Győr

Nem tudni, mennyit jótékonykodott a győri önkormányzat által támogatott motorosklub

A jachtos botrányról elhíresült Borkai Zsolt lemondása utáni választási kampányban kiderült, hogy Dézsi Csaba Andrásnak – az azóta megválasztott új – győri polgármesternek van egy Harley-Davidson motorja. Júniusban aztán a Harley Davidson tulajdonosok klubja 600 ezer forint támogatást kapott az önkormányzattól, amit a polgármester azzal indokolt az Átlátszónak adott interjújában, hogy a motorosok támogatták a koronavírus miatt létrehozott Győri Segélyalapot. Azonban hiába kértük ki közadatigénylésben, az önkormányzat nem árulta el, hogy pontosan mennyit fizetett be a motoros szervezet az alapba.

 

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Mobilgarázs kialakítására és magasnyomású tisztító beszerzésére kapott önkormányzati támogatást Győrben a Harley Tulajdonosok Klubja. A dolog azért pikáns, mert – ahogy a választási kampányban ismertté vált –  Győr fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András is egy Harley-Davidson motor tulajdonosa. A vele készített interjúban rákérdeztünk arra: miért kapnak többet a motorosok, mint a cukorbetegek egyesülete vagy a helyi Vöröskereszt? A polgármester azzal indokolta a döntést, hogy ez a klub lényegében egy karitatív szervezet, amely támogatta a koronavírus elleni győri küzdelem segítése céljából létrehozott Győri Segélyalapot.

„…a Harley Tulajdonosok Klubja 600 ezer forint támogatást igényelt az önkormányzattól, és az eredeti javaslat szerint az egészet meg is kapta volna. Miközben a helyi Vöröskereszt 430 ezer forintos kéréséből csak 200 ezret akartak teljesíteni, a cukorbetegek megyei egyesülete is a 593 ezres kérésből csak 200 ezret kaphatott volna. Egy motorkerékpár mobilgarázsának a kialakítása vagy a magasnyomású tisztító beszerzése valóban olyan közérdek, amit jobban kell támogatni, mint a beteg emberek céljait szolgáló egyesületeket?” – kérdeztük az interjúban Dézsi Csaba Andrást.

Mire a polgármester egyebek közt azt válaszolta: „Ez egy abszolút karitatív társaság. Amely rendszeresen, a COVID-járványban is karitatív tevékenységet végzett, rengeteg egészségügyi civil szervezetet támogatott, amit nagyon kevesen tesznek meg egyébként a városban. Tehát a támogatások odaítélésénél azt is figyelembe vettük. Hogy ki milyen karitatív tevékenységet végez Győrben. Ők támogatták a Győri Segélyalapot is. […] akik támogatták, azok becsülettel támogatták. És köztük voltak a Harley-tulajdonosok is. És a város ezt gesztusként viszonozza. Ez egy gesztus volt feléjük.” – mondta.

 

„Bármikor megmondhatom a véleményem a fociról” – interjú Dézsi Csaba András győri polgármesterrel

Országszerte Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Az Átlátszónak ritkán ad ilyen részletes, hosszú interjút országosan ismert Fidesz-politikus. Dézsi Csaba András, az idén januárban, Borkai Zsolt lemondása után megválasztott győri polgármester azonban válaszolt a kérdéseinkre. – Ön nemrég azt nyilatkozta, hogy valójában csak mostantól, az ön megválasztásával lett igazán fideszes városvezetés Győrben.

Ezen felbuzdulva próbáltuk kikérni a Polgármesteri Hivataltól a támogatók listáját, illetve megtudni, ki mennyit adakozott. De a Pénzügyi Osztálytól közadatigénylésünkre csak egy olyan táblázatot kaptunk, amely a csaknem 54 milliós eddig befizetett összeget az adakozók státusza szerinti tételekre (háztartás, civil szervezet, költségvetési szerv, vállalkozás, nemzetiségi önkormányzat) bontja. Ugyanakkor a konkrét, teljes, nevesített listát nem adták ki, holott a polgármesteri nyilatkozat szerint a jótékony célú adakozás ténye az önkormányzati támogatás motorosklubnak való odaítélésekor is szerepet játszott.

Az önkormányzattól kapott táblázat

Az önkormányzat Pénzügyi Osztályától kapott táblázatból viszont csak annyi derül ki, hogy civil szervezetek részéről 7 befizetés történt, összesen 9, 8 millió forintos összegben. Azt nem tudni, hogy ebből a motorosklub mennyit adakozott, ugyanis az önkormányzat honlapjára felkerült listán sincsenek rajta.

 

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

 

Egy Harley-Davidson motorkerékpár a birtoklása mindenesetre nem a szegény emberek hobbija. Ami kiderül ebből a cikkből is, ahol státusszimbólumnak nevezik, hozzátéve, egy ilyen járműhöz „mélyen a zsebbe kell nyúlni.”

Nem ez volt azonban az egyetlen olyan eset, amikor a polgármester valamelyik hobbijával, szabadidős tevékenységével foglalkozó szervezet jutott közpénzes támogatáshoz.

Mint azt korábban az Úgytudjuk.hu megírta: a Győr és környéke motorosok baráti köre szintén 600 ezer, az Arrabona Díszmadár-, és Kisállatenyésztők Köre 500 ezer forintot kapott. (A polgármester szenvedélyes papagájtartó, madarairól több ízben cikkezett a sajtó.) Illetve – mint azt az interjúban a polgármesternek is felvetettük – a Nicsi Judo Klub Egyesület volt azon kevés a támogatott sportszervezetek közül, amely a teljes egészében megkapta az általa igényelt – 2,995 millió forintos –összeget. Igaz, végül az ellenzéki kritikák hatására a Harley Tulajdonosok Klubjának támogatásából a DK-s Glázer Tímea önkormányzati képviselő javaslatára a Fidesz-többségű közgyűlés elvett 164 ezer forintot, és odaadta az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesületnek.

Papp László Tamás

 

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás