komló

Komlói költségvetési csalás: Polt Péter szerint politikai szereplő és uniós beruházás nem érintett

Nemrég írtuk meg, hogy 2021. május 11-én büntetőjogi intézkedés alá vontak egy céget, amely 3 milliárd forintot meghaladó közbeszerzést nyert el Komlón az elmúlt öt évben. A kft. ellen költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás, a korábbi tulajdonos-ügyvezetőt előállították. Mivel a cég legalább két uniós beruházásban jelenleg is érintett Komlón, Hadházy Ákos Polt Péter legfőbb ügyésztől kért tájékoztatást az ügyben. Polt szerint a büntetőeljárás nem érint egyetlen uniós támogatásból megvalósult beruházást, és az ügyben egyelőre nem érintett önkormányzati vagy parlamenti képviselő, illetve tisztségviselő sem.

Hadházy Ákos írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez május 17-én azt tudakolva, hogy mi történt Komlón”. A független országgyűlési képviselő azt írta, egy komlói helyi hírportál adott hírt arról, hogy őrizetbe vettek egy helyi nagyvállalkozót költségvetési csalás gyanújával.

Az eset jelentőségét az adja, hogy ahogy azt lapunk megírta több mint 3 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el Komlón az elmúlt öt évben az a cég, amelynek korábbi tulajdonos-ügyvezetőjét előállították. A „komlói Mészáros Lőrinc”-ként emlegetett vállalkozó szinte minden nagyberuházásban érintett volt cégeivel a városban, ezért felmerült a lehetőség, hogy bajba kerülnek azok a jelenleg is futó projektek, amelyekben az ő (volt) cége(i) a kivitelező(k).

Hadházy éppen ezért arra szeretett volna választ kapni, hogy:

  • meg tudja-e erősíteni a legfőbb ügyész a fenti információt;
  • mely nyomozó szerv járt el, illetőleg folytat nyomozást az ügyben;
  • az őrizetbevétel előtt a NAV bűnügyi szerve vagy bármely más nyomozóhatóság tartott-e
    házkutatást a vállalkozónál vagy esetlegesen valamelyik helyi (komlói) önkormányzati szervnél,
    intézménynél vagy önkormányzati cégnél;
  • mi a büntetőeljárás tárgya, illetve minek a gyanúja alapján folyik az eljárás;
  • a büntetőeljárással érintett cselekmény (az elkövetői magatartás) érint-e olyan beruházást, illetőleg
    projektet, amely részben vagy egészben uniós támogatásból valósult meg? Ha igen, hány uniós
    projektet érint a nyomozás;
  • és hogy érintett-e a büntetőügyben választott önkormányzati vagy parlamenti képviselő/ tisztségviselő.

Polt Péter válasza június másodikán megérkezett számolt be róla a képviselő Facebook-oldalán.

A dokumentum szerint az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága 273/2018 bü. szám alatt folytat nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

Elvezetik az egyik gyanúsítottat a NAV videóján. Forrás: Facebook/NAV

A nyomozás eredményeként május 11-én összehangolt, 16 helyszínt érintő eljárási cselekmények keretében a nyomozó hatóság kutatást tartott több komlói cég székhelyén. Az ügyben eddig összesen 10 embert hallgattak ki, akik közül négyen letartóztatásban, hatan szabadlábon védekeznek.

Polt szerint azonban „önkormányzati szervnél, intézménynél, illetve önkormányzati cégnél sem vagyont érintő kényszerintézkedés, sem más eljárási cselekmény foganatosítására nem került sor”.

A főügyész emellett úgy tudja, a büntetőeljárás nem érint egyetlen olyan beruházást vagy projektet, amely részben vagy egészben uniós támogatásból valósult volna meg, illetve a rendelkezésre álló adatok alapján az ügyben nem érintett önkormányzati vagy parlamenti képviselő, illetve tisztségviselő sem.

Ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk, Polics József, Komló polgármestere (Fidesz-KDNP) közleményt adott ki, amelyben a cég jelenlegi ügyvezetőjének tájékoztatója is megjelent. Eszerint a szerződésekhez kapcsolódó ütemtervek és véghatáridők betartása „nem kockázatos, a cég rendelkezésére állnak részben azok az anyagi források, továbbá mind a tárgyi, mind a humán erőforrás, mely szükséges a beruházások szerződés szerinti teljesítéséhez”.

Polics József hangsúlyozta,

a jelenlegi hatósági intézkedések nincsenek hatással a folyamatban lévő beruházásokra,

a fejlesztési források rendelkezésre állnak, és ha szükséges, akkor akár a szerződések módosításával is biztosítani fogják a projektben dolgozók kifizetését és a zavartalan munkavégzést.

Hadházy Ákosnak a volt ügyvezető fiát sikerült elérnie, aki a képviselő szerint megerősítette, valóban zajlik vizsgálat a cég ellen, de bíznak az ügy megnyugtató lezárásában, és a cég továbbra is működik.

 

Katus Eszter

Nyitókép: Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án. MTI/Illyés Tibor

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás