Győr

Két peres eljárás is folyamatban van Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatai miatt

A szexvideós botrányba keveredett győri fideszes városvezető vagyonnyilatkozatai miatt jelenleg két peres eljárás is folyamatban van. A 2017-es vagyonnyilatkozata miatt indult ügyet első fokon már elvesztette.

A vagyoni helyzet áttekintésének – elvben – legfontosabb eszköze a vagyonnyilatkozat. Különös egybeesés, hogy a bíróság az önkormányzati kampány utolsó napjaiban kezdte tárgyalni a Borkai 2018-as vagyonnyilatkozata miatt indított pert Győrben. A polgármester ugyanis nem hajlandó e-mailben megküldeni a vagyonnyilatkozatát egy adatigénylőnek, aki emiatt a bírósághoz fordult.

A szexvideós botrányban felmerült korrupciós vádak egészen más megvilágításba helyezik azt a jogi huzavonát, amit az Átlátszó is kénytelen volt végigszenvedni a polgármester egy évvel korábbi, 2017-es vagyonnyilatkozata miatt.

2018-ban teszteltük a megyei jogú városok polgármesteri hivatalainak vagyonnyilatkozat-kiadása gyakorlatát. Borkai hivatala volt az egyedüli, ahonnan nem voltak hajlandó e-mailben elküldeni a vagyonnyilatkozatot. Eközben egy Vácon élő civil, Ferjancsics László pert indított Borkai 2017-es vagyonnyilatkozatának nyilvánosságáért:

Adatnyilvánossági per: egy bíró zárolta Borkai Zsolt, győri polgármester vagyonnyilatkozatát

Az egykori olimpiai bizottsági elnök városi adminisztrációjában sajátosan viszonyulnak az egyik legfontosabb alkotmányos szabadságjoghoz. Győr fideszes polgármestere, Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatába bürokratikusan megnehezített, kényelmetlen procedúra után lehet betekinteni. Pedig a vonatkozó szabályozás egyértelműen akadálymentesíti az eljárást: kérésre emailban is ki kell adni a vagyoni adatokat. Nemrég egy győri járásbíró szokatlan lépésre szánta el magát.

Az ügyben első fokon 2018. március közepén meghozott ítéletével a Győri Járásbíróság arra kötelezte a győri önkormányzatot, hogy e-mailben adja ki a vagyonnyilatkozatot Ferjancsics Lászlónak, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselőjének.

Első ránézésre ez a jogvita vihar egy pohár vízben. A győri önkormányzatnál ugyanis nem azt mondták, hogy megtagadják a vagyonnyilatkozat kiadását. Arra hivatkoztak, hogy nincs olyan jogszabály, amely alapján elektronikus úton el kellene küldeni a vagyonnyilatkozatot. Ezért szerintük ebben az esetben a helyi önkormányzati rendelet szabályai az irányadóak, és ez lehetővé teszi a vagyonnyilatkozat tartalmának megismerését.

A vagyonnyilatkozatra kíváncsi állampolgárnak az önkormányzati rendelet szerint időpontot kell egyeztetnie a vagyonnyilatkozatot őrző önkormányzati bizottsággal. Az egyeztetés után el kell mennie az önkormányzat vagy a polgármesteri hivatal épületébe, ahol megfelelő felügyelet mellett betekinthet a vagyonnyilatkozatba.

Ezzel az érveléssel az a probléma, hogy komolyan sérti az infotörvény rendelkezéseit, amelyek alkotmányos alapelvekre épülnek.

A bíróság kimondta: a vagyonnyilatkozatban szereplő úgynevezett közérdekből nyilvános adatok esetében a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ebből pedig az következik, hogy a kért adatokat, jelen esetben a vagyonnyilatkozatot e-mailben is meg kell küldeni az adatigénylőnek, ha azt kéri.

Az ügyben a győri önkormányzat fellebbezett, a másodfokú eljárás jelenleg is folyamatban van. Ugyanakkor Ferjancsics – ahogy az Átlátszó is – 2019. elején kérte, hogy elektronikus másolatban küldje meg a győri önkormányzat Borkai 2018-as évről szóló vagyonnyilatkozatát is.

Lipovits Szilárd jegyző az Átlátszó munkatársának írt válaszában azt írta, hogy a vagyonnyilatkozatot nem a polgármesteri hivataltól, hanem az önkormányzattól kell kérni. Vagyis: egyeztetni kell az önkormányzati bizottság elnökével, el kell menni Győrbe, majd az önkormányzati bizottság helyiségében felügyelet mellett bele lehet tekinteni Borkai vagyonnyilatkozatába. Ezek után például hány békéscsabai érezne késztetést arra, hogy megismerje a volt olimpiai bajnok vagyonnyilatkozatát?

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

Ferjancsics ismét bírósághoz fordult, az első tárgyalást szerdán tartotta a Győri Járásbíróság, amely a pert novemberre halasztotta. Ebben az ügyben nehéz nem prejudikálni: kúriai döntések, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalásai és jelentései mondták ki elvi éllel: ha valaki e-mailben kéri a vagyonnyilatkozat kiadását, akkor azt e-mailben kell elküldeni.

A 2017-es évről szóló, végül peren kívül kiadott vagyonnyilatkozata szerint Borkai egy építési telek, és két lakóházas ingatlan társtulajdonosa. 2016-ban egy 6644 és egy majdnem nyolcezer négyzetmeteres szántó földterület kizárólagos tulajdonosa lett. 2017-ben egy Suzuki Swiftet, valamint 20 millió forintot örökölt. 10,5 milliós tartozása mellett havi 984 ezer forint a bruttó fizetése, ezen felül 263 200 forint olimpiai járadékot kap.

Kis Zoltán

A cégadatokat az Opten.hu szolgáltatta. Fotó: Borkai Zsolt/Facebook

Megosztás