Győr

„Nekem a félelem az ellenfelem, nem a rendőr” – Pollreisz Balázs győri ellenzéki polgármesterjelölt

Szexbotránya után Borkai Zsolt, Győr korábbi, fideszes polgármestere 2019. november elején lemondott tisztségéről, ezért január 26-án időközi választást tartanak a megyeszékhelyen. Az ellenzék közös jelöltje Pollreisz Balázs önkormányzati képviselő, az MSZP városi és megyei elnöke, aki azt ígéri, hogy megválasztása esetén az önkormányzat átláthatóan fog működni, és a Transparency International szakmai segítségével világítják át az előző időszakot. Interjú.

Pollreisz Balázs győri önkormányzati képviselőt, az MSZP városi és megyei elnökét, a helyi ellenzék polgármesterjelöltjét a vasárnapi időközi választás előtt egyebek közt arról kérdeztük: mi a garancia rá, hogy egy ellenzéki vezetésű önkormányzat transzparensebben működik, mint NER-irányítás alatt? Az interjúban az is szóba került, hogy miért pártpolitikust jelölt az ellenzék, ha korábban civil jelöltet ígértek? A Borkai-ügy tanulságaira, az ellenzéki feljelentésre más ügyekben indult nyomozásokra szintén rákérdeztünk. Pollreisz Balázs ígéretet tett rá, hogy nem próbál elfogadtatni olyat, amit párttársa, Horváth Csaba akart Zuglóban, sőt. Győzelme esetén a Transparency International szakmai bevonásával végzik el az önkormányzat átvilágítását, s a mind teljesebb nyilvánosságra, átláthatóságra fognak törekedni. Az interjúból kiderül, mi lesz Pollreisz első intézkedése, ha nyer, illetve a tervezett személyi változásokról is nyilatkozik.

Mi tette szükségessé, hogy az ellenzék jelöltet cseréljen? Talán az, hogy ősszel számos helyen lett ellenzéki győzelem, de pont a botrány színhelyén, Győrben nem sikerült a váltás?

A korábbi polgármesterjelöltünk, Glázer Tímea már az időközi választás kiírása után jelezte, hogy nem vállalja az újabb jelöltséget. Így az ellenzéki összefogás tagjai olyan új jelöltet kerestek, aki a lehető legnagyobb erőt tudja maga mögött felmutatni. Aki a helyi  fékek és ellensúlyok rendszerét vissza tudja állítani, kontrollt tud gyakorolni a Fidesz-politikusokon, képviselőkön, s az egész a rendszeren. Azt javasoltam, és ebben az összefogás más résztvevői is egyetértettek, hogy egy olyan jelölt kell, illetve kellett volna, aki civil, illetve köztiszteletben áll. Több ilyen helyi személyiséggel is tárgyaltunk, de végül egyikük sem vállalta.

Lehet tudni, hogy mi volt a visszalépésük oka?

Nagyon sok emberrel tárgyaltunk. Három olyan volt, akivel komolyan eljutottunk a jelöltség lehetőségéig. Mindegyikőjük visszalépése mögött ugyanaz volt: a József Attila Hazám című versében megfogalmazott fortélyos félelem, ami jelenleg igazgatja ezt az országot. Ez a három ember elég komolyan elgondolkodott a jelöltségen, de végül sajnos nem merték vállalni az ezzel járó kockázatot. Én is próbáltam rábeszélni az említett civileket a jelöltségre, de kénytelenek voltuk belátni, hogy nem tudunk olyat találni, aki ténylegesen is elindult volna. Így a civil jelölt koncepcióját el kellett engednünk. Utána a többi párt a Momentum elnökének javaslatára engem fogadott el jelöltnek.

Kik voltak a lehetséges civil jelöltek?

Nem szeretném a nevüket elárulni, mivel pont azért léptek vissza, mert a családjukat, illetve az egzisztenciájukat féltették az ellenzéki szerepvállalástól. S a jelenlegi légkörben ezt nagyon is meg lehet érteni.

Miért nem sikerült októberben átbillenteni Győrt, mi ennek a tanulsága az ellenzéki összefogás számára?

Van egy régi mondás: mikor hajóútra indulsz, úgy válaszd meg az útitársaidat, hogy ha hajótörött leszel, akkor lehet, hogy a végén majd őket kell megenned. Viccen kívül: a partnerek kiválasztására sokkal jobban oda kell figyelni. Az, amit velünk a Jobbik bizonyos helyi politikusai csináltak, elég nagy tanulság. Ők lényegében becsaptak és átvertek, és nemcsak minket, hanem a teljes ellenzéki összefogásban hívő választókat.  Ezeknek a kiszűrésére nagyobb energiát kell fordítani.

Lehet azt tudni egyébként, hogy a Jobbik-politikusok döntése mögött mi lehetett?

A gyenge jellem, hogy „megvásárolható vagyok” – én ezt látom benne főként.

Sokszor felmerül hogy az ellenzéken belül lehetnek olyan zsarolható, megvesztegethető emberek, akik összejátszanak a kormánypárttal. Mit lehet tenni ezeknek a kiszűrésére?

Talán azt, hogy nem az utolsó pillanatokban kell megállapodni, hanem jó előre. Akkor van idő arra, hogy kiismerjük egymást, megismerjük azokat, akikkel elkezdünk együttműködni, és megteremtődik a bizalom. Ami Győrben összekovácsolta az ellenzéket, az pont a Jobbik helyi képviselőinek árulása. Ami miatt Győrben feloszlatták a Jobbik alapszervezetét. A Jobbik, mint párt egyébként velünk van országosan, és megyei szinten is képviselteti magát, viszont helyi Jobbik-szervezet nincsen. De az összes többi párt képviselőjével közösen éltük meg ezt az árulást. Azok, aki most a támogatásukról biztosítottak, személyesen bizonyították az elmúlt évben, hogy megbízható emberek. Ha valami recept lehet a 2022-es teljes ellenzéki együttműködésre, akkor ez az.

Azok, akik a győri közgyűlésbe bekerültek civil jelöltként, mennyire tekinthetők civilnek? Időről időre felmerül a gyanú bizonyos civileknél, hogy a kormánypárt futtatja őket, hogy az ellenzéktől szavazatot vegyenek el.

Az egyik civil társaság, akik bekerültek, a Civilek Győrért, ők volt jobbikosok. Ők azok, akik együttműködtek az ellenzéki összefogásból kilépő Jobbik-politikusokkal. Tehát pártoktól függetlennek aligha nevezhetőek.  A másik, önmagát civilnek nevező szervezet képviselője, az Összefogás Győrért vezetőjeként most polgármesterjelöltként induló Balla Jenő, aki a Jancsifaluért Egyesületet, illetve az Adyvárosért Egyesületet vezeti. Róla csak annyit, hogy korábban még Fidesz-tag volt.

Akkor mondhatjuk azt, hogy ő is inkább a Fideszhez áll közelebb?

Számos jel utal arra, hogy igen.

Egy ellenzéki polgármester mit tud tenni egy olyan város élén, ahol a közgyűlésben elsöprő kormánypárti többség van?  Nem fog mindez  a város működésképtelenségéhez vezetni?

Szerintem nem, semmiképpen, ez a város működni fog. Győrt tisztességes hivatalnokok, tisztességes intézmény-, és cégvezetők irányítják. Ők viszik a napi szintű ügyeket. Ezek az emberek ugyanúgy fognak tovább dolgozni. Politikai csatározások biztos, hogy lesznek, erre én felkészültem természetesen.

Milyen garancia van arra, hogy egy ellenzéki vezetésű Győr átláthatóbb lesz? A Horváth Csaba által vezetett zuglói önkormányzatnál az új MSZP-s polgármester épp egy átláthatóságot szűkítő javaslatot terjesztett volna be, amit a botrány hatására visszavont. Mivel lehet biztosítani, hogy Győrben ne legyen ilyen?

Ígéretet teszek rá, hogy a Transparency International irányításával a város összes intézményét, az összes cégét, valamennyi szerződését át fogjuk világítani, s nyilvánossá fogjuk tenni, ha én leszek a polgármester. Ha szükséges, a jogsértőnek vélt közbeszerzések ügyében megtesszük a feljelentéseket. Lehet, hogy a közgyűlési Fidesz-többségnek ez nem fog tetszeni. De akkor nem velem vagy a Transparency-vel lesz vitájuk, hanem a győriekkel, akik erre a programra szavaztak. Ezeket a konfliktusokat pedig értelmes politikus nem szokta bevállalni.

Ahol megtörténtek ilyen változások helyben, ott a Fidesz-politikusok is kénytelenek voltak alkalmazkodni. Értik ők is, hogy nem érdemes szembemenni a társadalommal. Beszélgettem erről Márki-Zay Péterrel, ő hogyan csinálta Hódmezővásárhelyen. Péter javaslata is az volt, hogy legyen minden  teljesen nyilvános,  az összes közgyűlés és bizottsági ülés, az ott született döntések. Ha egyszerű szavazástechnikáról beszélünk, hogy kétharmada van a győri közgyűlésben a Fidesznek, akkor leszavazható bármi. Ha viszont ezeket a döntéseket érvekkel alá kell támasztani, akkor már a fideszeseknek is el kell rajta gondolkodni, hogy egy pártközpontból kapott utasítást hajtok-e végre vagy a győriek érdekét képviselem?

A győri önkormányzattal kapcsolatban eddig felmerült, vélelmezett korrupciónál mi az, ami, megfogható, bizonyítható és a bíróságon is megállna?

A Transparency International szakmai irányításával, felügyeletével történik meg szándékaim szerint a közbeszerzések átvizsgálása. Ahol konkrét jogsértést találunk, ott akár a magyar, akár a nemzetközi jogi fórumokat is meg fogjuk keresni, és megtesszük a feljelentéseket. Az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal teljes mértékben együttműködő lesz.

Borkai Zsolt jelentős részben a magánéletéhez köthető botrányba bukott bele. Van olyan félelem az ellenzékben, hogy bosszúból az ő magánéletükről is elkezdenek kompromittáló információkat gyűjteni? Budaörsön erre már a Borkai-botrány előtt is volt precedens.

Hogy van-e félelem az ellenzékben? Hogy klasszikust idézzek: demokratának lenni azt jelenti, hogy nem félünk. Ha félnénk, akkor a Fidesz kottájából játszanának. Ők arra a félelemre építenek, hogy mindenki visszahúzódik, inkább csöndben marad és nem csinál semmit. Sajnos ez a civil jelölteknél működött is. Erre csak az a megoldás, ha nem félünk. Amellett én tisztában vagyok a magánéletemmel. Ha más nem is ebben az országban, a családom meg én biztosan. Nincs mitől félnem. Hogy lesznek nemtelen politikai támadások velem kapcsolatban? Szinte biztos vagyok benne.

Voltak jelek a kampány során, hogy próbáltak Önről kompromittáló adatokat gyűjteni?

Persze. Jöttek olyan telefonok, hogy éppen most érdeklődtek nálam rólad. Tehát próbálnak gyűjteni terhelő adatokat. Csak hát az a helyzet, hogy akiket eddig megkérdeztem, senki nem tudott ilyet mondani rólam, mert nincs mit.

Az ellenzéki összefogásban felmerülő jelölteknél volt ilyenfajta belső szűrési folyamat? Mondjuk a Borkai-ügy kapcsán ellenőrizték az ő magánéleti feddhetetlenségüket is?

Mikor én elvállaltam a polgármester-jelöltséget, annak célja volt az is, hogy bebizonyítsam: lehet egy politikus is tisztességes. Akikkel én itt Győrben együtt dolgozom, azokról is meg vagyok győződve, hogy tisztességes emberek. Lehet azt mondani hogy a Borkai-ügy politikai tanulság is, mindenesetre erre tudatosan figyeltünk. De ez emberileg történik meg, és nem politikailag, hogy na, most akkor van egy ilyen tisztességvizsgálati adatlap, amit ki kell tölteni.

Válhatnak-e a Borkai ügyhöz hasonló botrányok a Fidesz őszödi beszédévé? Hány Borkai Zsolt lehet még a Fideszben? Tehát olyan politikus, aki olyan kettős életet él, ami nem egyeztethető össze a közszerepléssel?

Az Átlátszónak a cikkeiből is folyton azzal szembesülünk, hogy az ország tele van ilyen politikusokkal. Az, hogy Borkai Zsolt erkölcsileg mit művelt, arról megvan az én magánvéleményem, de ez az ő magánügye. A lényeg az: miből telt neki erre az életvitelre? Mert a havi fizetéséből, a legális jövedelméből aligha. Amiből a győrieknek elege van, az nem a dolog magánéleti része, hanem az, hogy ezt ők korrupciós forrásból finanszírozták.

Ellenzéki szemszögből milyenek a belső erőviszonyok a győri Fideszben? Mondhatjuk, hogy a Borkai-csapat meggyengült, és Dézsi Csaba András, mint új jelölt egy másik körből való?

Nem, mert szerintem nincs két Fidesz. Most a Fideszben sokan mondják, hogy soha nem szerettük a Borkait, mi nem az ő emberei voltunk, hanem a belső ellenzék. Egy frászt. Ezek az emberek ugyanúgy megszavazták Borkai földmutyijait és az egyéb dolgokat. Ellene nem szóltak, az biztos. A Quaestor-botrány idején egymilliárd forintja bennmaradt a városnak. Aztán kiderült, hogy Borkai Zsolt azért tartotta ezt a pénzt a Quaestorban, hogy Tarsoly Csaba cégét életben tudja tartani. Ehhez minden akkori Fidesz-képviselő asszisztált.

Mi lehet az oka, hogy Borkai Zsolt, aki eredetileg nem is volt a Fidesz-tag, a 2006-os választásokon még független jelöltként, Fidesz-támogatással nyert, ekkora hatalomra tett szert a helyi Fideszben?

Nem ismerem a Fidesznek a belső ügyeit ilyen szinten. De én is láttam, hogy Borkai Zsolt kívülről jőve nagyon megerősödött, és teljhatalmat élvezett a győri Fideszen belül. Hogy ezt miként csinálta, arra egy ember biztosan választ tudna adni: Dézsi Csaba András, a Fidesz polgármester-jelöltje. Ő végig jelen volt ennél a belső folyamatnál, bizonyára el is tudná mondani, hogy ez hogyan és miként történt. Miért hagyták, és miért támogatták ebben? Ezért sem igaz, hogy Dézsi valami mást, egy új Fideszt képviselne. Ő is ugyanaz a Fidesz, aki Borkai hatalmát létrehozta.

Decemberben jött az Önök címére egy életveszélyes fenyegetés, illetve korábban az uniós kampányban MSZP-plakátokat ellopó Fidesz-aktivisták lettek Ön által tetten érve. Született bármelyik ügyben gyanúsítás, vádemelés?

Semmi. A tanúkénti kihallgatások megvoltak, bennünket is kihallgattak. Engem már nyáron arról tájékoztattak, hogy a tömeges plakátlopás ügyében a következő héten fogják a gyanúsítottakat is kihallgatni. Én azóta erről nem kaptam semmiféle értesítést, hogy hol és merre tart az ügy. Hát, bizonyára nyomoz a rendőrség.

A helyi választási bizottság működésére, a benne lévő rokoni szálra, illetve a Rákosfavy Ügyvédi Irodához fűződő kapcsolatra a mi egyik riportunk is utalt. Illetve arra is, hogy az egyik MSZP-s képviselőt nem engedték be a helyi választási bizottság ülésére. Egyéb jele van az elfogultságnak, részrehajlásnak?

Hogyne. Például mi beadtuk a regisztrációnkat, hogy a mi pártjaink összefogva indulnak polgármester-választáson, és az MSZP-t, a DK-t, a Momentumot, a Jobbikot, és az LMP-t négy napig ellenőrizték, hogy egyáltalán létező pártok-e?  A törvény ennyi határidőt ad nekik. És ők négy napig ellenőrizték, hogy tényleg létezünk-e. Aminek semmi értelme. Ha bejelentkezik egy új, ismeretlen civil szervezet, értem, hogy utána kell nézni, valóban létezik-e? De létező pártokat? A Fidesz beadványait érdekes módon sokkal hamarabb leellenőrzik. Mondjuk Dézsi Csaba András 9 órakor felteszi a Facebook-oldalára, hogy leadta az aláírásokat, és 14 órakor a bizottság döntést hoz róla, hogy ötszáz érvényes aláírása volt. Mi pénteken reggel beadjuk az aláírásokat, és keddig számolják.

Mondtak valamit, hogy Önnél miért tart tovább, mint a Fidesz jelöltjénél?

Ennyi a törvényes határidő, semmi törvénytelent nem csináltak. Csak a Dézsiét gyorsan meg tudták csinálni, nálam meg kivárták a törvényes határidőt. És ez rendszeres. Semmi jogsértőt nem csináltak, de mindenki látja, miről szól a történet.

A Helyi Választási Bizottságban is több olyan ember volt a korábbi választásokon, aki köthető a Rákosfalvy Ügyvédi Irodához. Az önkormányzati apparátust, a városháza hivatali szervezetét ez az ügyvédi iroda mennyire „hálózta be”?

Erre pontos rálátásom ellenzéki képviselőként nincs. Egyet viszont tudok: a hivatal dolgozóinak a nagyon nagy része tisztességes, becsületes ember. Ők nem Fidesz-ügynökök vagy pártkatonák. A lehető legjobb tudásuk szerint próbálják elvégezni a munkájukat. Ugyanakkor tény: időnként kapnak olyan utasításokat bizonyos személyekről, hogy inkább becsukják a szemüket és végrehajtják.

A november 7-ei közgyűlésre, ahol Borkai Zsolt lemondott, nemcsak az érdeklődő győrieket nem engedték be, de az ellenzéki országgyűlési képviselőket sem. Hiába jött ki a rendőrség, a biztonsági őröket nem tudták rákényszeríteni az ülésterem ajtajának kinyitására. Ezt így hogy?

Ott voltam, s a felháborodott emberek picit morogtak is rám, amikor azt mondtam nekik:  ne a rendőröket és a biztonsági őröket hibáztassuk. Ezek a szerencsétlen emberek parancsot teljesítettek. S akik a kiadják a parancsot, sok esetben ők is valakinek meg kívánnak ezzel felelni. És ez a rendszer lényege. Tehát nekem nem a biztonsági őrrel, és nem is a rendőrrel van bajom, hanem azzal a rendszerrel, ahol jól tudja a rendőr, nem is kell neki elmondani, hogyha a rendszert védő személlyel találkozom, akkor  felejtsem el, hogy rendőr vagyok, inkább menjek el onnan. Ebben a történetben az a szomorú, hogy egy rendszer így működik, hogy már ezt is megengedhetik maguknak. Hogy kiadhat valaki egy biztonsági őrnek olyan utasítást, hogy ide senkit nem engedsz be mostantól kezdve, akkor se, ha képviselő. A rendőr, ha jogszerűen jár el, azt mondta volna, hogy kinyitják az ajtót vagy betörjük. De nem merte ezt mondani, mert attól tartott, hogy ebből  később baja lesz. Nekem ez a félelem az ellenfelem, nem a biztonsági őr vagy a rendőr. És teljesen mindegy hogy a Fideszt ki testesíti meg éppen az adott helyzetben.

A Rákosfalvy Zoltánhoz köthető kör a Borkai-korszak egyik a haszonélvezője volt.  Lehet, hogy ők akkor is buknak, ha Dézsi Csaba András győz, és más figurák kerülnek előtérbe a győri holdudvarban?

Hogy a Fideszen belül van-e ilyen átrendeződés, nem tudom, de megmondom őszintén, nem is érdekel. Hiszen ha kiesik a Rákosfalvy Zoltán Ügyvédi Iroda, akkor jön Gipsz Jakab Ügyvédi Iroda. És ők veszik át Rákosfalvy helyét. Tehát a sakkfigurát lecserélhetik, de ugyanaz a tábla marad, ugyanaz lesz a keretrendszer amiben dolgoznak. Nekem a keretrendszerrel van bajom, nem a sakkbábukkal. Ez a szűk kör, aki Borkaiék holdudvarából elvitte a nagyobb közbeszerzéseket, ezek, ha polgármester leszek, biztos, hogy buknak. Nem azt mondom, hogy azok a helyi vállalkozók, akik eddig közbeszerzést nyertek, ők többé soha semmit nem fognak nyerni. Lesz egy nyílt pályázati eljárás, ha abban ők adják a legjobb ajánlatot, akkor ők fognak nyerni. Ha nem ők adják, mert van Győrben másik helyi vállalkozó is, aki tud egy jobb ajánlatot adni, akkor nem ők fognak nyerni. Nem lesz többé az a haver, barát, sógor, koma rendszer, ami alapján mindig nekik kellett megnyerni ezeket.

Ha Ön lesz polgármester, de a közgyűlési többség a Fideszé, akkor akár Dézsi Csaba Andrással vagy bárki mással, mint alpolgármesterrel együtt tudna majd dolgozni?

Dézsi Csaba András volt már alpolgármestere egy MSZP-s polgármesternek. Akár ez a helyzet is előállhat újra. Én azt tudom mondani, hogy pártállástól függetlenül mindenkivel együtt tudok dolgozni, aki hajlandó a saját egyéni érdekeit háttérbe szorítani a város érdekeivel szemben.

Mi lenne a legelső intézkedése a polgármesterként?

A Polgármesteri Hivatal kinyitása. Borkai Zsolt egyik első intézkedése volt, hogy az úgynevezett polgármesteri folyosót lezárta. Ahogy egy takarító néni fogalmazott: ez itt a zárt osztály. Ezt a beléptető rendszert, akár csavarhúzóval, a saját kezemmel fogom lecsavarozni onnan. Mert nyitottnak kell lennie a városházának. Amióta megépült ez a városháza, a polgármesteri iroda, ahol Borkai Zsoltnak az irodája is volt, mindig egy nyitott folyosó volt, azt Borkai Zsolt záratta le.

Volt erre valami indok?

Állítólag Borkai Zsoltnak ellopták a számítógépét az irodájából, erre hivatkozva zárták le biztonsági okokból. Aztán a számítógép végül meglett, de a folyosó zárva maradt.

Mi lesz az első személyi változás?

A jegyzőnek és helyettesének munkáltatója a polgármester. Biztos hogy az aljegyzővel, aki jó néhány ciklus óta irányítja a helyi választási rendszert, én nem tudok együtt dolgozni. Pont az alakuló ülésen szólítottam fel Fekete Dávid alpolgármestert, hogy mentsék fel őt a munkavégzés alól.

Az aljegyző ellen mi a kifogás?

Bizalomvesztés. Csörgics Lajosról beszélünk. Ő az, aki, ha bármi jogi kifogásunk lett az önkormányzattal kapcsolatban, a folyamat végén mindig ott volt. Ő az, aki komisszárként végrehajtotta Borkai Zsolt, Rákosfalvy Zoltán, s más érdekcsoportok igényeit. Akár végigverte ezeket az igényeket az önkormányzaton. Közgyűléseken problémás esetekben nagyon sokszor ő válaszolta meg a kérdéseinket nyakatekert marhaságokkal, aminek sok értelme nem volt. Ő volt az, aki egy nyilvános közgyűlésen a saját kollégáiról olyan minősíthetetlenül beszélt a véletlenül bekapcsolva hagyott mikrofonjába, hogy utána megmondtam neki: így se a beosztottunkkal, se egy nővel nem beszélünk. Ezzel az emberrel én semmiképpen nem tudnék együtt dolgozni.

A Borkai-ügynek lett egy zsarolási szála a felvétel nyilvánosságra kerülése után. Akkor merült fel a sajtóban Póczik József korábbi válogatott futballista, a DK korábbi jelöltjének neve, aki a gyanú szerint pénzt kért a felvételekért. Önöket, az ellenzéki pártokat megkereste Póczik vagy bárki más a felvétellel?

Én ilyenről nem tudok. Póczik Józseffel életemben egyszer, ha találkoztam. A 2014-es önkormányzati választásokon ő Gyárvárosban indult DK-s képviselőjelöltként, én pedig MSZP-jelöltként, tehát ellenfelek voltunk. Én róla tényleg csak ennyit tudok, nem tartom vele a kapcsolatot. Erről a szálról, az ő esetleges szerepéről a sajtóból értesültem én is.

Az állítólagos zsarolás ügyében folyó eljárás megindult. Lenne máshol is teendője a rendőrségnek az ügyben?

Én azt gondolom, hogy ha Borkai Zsoltot megzsarolták, az is bűncselekmény, tehát azt is ki kell vizsgálni. De akkor azt is ki kellene deríteni, hogy ki az, aki ezeket a videókat és fényképeket készítette. Azon a hajón nem Póczik József volt ott. S ennél is fontosabb, hogy Borkai vélhetően korrupcióból származó pénzeket költött el így. S ha valaki nem követ el ilyet, akkor nem is lehet ezzel megzsarolni. Azért ezt se felejtsük el.

Kérdezett: Papp László Tamás

Címlapkép: Pollreisz Balázs / Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás