Érd

A becsült árnál 2,6 milliárd forinttal drágábban fejleszti az érdi iskolát Mészáros gyerekeinek cége

Az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának fejlesztését és bővítését eredetileg 3,4 milliárd forintra becsülték. Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. viszont majdnem a becsült ár duplájáért, 6 milliárdért vállalta a munkát. 

Az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számából derült ki a felcsúti milliárdos gyerekei, Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc 2015 júniusában alapított vállalkozásának új érdi munkája.

Az érdi oktatási intézményt új tantermekkel és új tornacsarnokkal bővítik, illetve az Érdi Szakképzési Centrum helyiségei mellett a gyakorlati szakoktatás biztosítására egy 500 adagos főzőkonyhával rendelkező önálló műhelyházat építenek. A kibővített szakgimnázium és szakközépiskola diákjai számára létrehoznak egy kültéri sportpályát is.

Az érdi önkormányzat idén április 9-én írta alá a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel a szerződést, ami a közbeszerzés eredetileg becsült nettó 3,4 milliárd forintos értéke helyett bő 6 milliárd forintról szólt.

Az eredményhirdetésről szóló tájékoztatóban szerepel az is, hogy a munka elvégzésére a cég alvállalkozókat von be többek között a felelős műszaki vezetői tevékenység elvégzésére, építésszervezési műszaki irányítási munkákra, valamint bontási munkákra is.

Érdtől egyébként már kapott munkát a Fejér-B.Á.L. Zrt. Idén márciusban számoltunk be arról, hogy Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége a Batthyány Sportiskolai Általános Iskola rekonstrukcióját és bővítését, illetve a helyi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum (általános iskola, sportcsarnok és tanuszoda) tervezését és kivitelezését is elnyerte. Úgy, hogy a két projekt az eredetileg becsült nettó 8,1 milliárd forint helyett nettó 11,4 milliárd forintba kerül az adófizetőknek.

A becsült költségnél 3,3 milliárddal drágábban dolgozhat Mészáros gyerekeinek cége Érden

Bűncselekménygyanús ügyek kivizsgálása Az Észak-Hegyvidék kiemelt jelentőségű területek KÉSZ-hez kért OTÉK eltérési engedélyek Szennyvízszippantás Eboltás Csepel Kozmosz sétány VIII. Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódó dokumentumok (2. rész, vegyes) Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások Vidékfejlesztési Minisztérium – szerződések NGM – támogatások NGM – szerződések Külügyminisztérium – támogatások

A Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel kapcsolatban két éve írtuk meg, hogy a vállalkozás már az alapításának évében, vagyis hat hónap alatt nettó 1,1 milliárd forint árbevételt, és 65,3 millió forint adózott eredményt ért el. A következő évben, 2016-ban pedig a Fejér-B.Á.L. nettó árbevétele 3,2 milliárd forint lett, amivel a cég egy év alatt megháromszorozta a bevételeit. 2018 augusztusában pedig hírt adtunk arról, hogy a cég napi egymillió forintnál is több nyereséget termel.

A Fejér-B.Á.L. Zrt. épített iskolát például Dunakeszin a West Hungária Bauval közösen, továbbá szintén együtt húzták fel a Nemzeti Lovardát, és állították helyre a Szombathelyi Püspöki Palotát. Emellett a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő cég építette a felcsúti Puskás Akadémia kazánházát és vasúti épületét is.

Csikász Brigitta

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás