Szeged

A volt kormánybiztos cégéhez ömlik a közpénz, mégis alig nyereséges

4,7 milliárd forint bevétel mellett mindössze 146 millió forintos nyereséget termelt a Ferroép Zrt., és alig 10 millió forintos osztalékot fizetnek a tulajdonosoknak. A cég Nemesi Pálé, aki másfél évig volt kormánybiztos, ennyi idő alatt 12,3 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el. Nemesit a napokban váltotta a poszton Bányai Gábor.

„Új, eddigi fennállásunk alatt még soha nem tapasztalt jelenség fordította fel (túlzás nélkül) a világ rendjét, ezáltal cégünkét is. A 2020.év elején kezdődött pandémia, világjárvány időszaka komoly kihívás elé állította és állítja azóta is folyamatosan társaságunkat is. Szerencsének mondható, hogy az építőipar, tevékenységéből adódóan, még az egyébként igen komoly korlátozások, lezárások ideje alatt is folyamatosan tudott működni, munkát végezni.”

„A COVID19 vírus okozta veszélyek és nehézségek kivédésére, egyáltalán a helyzet kezelésére időről időre megoldási terveket készítettünk, készítünk, a mindig aktuális kormányzati előírásoknak megfelelően. A lezárások idejére bevezettük a home-office rendszert az irodában dolgozó munkatársainknak” – többek között ez áll a Ferroép Zrt. napokban közzétett éves beszámolójának kiegészítő mellékletében.

Jóllehet ők a szerencsének tudják be, hogy a lezárások alatt is dolgozhattak, a valóság sokkal inkább az, hogy a Nemesi Pál kormánybiztos többségi tulajdonában álló céghez közpénzmilliárdos megrendelések érkeznek, kinevezése óta több mint 12 milliárd forintnyi.

A fideszes kormánybiztos másfél év alatt 12,3 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert cégével | atlatszo.hu

Orbán Viktor 2020 szeptemberében nevezte ki kormánybiztossá Nemesi Pál cégvezetőt, aki 2019-ben a Fidesz támogatásával indult Botka László ellen az önkormányzati választásokon. Nemesi a FerroÉp Zrt. többségi tulajdonosa, noha tavaly decemberben változás történt a cég élén. Kinevezése óta több mint 30 milliárd forintnyi közbeszerzésen indultak, és 12,3 milliárdot meg is nyertek.

Erről megírtuk, míg 2019-es indulása előtt 10 év alatt nyertek 23,2 milliárd forintnyi közbeszerzést a Nemesihez köthető cégek, 2020-as kormánybiztosi kinevezése után felgyorsult ütemben húzták be az állami tendereket. Gyűjtésünk szerint 17 tenderen indultak, több mint 30 milliárd forint értékben.

De hiába a közpénzes megbízások, a cég eredményei szerények. Így alakult a Ferroép Zrt. elmúlt 4 éve.

Idén vettek ki osztalékot, de az sem kiugró, mindössze 9,6 millió forint. Az árbevétel-arányos adózás előtti eredmény 3,38 százalék, ami alacsony az építőiparban. Összehasonlításképp a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló V-Híd Zrt. 2020-as árbevétel-arányos nyeresége 23,24 százalék volt.

A Nemesi család tulajdona még a Ferroép-Szer Épületgépész Kft., 2021-es adatok még nem jelentek meg. A 2020-as szerint ott 3,2 milliárd forint bevétel és 215 millió forint nyereség volt.

Nemesi Pált a fejlesztési kormánybiztosi poszton Bányai Gábor váltotta

ez a Kormányinfón derült ki. A szeged365.hu – ami korábban Nemesi érdekeltsége volt – arról írt, hogy „a gazdaságfejlesztési zónák kormánybiztosait határozott időre kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök. Ez idén májusban lejárt.” A portál szerint „ez a titulus lejárt, de a projektek, a fejlesztések nem a titulust, hanem a munkát szeretik. Nemesi Pál pedig dolgozik tovább, mert Szeged megérdemli, hogy egyre több szegedi mondja el Budapesten, és az ország minden pontján, hogy Szeged egy csodálatos város, a Dél-Alföld tökéletes helye a történelmi fejlesztéseknek, beruházásoknak.”

Segesvári Csaba

Nyitókép: Nemesi Pál, a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt az önkormányzati választásokkal kapcsolatos lakossági fórumon beszél Szegeden, a KDNP-székházában 2019. szeptember 19-én (forrás: MTI/Rosta Tibor)

Megosztás