Uniós források

A fideszes politikus üzlettársa fejlesztheti uniós forrásból a tihanyi Visszhang-dombot

Tihanyban gyakoriak az építkezések – főleg luxustanyák és feszített tükrű „tüzivíz tározók” épülnek a településen. Most ugyan nem egy eltitkolt nyaraló, hanem egy önkormányzati beruházás került a látószögünkbe, de azért itt is akadnak érdekes dolgok. Például, hogy a kivitelezést egy olyan cég nyerte el, amelynek a tulajdonosát, Pálffy Balázst egykor Mészáros Lőrinc lányának udvarlójaként emlegették, ma pedig a II. kerületi fideszes politikus, Gór Csaba üzlettársa.  

A tihanyi Visszhang-domb/rét fejlesztésére írt ki közbeszerzési eljárást a település önkormányzata. A tendernek a napokban lett eredménye: a hévízi székhelyű Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. lett a befutó. A nyertes cég feladata lesz többek között a bontás és tereprendezés, andezit kiskockakő burkolat építése a gyalogos forgalom számára, kerti pad, szemetes, információs tábla elhelyezése, továbbá fák, cserjék, évelők telepítése, gyepesítés és az öntözőrendszer kiépítése. A Possibuild nettó 59 755 476 forintért vállalta a munkát (plusz összesen 39 millióért az opcionális munkákat).

Az örökségvédelem alatt álló területen elvégzendő feladatokra a Possibuild mellett három másik cég is jelentkezett, de a Meixner Építő Kft.-t és a Z + M 2002 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t kizárták, az IM PRODUCT Kft. ajánlatát pedig érdemben nem bírálták el, mert magasabb árat ajánlott meg. Így, ha senki nem támadja meg az eljárás eredményét, a Possibuild Kft.-vel köthet szerződést az önkormányzat.

A teljes beruházásra a község 156,8 millió forintot uniós támogatást kapott

Ez egyébként már a második nekifutás a kiírást illetően. Első körben a település egy két részből álló felhívást tett közzé, de csak a második részfeladat (Visszhang-étterem, kilátó, kálvária melletti erdősáv) esetén lett eredményes a tender. Azt a megbízást VIA VOMITO Mélyépítő és Szolgáltató Kft. kapta. Az első rész – ami nagyjából lefedi a mostani kiírást – eredménytelenül zárult, miután a Z + M 2002 Kft. és az IM PRODUCT Kft. is érvénytelen pályázatot nyújtott be. Akkor a Possibuild még nem indult.

Mészáros ex-vőjelöltje (?) a cég élén

A Possibuild Kft.-t 2016-ban jegyezték be Bicskén, tulajdonosa a bicskei Pálffy Balázs és az alcsútdobozi Nitti-Pálffy Zsuzsanna. A cég éves forgalma az elmúlt öt évben 2,3 milliárdról 4,4 milliárdra nőtt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Pálffy Balázs 2015-ben egészen fiatalon, mindössze 28 évesen, bölcsészdiplomával a zsebében lett vezérigazgató az akkor még Szíjj László érdekeltségébe tartozó Körösaszfalt Zrt.-nél, de annak egyik leányvállalata, a Magyar Építő Zrt. igazgatóságában is helyet kapott. A HVG szerint korábban a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Tessely Zoltánnak a munkatársa is volt.

Tessely és Pálffy

Tessely Zoltán fideszes parlamenti képviselő és Pálffy Balázs 2021-ben. Fotó: Facebook

Pálffyt sokáig Mészáros Lőrinc egyik lányának leendő férjeként emlegették, és ennek tulajdonították villámgyors karrierjét. 2017-ben azonban megszűnt a vezérigazgatói megbízatása a Körösaszfalt élén, és a Magyar Építő Zrt. igazgatóságából is kikerült. Ezzel párhuzamosan pedig – bár korábban nem tette – cáfolni kezdte a sajtónak Mészáros Lőrinc lányával való kapcsolatát.

2021-ben Pálffy a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. operatív vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott bruttó havi 2,2 millió forintért.

Közben Pálffy saját cége, a Possibuild Kft. több milliárdos állami megbízást is kapott.

Így például ők építhették Nemesi Pál volt kormánybiztos cégével, a Ferroép Zrt.-vel a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium új épületét nettó 2,2 milliárd forintért, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium sportközpontját és egyéb iskolai épületeket a kecskeméti focicsapat tulajdonosának érdekeltségével, a Horváth Építőmester Zrt.-vel 5 milliárdért, vagy épp a pátyi multifunkcionális sportcsarnokot nettó 3 milliárd forintért a VivaPalazzo Zrt.-vel és a Mészáros-családdal üzletelő Fenstherm Kontakt Kft.-vel közösen.

A háttérben meghúzódó Gór Csaba-szál

További érdekesség, hogy Pálffy Balázs egy másik cégében, a FAKSZ-PRO Kft.-ben jelenleg annak a Gór Csaba Gyulának az üzlettársa, aki nemcsak önkormányzati képviselő a II. kerületben, de a Fidesz képviselőjelöltje is volt 2022-ben. Jelenleg Gór a Fidesz választókerületi elnöke is.

Orbán Viktor és Gór Csaba

Orbán Viktor és Gór Csaba 2022-ben. Fotó: Facebook

Emellett Gór volt az, aki – a Francsics és Társai Ügyvédi Iroda nevében – aláírta azt a 2020-ban elfogadott, orosz metrókocsi-beszerzéssel kapcsolatos vizsgálati jelentést, ami minden kritika ellenére jogszerűnek minősítette az eljárást.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Átlátszó montázs

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42