Tiszavárkony

Feloszlatta magát a tiszavárkonyi képviselő-testület, az időközi választásra nincs pénz

Nem tudnak együttműködni a polgármesterrel, ezért a testület feloszlatását kezdeményezte négy képviselő Tiszavárkonyban. A testületi ülést két év után először vették videóra, így a nagy nyilvánosság is megismerhette a település vezetőinek álláspontját. Kiderült többek között, hogy forráshiány miatt az alpolgármester 10 havi tiszteletdíját ajánlotta fel az ülésen, hogy megtartható legyen az időközi választás, abban azonban nem sikerült dűlőre jutniuk, hogy a polgármester fideszes-e vagy sem. 

Társadalmi célú hirdetés

Még a Szimpátia és az Érzés koncertjét hirdeti a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszavárkony önkormányzat honlapjának nyitóoldala, és nyoma sincs annak, mi történt a képviselő-testületi ülésen pár nappal ezelőtt.

Augusztus 26-án ugyanis 5 igen, 2 nem szavazattal feloszlatta magát az egy fideszes képviselőből és 5 függetlenből álló testület. „Hasonló a helyzet, mint Dánszentmiklóson” mondta egy neve elhallgatását kérő nyilatkozó. Ott augusztus 13-án oszlatta fel magát a testület, miután a képviselők nem tudtak együttműködni a polgármesterrel.

A képviselők, a jegyző és óvodai dolgozók is kapituláltak a faluban, feszült a helyzet

Alig 21 órával azután, hogy rendkívüli testületi ülést hívtak össze, már le is mondott a képviselő-testület Dánszentmiklóson augusztus 13-án. Az…

A tiszavárkonyi képviselő-testületi ülés felvétele szerint tényleg lehet némi párhuzamot találni a két település testületének reakciói közt. A tájékoztatás hiányát, az ígéretek be nem tartását nehezményezték a képviselők, illetve a határozatok végrehajtásának elmaradását, valamint a jegyzőkönyvek szövegének megváltoztatását is felrótták a települést 2014 óta vezető Hegedűs Istvánnak.

„250 m³ aszfalt, hopp eltűnt!” jegyezte meg az egyik képviselő, amikor felsorolták, mi a gond. De olyanok is elhangzottak, hogy nem derültek ki a beruházások adatai, mire ment el a reprezentációra szánt keret, vagy éppen ki vehette meg az önkormányzat által eladott területet.

A testület ülését először rögzítették és publikálták nyilvános felületen a testület felállása óta.

Ezt is nehezményezték a képviselők, akik már 2 éve kérték erre a polgármestert. Ez azonban nem jött létre, mert: „sokba kerül”. Most viszont készült felvétel, a polgármester fizette saját zsebből.

A felvételt a polgármester is megosztotta Facebook-oldalán a következő szöveggel: „Oravecz Péter, Bárány József, Fehér Géza, Cseh János és Péter-Forgács Zsuzsanna úgy döntöttek, hogy nem kívánnak tovább élni azzal a bizalommal és felelősséggel, melyet Tiszavárkony polgárai bíztak ránk a 2019-es önkormányzati választáskor, s feloszlatták a képviselő-testületet. Döntésük értelmében a képviselő-testület és a polgármester mandátuma megszűnik, s a veszélyhelyzet elmúltával időközi önkormányzati választást kell tartanunk Tiszavárkonyban, melynek költségei az önkormányzatot terhelik.

A koronavírus-járvány következtében az önkormányzat amúgy is szűkös anyagi kondíciói még tovább romlottak. Jegyző asszonnyal és a polgármesteri hivatal dolgozóival közösen napi szintű küzdelmet kell folytatnunk az önkormányzat fizetőképességének megőrzéséért, a túlélésért.

A polgármester azt viszont nem említette, hogy az alpolgármester 10 havi tiszteletdíját ajánlotta fel az ülésen, hogy megtartható legyen az időközi választás. Erre azután került sor, hogy a jegyző közölte: a költségvetésben jelenleg nincs forrás a lebonyolításra, de mivel kötelező feladatról van szó, valahonnan át kell majd csoportosítaniuk a pénzeket, és várják az erre vonatkozó javaslatokat.

A település 2021-es költségvetése 198 368 558 Ft, a működési hiányt az előző év fel nem használt támogatásból, illetve az állami hozzájárulásból kívánják fedezni.

Fideszes, nem fideszes?

A felvételen egyébként több furcsa dolog is hallható. Így például, hogy a polgármester fideszes támogatottságú vagy sem. Ahogy Bognárné Szabó Melinda képviselő fogalmazott: „a helyi fidesz vezetőjeként nem akarok Fidesz támogatott polgámesterrel szembe menni, viszont ismerem képviselőtársaim problémáit”. Ehhez képest válaszában azt közölte Hegedűs István, hogy nem volt Fidesz támogatott polgármester és most sem az, „csak korrekt viszonyban van azokkal, akik a forrásokat adják.

A képviselők és a nyílt ülés révén a közönség soraiban helyet foglalók is megdöbbentésüknek adtak hangot, majd a közjáték után az ülés folytatódott. A polgármester egyenként válaszolt a felvetésekre, köztük arra is, hogy nem tudták a testület tagjai, miről kell szavazniuk, mi történik. Egyiküknek azt mondta: „amit megkaptál, arról sem tudsz, hogy megkaptad”.

Bevételek, kiadások

Bár a polgármester arról írt, milyen nehéz helyzetben van a település, bejegyzésében azért felsorolta az elmúlt évek beruházásait: „megújult a főtér és a Tisza-part, a Közösségi Színtér kihasználtsága szinte maximális. Megújult az Orvosi Rendelő, a régi kollégium épülete, az óvoda, most épül a mini bölcsőde, látványos Történelmi Emlékparkunk van. A szőlőben a kultúrházban mosdó helységek (sic!) lettek kialakítva, fásítási programok valósultak meg, stb.” olvasható a Facebookon.

A kistelepülésen 2019-ben 27 602 490 forintot fizettek ki 324 méternyi térkőre, illetve kandeláberekre a „Túra pihenőhelybe integrált központi tér és gyalogos sétány” projekt keretében, 2018-ban felújították az egészségházat 30 millió forintért egy TOP pályázat keretében, önerő hozzárakásával. Kaptak 60 072 161 forintot szociális intézmény akadálymentesítésre és energetikai felújításra, illetve a „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben projekt keretében 16 845 014 forintot; a kiadás összesen  30 506 839 Ft volt két év alatt. A mini bölcsőde építkezése júliusban kezdődött el, 49 millió forintba fog kerülni. Az új szárnyban egy nyolcfős csoportszoba és kapcsolódó helyiségek létesülnek.

Ugyanakkor már nincs pénz a nem kötelező cafeteriára a közalkalmazottaknak. A polgármester szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy távozott egy óvodapedagógus az óvodából.

Burkoltan arra is utal, hogy a cafeteria kifizetésének elmaradását részben is az okozta, hogy 2021 januárjától alpolgármesteri tiszteletdíjat fizetnek ki, amelynek éves költsége 4 millió forint, és ami nem a központi normatívából érkezik.

Bár szerettük volna megkérdezni a polgármestert és a képviselőket is, nyilatkozni senki nem akart arról, mi vezetett a szakításig. Egy biztos, Hegedűs István ismét indulni fog a polgármesteri székért.

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: Tiszvárkony utcái. Forrás: Google Maps

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás