vidéki lapszemle

Kínai cégnek hozhat hasznot a 220 hektár termőföldön épült napelempark, vétózott az EMMI

Kapost.hu: Büszke lehet Kaposvár: 220 hektár termőföldet sikerült a kínai beruházónak hasznot hozó napelemparkká átlényegíteni

A napokban átadták Kaposváron a China National Machinery Import&Export (CMC) nevű kínai óriáscég fővállalkozásában, magyar állami támogatással megépült közel 100 megawattos napelemparkot. Kaposvárnak azonban nincs köze a beruházáshoz, miután azt a kormány a 322/2017. (XI. 8.) sz. rendeletével nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. Az itt termelt áram az országos energiarendszerbe kerül, a nyereséget pedig a kínai befektető fogja kivinni az országból. A földet pedig, amelyre telepítették (eredetileg a volt Kaposvári Egyetem által művelt) 220 hektárt, kivették a termelésből.

SzabadPécs: Megvétózta a minisztérium a pécsi Janus Pannonius Múzeum új igazgatójának kinevezését

A szakmai körökben egyértelműen kitűnő szakembernek tartott, mintegy 15 éve a Janus Pannonius Múzeumban dolgozó dr. Bertók Gábort nevezte ki nyílt pályázat útján a tulajdonos pécsi önkormányzat a pécsi múzeumok élére. A Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrás Minisztérium azonban megvétózta a tulajdonos döntését értesült a hírről a Szabad Pécs. A portál úgy tudja, a városházán jelenleg jogászokkal értelmezik a helyzetet és mérik fel a lehetőségeiket. Azt nem tudni egyelőre, hogy indokolta-e a döntést a minisztérium.

Nyugat.hu: Új tulajdonosa van a balatonberényi gyermeküdülőnek

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) elárverezte az egykori balatonberényi gyermeküdülőt, amely korábban évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdonában volt. A licit május 15-én reggel 8-kor indult, de május 25-én este háromnegyed kilencig nem történt semmi. Ekkor valaki felajánlotta a kikiáltási összeget, majd a licitet 15 perc múlva, 21 órakor lezárták. A nyertes nemcsak egy Balaton-parti épülettel lett gazdagabb, de ingóságokkal is, amelyek hozzátartoznak a nyaralóhoz, és amelyeknek összértékét 710 ezer forintra becsülte a MNV Zrt. Ez kétezer tárgyat takar, többek között bútorokat, ágyneműket, 420 porcelántányért, 76 tollasütőt. A 16 ezer négyzetméteres ingatlan 527 millió 760 ezer forintért, azaz kikiáltási áron kelt el.

Gárdonyi Közlöny: Holdfény sétány szabadstand: fürdőzni tilos!

Az agárdi szabadstrand egy részének ellehetetlenítése után, egy újabb ingyenes fürdőzési lehetőségtől esik el a városi lakosság és a Gárdonyba látogató emberek írja a Gárdonyi Közlöny. A város jegyzője Gárdony Város Hivatalos Oldalán közleményben jelezte, hogy a 40 éve fürdőterületként használt Holdfény Sétányon ezentúl fürdőzni tilos. Emellett tudatta, súlyos önkormányzati szankciók várnak arra, akinek mégis fürdőzni támadna kedve a tóparton. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert nincsenek meg a strandoláshoz szükséges feltételek. Azt viszont nem tudni, mit kellett volna tennie a városnak, hogy hivatalosan, a megyei és országos szervek által is elismert strandként üzemelhessen a terület.

KecsUP.hu: Hazaviszi a nyereségét Kecskemétről a Mercedes

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a 2020-as üzleti évét 39,3 millió eurós (13,76 milliárd forintos) adózott eredménnyel zárta, amit teljes egészében kifizettek az alapító részére osztalékként írja a portál a hvg.hu-ra hivatkozva. Vagyis a haszon nem maradt Magyarországon, hanem a német anyavállalathoz folyt be.

 

Nyitókép: A kaposvári napelempark. Fotó: Szita Károly polgármester Facebook oldala. 

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás