komárom

A komáromi Fidesz Facebook-oldalán landolt az önkormányzatnak küldött adatigénylés

G. Mihály március végén adatigénylést nyújtott be a komáromi önkormányzathoz, amelytől többek között azt szerette volna megtudni, mennyit fizet a város egy ügyvédi irodának, hányan dolgoznak a polgármesteri kabinetben, milyen civil egyesületek mekkora támogatást kaptak, és hányan haltak meg a település idősotthonában koronavírus miatt. Néhány nappal később az adatigénylése – rajta az önkormányzat érkeztető bélyegzőjével – megjelent a komáromi Fidesz Facebook-oldalán egy becsmérlő bejegyzésben, amelyben őt egy ellenzéki képviselőnő táskahordozójának titulálták. Mihály feljelentést tett, ám azt elutasította a rendőrség, mert szerintük nem történt bűncselekmény.

Társadalmi célú hirdetés

2021. március 26-án G. Mihály helyi lakos másfél oldalas közadatigénylést küldött Komárom város önkormányzatának, amelytől több témában szeretett volna konkrétumokat megtudni. Így például, hogy:

  • mennyit fizet havonta Komárom a Dr. Kürtösi Tibor és Társa Ügyvédi Irodának;
  • Dr. Kerekes Tiborral milyen szerződéses jogviszonya van a városnak, és mennyit fizetnek neki;
  • Hamrák Zsófia 2019 januárjától milyen jogviszony keretében mennyi juttatást kap(ott);
  • 2019 januárjától hányan dolgoznak a polgármesteri kabinetben és mekkora fizetést kapnak;
  • 2020-ban mely civil egyesületek, alapítványok, egyéb szervezetek, magánszemélyek és gazdasági társaságok mekkora támogatást kaptak az önkormányzattól;
  • a komáromi idősotthonban hány koronavírus-fertőzést és halálozást rögzítettek 2019 márciusától havonta;
  • Dr. Kreft-Horváth Lórándnak, a Kreft-Horváth Bt.-nek, a Medicin Extra Bt.-nek és a Kre-Hor Kft.-nek milyen szerződése van a várossal, és milyen feladatokat látnak el esetlegesen az idősek otthonában;
  • melyik komáromi önkormányzati képviselőnek milyen jogcímen mekkora összeget fizetett ki az önkormányzat vagy annak valamely intézménye vagy gazdasági társasága 2019 novemberétől.

Komárom polgármestere 2010 óta a fideszes Molnár Attila. A képviselő-testületben szűk többségben van a Fidesz. Az adatigénylésben említett dr. Kreft-Horváth Lóránd alpolgármester a városban a Fidesz-KDNP színeiben, Hamrák Zsófia pedig 2019-ig önkormányzati képviselő volt.

Néhány nappal az adatigénylés után, 2021. április 7-én a Komáromi Fidesz nevű Facebook-oldalon megjelent G. Mihály adatigénylése, rajta az önkormányzat március 31-i érkeztető bélyegzőjével. De nem csak az övé, hanem dr. Nemes Andrea ellenzéki képviselőé is, aki március 29-én (tehát 3 nappal Mihály adatigénylése után) ingatlanok adásvételi szerződéseit, a helyi koronavírus alapba történő ki- és befizetések listáját, a koronavírus tesztek és védőruhák beszerzésének adatait kérte ki az önkormányzattól, továbbá arra is rákérdezett, hogy hány főnek biztosított ingyenes tesztet a város, és mekkora hiteltartozása van Komáromnak.

A helyi Fidesz Facebook-oldala a két adatigénylés mellé hosszú szöveget írt, amelynek lényege, hogy dr. Nemes Andrea és „táskahordozója (ezzel Mihályra céloztak) a koronavírus-járványban a védekezés segítése helyett kérdésekkel bombázza az önkormányzatot, és miért nem inkább az ellenzéki városvezetőkkel (pl. Tatabánya, Újpest, Pécs) foglalkozik.

A komáromi Fidesz Facebook-bejegyzése

Amint Mihály tudomására jutott a dolog, feljelentést tett a rendőrségen hivatali visszaélés és más bűntettek miatt. Úgy vélte ugyanis, hogy az önkormányzatnak küldött adatigénylését valaki jogellenesen adta ki a komáromi Fidesznek, a „táskahordozó kifejezés pedig becsületsértő és rágalmazó rá nézve.

A Komáromi Rendőrkapitányság május elején érkeztette Mihály feljelentését, majd illetékesség hiányában áttette a megyei rendőrkapitányságra.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőrkapitányság elutasította Mihály feljelentését azzal, hogy nem történt bűncselekmény.

Az indoklásban az áll, hogy a hivatali visszaélést az követi el, aki jogtalan előnyt vagy hátrányt okoz, de Mihályt nem érte hátrány azóta, hogy a komáromi Fidesz kitette a Facebookra az önkormányzatnak küldött adatigénylését. A személyes adattal való visszaélés pedig azért nem valósult meg a rendőrség szerint, mert Mihályt nem érte érdeksérelem a neve és adatigénylése nyilvánosságra hozatala miatt, illetve „haszonszerzési cél sem állapítható meg valaki részéről.

Arról, hogy Mihályt dr. Nemes Andrea táskahordozójának titulálták, azt állapította meg a rendőrség, hogy kettejük 3 nap különbséggel született adatigénylése „olyan mértékű stilisztikai egyezőséget mutat, hogy azok alapján a Komáromi Fidesz Facebook-oldalán posztot készítő személy G. Mihály személyes ismerete hiányában alappal gondolhatott politikai érintettségű szimpátiára a Demokratikus Koalíció egyik tagjával. Emellett a rendőrség azt is leírta, hogy szerintük „a DK-s táskahordozó kifejezés használata a becsület csorbítására objektíve nem volt alkalmas.

Mihály panasszal élt a rendőrség határozata ellen a Komáromi Járási Ügyészségen, ám panaszát elutasították.

Az ügyészség szerint sem történt bűncselekmény az adatigényléssel kapcsolatban, ezért

nem a rendőrség feladata vizsgálni, hogyan került ki az önkormányzattól a komáromi Fideszhez  erre egy fegyelmi vizsgálat adhat választ.

Az ügyészség szerint azonban a „DK-s táskahordozó kifejezés becsületsértőnek tűnik Mihályra nézve, ezért megküldték az iratokat a Komáromi Járásbíróságnak magánvádas eljárás lefolytatására.

Részlet az ügyészség határozatából

A legszebb az egészben, hogy Mihály már több e-mailben is érdeklődött a komáromi önkormányzatnál, de az adatigénylésére azóta sem kapott választ.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Komárom polgármestere, Molnár Attila (Fidesz) kitölti a nemzeti konzultációt 2021. július 22-én (fotó: Komáromi Fidesz/Facebook)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás