vidéki lapszemle

Felfüggesztette pártja a Fidesszel „kokettáló” képviselőt, hallgatnak a debreceni csodaszerről

Debreciner.hu: Több mint egy éve nincs hír a Debreceni Egyetem furmintból kivont anyagokkal koronavírust ölő lágypasztillájáról

2020. április 24-én a debreceni önkormányzati tévében Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora közölte: a felsőoktatási intézményben egy olyan orvostechnikai eszközt fejlesztenek, amely segít a koronavírus elleni küzdelemben. A rektor magyarázata szerint a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémia a furmintszőlő héjában olyan flavonoidokat fedezett fel, amelyek néhány perc alatt „elpusztítják” a koronavírust. Szilvássy Zoltán bejelentése óta azonban már több mint egy év telt el, és a tervezett lágypasztillának nyoma sincs. A Debreciner kereste az orvostechnikai eszközöket nyilvántartásba vevő hatóságot, de nem válaszoltak a levelükre.

Balatontipp.hu: Tihany – Precedens értékű döntés: nem lesz Food Truck gasztro-piac közterületen

Egy budapesti kft. kérelmet nyújtott be a Sport Terrace épületének két oldalán lévő 36 négyzetméteres közterület ideiglenes használatára, hogy ott június 4-6. között „Food Truck gasztro-piac” néven programot rendezzen. Tósoki Imre polgármester a veszélyhelyzetben kapott felhaltalmazás alapján hozott határozatában a kérelem teljesítését elutasította. Mint az indoklás többek között rögzíti, az ilyen kereskedelmi célú, ideiglenes építmények elhelyezése a településképi és közterület-használati szabályokról szóló helyi rendelet előírásai alapján nem támogatható.

SzabadPécs.hu: Felfüggesztette a Párbeszéd az ellenzéki többséget lenullázó szekszárdi képviselőnő párttagságát

A kizárás utáni legerősebb szankcióval, a párttagsága felfüggesztésével sújtotta a Párbeszéd Zaják Ritát, azt a szekszárdi képviselőnőt, aki a fideszes polgármesterrel kokettált, és kilépett a helyi ellenzéki összefogás, az Éljen Szekszárd szekszárdi közgyűlési frakciójából, ezzel lenullázva az addigi ellenzéki többséget – értesült a hírről a Szabad Pécs. A döntés kapcsán a portál megkereste Zaják Ritát is, aki azonban egyelőre nem válaszolt.

KecsUP.hu: Kellemetlen vizsgálati eredményt közölt az ÁSZ a Neumann egyetemről

A kancellári rendszert 2014-ben vezették be a magyar felsőoktatásban azzal a céllal, hogy az intézmények professzionálisabban működjenek emlékeztet a lap. Az ÁSZ szerint azonban Kecskeméten a kancellári rendszer (Finta Zita idején) nem biztosította a nemzeti vagyon védelmét. Kérdés, hogy lesz-e következménye az ÁSZ vizsgálatának, vagy beérik annyival, hogy ezáltal is igazoltnak tekinthető a modellváltás szükségessége.

Nyugat.hu: Van egy listánk arról, milyen országokkal kötött utazási megállapodást Szijjártó Péter

A Nyugat.hu gyűjtése alapján jelen állás szerint ezekben az országokban fogadják el a magyar védettségi igazolást: Bahreini Királyság, Ciprusi Köztársaság, Cseh Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Georgia, Horvát Köztársaság, Moldovai Köztársaság, Mongólia, Montenegrói Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Szerb Köztársaság, Török Köztársaság.

 

Nyitókép: Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere és Zaják Rita képviselő. Forrás: Ács Rezső közéleti Facebook-oldala

 

Megosztás