Békéscsaba

Cirkuszi fűvédő: a kultúráért felelős államtitkár számára jól ismert cég nyerte a megbízást

Nemrég írtunk arról, hogy 288 millió forintért vesz fűvédőt a nemzeti cirkuszcég a stadionokban tartott előadásokra. A munkát egy viszonylag ismeretlen pályázó, a békéscsabai Filó és Társa Bt. nyerte el. Az olvasók hívták fel a figyelmünket arra, hogy Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos korábban a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója volt és színházigazgatóként többször is szerződött a békéscsabai céggel. Sőt, 2019-ben ki is  tüntette annak vezetőjét a színházi produkciók létrehozásának segítése terén kifejtett több évtizedes munkájáért. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Márciusban számoltunk be arról, hogy a nemzeti cirkuszcég cirkuszi, színházi és koncert-produkciókat kíván megvalósítani sportlétesítményekben, ám ehhez a füves pályákat fűvédő rendszerrel kell lefedni. A közel nettó 300 millió forintos munkát a békéscsabai Filó és Társa Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. nyerte el.

A nemzeti cirkuszcég előadásokat akar tartani a stadionokban, fűvédőt vesznek 288 millióért

A nemzeti cirkuszcég cirkuszi, színházi és koncert-produkciókat kíván megvalósítani sportlétesítményekben, ám ehhez a füves pályákat fűvédő rendszerrel kell lefedni. A közel nettó 300 millió forintos munkát a békéscsabai Filó és Társa Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. nyerte el. Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A nyílt pályázatra két cég jelentkezett. A Filó és Társa lett nyertes, ugyanis az értékelési szempontokra tekintettel (költségek, jótállás, leszállítás határideje) a legkedvezőbb ajánlatot tette. A szentendrei Cory Car Kft. ajánlatát nem vonták be a bírálat körébe, ugyanis az ajánlatkérő dönthet úgy, hogy csak az értékelési sorrendben legkedvezőbb ajánlattevő tekintetében végzi el a bírálatot.

A pályázatot elnyerő cégről nem sokat lehetett eddig hallani, az olvasóink viszont felhívták a figyelmünket arra, hogy

a békéscsabai cég nem ismeretlen Fekete Péter számára, aki jelenleg az EMMI kultúráért felelős államtitkára, illetve a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos.

Hogyan kapcsolódik az EMMI a fűvédős tenderhez? A cégadatbázis szerint a pályázatot kiíró, hosszú nevű állami cég az Előadó- és Cirkuszművészeti Eszközkezelő és Szolgáltató Nonprofit Kft. volt, amelynek a tulajdonosa a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. Utóbbi a magyar államé, amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képvisel, a felettes, felügyeleti és törvényességi ellenőrzést gyakorló szerv pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

„A nyertes Filó és Társa gyártotta a díszletet a Békéscsabai Jókai Színház számára, ahol korábban Fekete Péter államtitkár úr igazgató volt. Ebben a cikkben pedig egy szép államtitkári oklevelet is tart a kezében a cég vezetője” – írta olvasónk.

Filó Attila (jobbra) az államtitkártól kapott dicsérő oklevéllel. Balra a jelenlegi színházigazgató, Seregi Zoltán. Fotó: jokaiszinhaz.hu

Fekete Péter hosszú évekig (20072015 között) vezette a Békéscsabai Jókai Színházat. A Jászai-díjas rendező 2015. július 31-én távozott, utána művészeti tanácsadóként tevékenykedett a színházban.

A Békéscsabai Jókai Színház jelenlegi igazgatója adta át  Filó Attilának 2019-ben Fekete Péter elismerő oklevelét, „a kultúra és színházművészet, a színházi produkciók létrehozásának segítése terén kifejtett több évtizedes megbízható és eredményes munkájáért”– olvasható a színház honlapján. A Filó és Társa Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. többségi tulajdonosa Filó Attila (67 százalék), a másik tulajdonos Filó Tünde (37 százalék).

A közbeszerzési értesítőben három olyan pályázatot találunk, amit a Filó és Társa nyert el a békéscsabai intézményben.

A díszletről szóló szerződést még Fekete írta alá. (Összevetésként itt látható Fekete Péter aláírása.) Forrás: Közbeszerzési Adatbázis.

Levélben kerestük meg a békéscsabai céget, arra voltunk kíváncsiak, honnan értesültek a pályázatról és milyen a kapcsolatuk Fekete Péterrel, az EMMI kultúráért felelős államtitkárával. A cég cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Fekete sem hagyta ki a cirkuszművészet kormányzati megszállását

A Színház.net cikke szerint a NER kultúrpolitikájának fontos törekvése, hogy minden művészeti ágat kormányzati kinevezett irányítson. A cirkusz jelenleg Fekete Péter felségterülete, neki jutott a főszerep, amikor a kormány úgy döntött megreformálja a teljes cirkuszművészeti ágat írja a portál.

Fekete 2015-ben hagyta ott a békéscsabai igazgatói posztot, amikor is „a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos” lett belőle, majd az év közepén megnyerte a MACIVA (Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.) igazgatói pályázatát, decemberre pedig kinevezte magát a Fővárosi Nagycirkusz élére. Amikor otthagyta a békéscsabai igazgatói posztot, akkor azt nyilatkozta, hogy

„a kormány tervei szerint egy új nemzeti előadó-művészeti központ jön létre, amelynek az egyik lába Békéscsaba lesz”.

2011 és 2018 között az EMMI Színházművészeti Bizottság tagja is volt, mielőtt kinevezték volna kultúráért felelős államtitkárrá. A Nemzeti Színház átadását, az Alföldi-Vidnyánszky-váltás idején Fekete Péter miniszteri biztosként segítette. A sajtóban nem véletlenül hívják „Vidnyánszky jobbkezének”.

Középen Fekete Péter, jobbra Vidnyánszky Attila a Jelen/Lét Fesztiválról tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban. Fotó: Fekete Péter/Facebook

Fekete Péter 2018 óta az EMMI kultúráért felelős államtitkáraként végzi munkáját és jelenleg is a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztosként segíti a cirkuszművészet ügyét. A Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.-t 2019-ben átnevezték Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.-re, az intézményt jelenleg Dr. Borsós Beáta vezeti.

Fekete munkája kifizetődő volt, tavaly áprilisban a kormány nem feledkezett meg a cirkuszosok támogatásáról. A koronavírus-járvány idején a kormány 1 millió euróval támogatta meg a magyar cirkuszművészeket.

A kormánypárt színházguruja elfoglalta az egyetemet is – utánajártunk Vidnyánszky Attila jövedelmeinek

Vidnyánszky Attila a Fidesz 2010-es kormányra kerülése után a párt hátszelével fokozatosan átvette a magyar színházi szakma feletti irányítást. Ennek legutolsó lépése, hogy őt nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet tulajdonló alapítvány kuratóriumának vezetőjévé.

 

Átlátszó

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára. Forrás: Facebook

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás