 13 százalékra.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Hetente jelentkezünk az Átlátszón koronavírus híradóval, hogy felvázoljuk milyen tendenciák alapján terjed az új vírus jelenleg az országban. A járvány magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken a Koronamonitoron lehet nyomon követni, az ott található adatokat naponta többször is frissítjük, hogy az olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (koronavirus.gov.hu oldal) által közölt adatokat dolgozza fel, ám nagyon sok származtatott statisztikát is számolunk.

Az elmúlt héten 239 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az új típusú koronavírus 50 ember halálát okozta, 422 személy pedig gyógyultan hagyhatta el a kórházat. Jó hír, hogy 233 fővel tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma.

A kormányzati portál tájékoztatása szerint a védekezés második szakaszában vagyunk, ami azonban még nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Fokozatosan újraindítják az életet, ezért hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések lépnek életbe, a budapesti lépésekről pedig szombat délután születhet döntés.

 

A koronavírus-járvány Magyarországon

Esik az aktív fertőzöttek száma

Az aktív fertőzöttek száma egy hét alatt 1688-ra csökkent, ami a regisztrált fertőzöttek közel felét teszi ki. Az aktív fertőzöttek számából azt tudhatjuk meg, hogy az országban éppen mennyien betegek. A regisztrált fertőzöttek számába az összes korábbi eset is beletartozik, akik azóta már felgyógyultak, vagy pedig elhunytak. Egy hete 1921 regisztrált aktív fertőzöttről beszélhetünk, ami a regisztrált fertőzöttek 61,5 százaléka volt.

Az aktív fertőzöttek száma másfél hete, egy kis megingást leszámítva, fokozatosan csökken.

  • Egy hét alatt 8 százalékkal, 3178-ról 3417-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.
  • 13 százalékkal, 392-ről (a regisztrált fertőzöttek 12,3 százaléka) 442-re (a regisztrált fertőzöttek 12,9 százaléka) emelkedett az elhunytak száma.
  • Közel 50 százalékkal, 865-ről (a regisztrált fertőzöttek 27,2 százaléka) 1287-re nőtt (a regisztrált fertőzöttek 37,7 százaléka) a gyógyultaké.

Május 15-re rekordot döntött azok száma, akik egy nap alatt elhagyták a kórházat, péntekre 118 új gyógyultat regisztráltak.

Jelenleg 614 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 46-an (7,5 százalék) vannak lélegeztetőgépen. Egy hete 1132 fő volt kórházban, és 74-en (6,5 százalék) szorultak gépi lélegeztetésre. Az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján derült ki, hogy a fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó.

Nyolcezer mintából csak kettő lett pozitív

Egy hét alatt összesen 28 179 új tesztet végeztek el, így a mintavétel száma 99 058-ről 127 237-re nőtt.

Az előző heti adatok alapján Magyarország teljes lakosságának körülbelül 1 százalékát tesztelték, és ebben az esetben nem számolunk azzal, hogy egy emberen akár három tesztet is elvégezhetnek.

A jelenlegi adatok szerint a magyar lakosság 1,3 százalékát tesztelték.

Jelenleg még tart az országos, reprezentatív felmérés, amiről kedden részeredményeket közölt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Eddig a mintába kiválasztott 17 778 ember 49 százalékát sikerült letesztelni. Az 8276 torokváladék-vizsgálatból (PCR) mindössze 2 pozitív eredmény született. A vizsgálatba az ország 489 településéről választottak ki alanyokat, köztük az összes budapesti kerületből.

Jelentősen lelassult a járvány

A magyar regisztrált fertőzöttek száma jelenleg havonta duplázódik.

A regisztrált fertőzöttek számának alakulása egyes terjedési ütemekkel összehasonlítva

Az aktív növekedési faktort bemutató grafikon alapján a járvány növekedési dinamikája már egy hete 1 alatt van.

Az aktív fertőzöttek növekedési faktora (anf) Magyarországon

A grafikon az úgynevezett növekedési faktorszám változását mutatja, amelyet úgy kapunk meg, hogy az előző öt nap új esetszámainak átlagát elosztjuk az azt megelőző öt nap új esetszámainak átlagával. Ha ez az arány 1 fölött van, akkor a dinamika nő, ha 1 alatt van, akkor viszont csökken.

Vidéken további lazítások, a budapestieknek egyelőre maradnak a Duna-parti séták

Budapesten és Pest megyében található az aktív fertőzöttek 58 százaléka (974 fő), a vidéken lévők aránya pedig 42 százalék (714 fő). Az előző héten Budapesten és Pest megyében volt az aktív fertőzöttek 62 százaléka (1199 fő), a vidéken lévők aránya pedig 38 százalék (722 fő) volt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön délelőtt tartott sajtótájékoztatót. Mivel a Pest megyei fertőzöttségi adatok a többi megye statisztikájával arányosak, így hétfőtől ott is megszűnnek a kijárási korlátozások. Vidéken a vendéglátóhelyek belső zárt részében (éttermekben, kávézókban, büfékben és presszókban) megengedett tartózkodni. Hétfőtől vidéken a játszóterek és a parkok is nyitva lesznek, a szállodák és a panziók pedig fogadhatnak vendégeket.

A kormányinfón Gulyás Gergely Karácsony Gergelyt bírálta. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a főpolgármester nem volt elég világos és egyértelmű, hogy mit is javasol az újranyitással kapcsolatban. Karácsony Gergely ezzel szemben úgy véli, hogy a kormány eltitkolta a járvánnyal kapcsolatos adatok egy részét, például hogy elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz a koronavírus. Erről a témáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben:

Zala megyében két idősotthon is gócpont

Budapesten 93,38 Fejérben 79,79 Zalában 71,77 Komárom-Esztergomban 58,76 Pest megyében 37,17 fertőzött jut százezer lakosra, így ezek a legfertőzöttebb területek.

A százezer főre jutó azonosított fertőzöttek száma megyénként

Vidéken a legtöbb új fertőzött Zala megyében volt, ahol a héten 151-ről 206-ra nőtt a számuk.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatása szerint Zala megyében két idősotthonban vannak fertőzöttek, a 428 fős Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményben 43 gondozottnak és 12 gondozónak lett pozitív a koronavírustesztje, 30 gondozott került kórházba, közülük egy elhunyt. A 100 embert ellátó Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthonában 38 gondozott és 13 gondozó vált fertőzötté, és 23 kórházi ápolt közül hárman hunytak el.

A Válasz Online közzétette a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának kiszivárgott diáját, melyen látható, hogy április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt. Tehát a meglehetősen alacsony esetszám közel kétharmada intézményi hátterű.

Van megye, ahol a regisztrált fertőzöttek száma is tud csökkenni

Koronavírus-térkép

A legkevésbé fertőzött területek az Alföldön találhatóak, százezer lakosra Békés megyében 3,35 Hajdú-Biharban 4,26, és Bács-Kiskun megyében 4,55 fertőzött jut.

Továbbra is vannak megyék, ahol a héten nem nőtt a regisztrált betegek száma, ide tartozik Bács-Kiskun, Heves, Hajdú-Bihar, Nógrád és Tolna megye.

Ami ennél is érdekesebb, hogy az elmúlt héten Békés megyében hattal csökkent a regisztrált fertőzöttek száma. Ez a szám azt takarja, hogy a járvány kezdete óta mennyien betegedtek meg, tehát elvileg ez a szám nem csökkenhetne.

Békés megyében egy hete még 17 fertőzöttet tartottak nyilván, ez a szám jelenleg 11.

Az azonosított fertőzöttek számának kumulatív változása megyénként

 

A hőtérképen az oszlopok nagysága az ismert azonosított fertőzöttek számát, a pontok egybefolyása és intenzitása a települési sűrűséget mutatja. A térképen az autópályákat és főútvonalakat is feltüntettük. Ez alapján látható, hogy a vírus megjelenésének köze lehet ahhoz, hogy autópályán vagy főútvonalon könnyebb-e elérni a települést, illetve az ingázás, a településsűrűség és a népsűrűség is tényezőnek tűnik.

Már 13 százalék a járvány halálozási rátája

A nyers, eseti halálozási ráta újból nőtt a héten, 12,33 százalékról 12,93 százalékra, ami jóval meghaladja a globális átlagot, ami jelenleg 6,94 százalék.

Ezt a mutatót úgy kapjuk meg, ha az elhunytak számát elosztjuk a regisztrált esetek számával. A halálozási ráta azonban a tesztek alacsony száma miatt ugorhatott ilyen magasra. Az elhunytak 79 százaléka (347 fő) Budapesten vagy Pest megyében élt, 21 százalékuk (95 fő) pedig vidéken. A gyógyultak aránya 60 százalék (775 fő) a fővárosban és Pest megyében, 40 százalékuk pedig vidéken (512 fő) található.

A halálos kimenetelű koronavírus-megbetegedések és a gyógyultak százalékos aránya Magyarországon

Az elmúlt héten elhunytak jellemzően idős, krónikus betegségben szenvedők voltak. Az elhunyt nők átlag medián életkora: 81 év, a férfiaké 77 év, ezen a téren a múlt heti adatokhoz képest nem történt elmozdulás.

A koronavírusban elhunyt magyar nők és férfiak életkori eloszlása

További grafikonok és térképek elérhetők a naponta frissített Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Bátorfy Attila — Zsilák Szilvia

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám:18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás