Sümeg

Rendőrség: hamis a polgármester élettársának, a Szakellátó Központ vezetőjének érettségije

A Pécsi Rendőrkapitányság megállapította, hogy a sümegi polgármester élettársának hamis az érettségi bizonyítványa. Az igazságügyi okmányszakértői vélemény alapján a bélyegzőnyomat hamis bélyegzővel készült, továbbá a bizonyítványt nem az arra jogosult intézmény állította ki. Az érettségi anyakönyvben nem szerepel sem Szabó Krisztina neve, sem az érettségi törzslapja, de még az érettségi vizsganapot sem találták, ráadásul az igazgatónő aláírása sem eredeti. Az eljárást azonban a Pécsi Rendőrkapitányság megszüntette, mivel a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg, hogy az érettségi bizonyítvány felhasználására elévülési időn belül, 2015 óta sor került volna. Végh László élettársa a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője és a Sümegi Kistérségi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Nemrég írtunk arról, hogy Sümegen több furcsa ügy is napvilágot látott. Többek között már hónapok óta nyomoz a rendőrség, hogy kiderüljön, hamis-e az érettségije a sümegi polgármester élettársának, akit egészségügyi vezetőnek tettek meg a városban. A vizsgálat indulásáról a 168 Óra tavaly ősszel számolt be. A gyanú szerint hamis érettségi bizonyítványt nyújtott be Szabó Krisztina, amikor felvételizett a Pécsi Tudományegyetemre – írta meg a lap.

Hamis érettségi, szabálytalan uniós beruházások, illegális hulladék – zűrös ügyek a kisvárosban

Ötmilliós büntetést szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság két szabálytalan EU-s beruházás miatt Sümegen. Egy uniós pályázati pénzekből finanszírozott bölcsőde miatt 3 millió forintot, a Ramassetter-ház miatt pedig 2 millió forintot kell visszafizetnie a városnak.

Szabó Krisztina a fideszes városvezető, Végh László élettársa, egyben a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője és a Sümegi Kistérségi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. A Sümegi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. az önkormányzat, illetve a Sümeg Kistérségi Többcélú Társulás fenntartásában működik. Végh László 2014-ben vette át a Veszprém megyei város vezetését, Szabó 2015-ben került a korábbi igazgató helyére.

A rendőrség szerint hamis a pecsét Szabó Krisztina érettségijén. Forrás: Pécsi Rendőrkapitányság határozata.

A rendőrségi határozatot az Élhetőbb Városért Egyesület juttatta el a lapunkhoz, amelynek az elnöke Kovács Mihály. Kovács az egyesület színeiben indult korábban a sümegi polgármester-választáson. Az ügy egyik érdekessége, hogy a rendőrség először megszüntette az eljárást, arra hivatkozva, hogy a „rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése”. A Pécsi Járási Ügyészség azonban 2020. augusztus 26-án hivatalból hatályon kívül helyezte a Pécsi Rendőrkapitányság eljárást megszüntető határozatát, és elrendelte a nyomozás folytatását.

 

 

 

 

 

Hamis pecsét az érettségin

Az érettségi bizonyítványt kiállító Belvárosi Esti Gimnázium 2000-ben jogutód nélkül megszűnt, iratait a Budapest Fővárosi Levéltárban őrzik. A nyomozás során összehasonlították az érettségin lévő pecsétet az iskola által használt bélyegzőkkel, egyezést azonban nem találtak.

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy az érettségi bizonyítvány hamis.

  • A Pécsi Rendőrkapitányság határozatából kiderült, hogy az igazságügyi okmányszakértői vélemény alapján a bélyegzőnyomat hamis bélyegzővel készült. Továbbá a bizonyítványt nem az arra jogosult intézmény állította ki.
  • Az érettségi anyakönyvben nem szerepel sem Szabó Krisztina neve, sem az érettségi törzslapja, de még az érettségi vizsganapját sem találták, ráadásul az igazgatónő aláírása sem eredeti.

A határozat jogerőre emelkedését követően előterjesztést tesznek a Pécsi Járási Ügyészség felé az érettségi bizonyítvány elkobzására.

Forrás: Pécsi Rendőrkapitányság határozata.

 

Az eljárást azonban a Pécsi Rendőrkapitányság megszüntette,

mivel a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése,

ugyanis azt nem tudták megállapítani, hogy az érettségit felhasználták-e.

„Fentiek alapján vizsgáltuk a hamis érettségi bizonyítvány felhasználását, azonban a beszerzett adatok és bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg, hogy az érettségi bizonyítvány felhasználására elévülési időn belül, 2015.02.17. óta sor került volna. Tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló adatok, illetve a bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, a Büntető eljárásról szóló 2017. évi XC. Törvény (továbbiakban Be.) 398. § (1) bekezdés c) pontja alapján a rendelkező részben foglaltak szerint az eljárás megszüntetéséről határoztam.”

A bizonyítvány feltételezett készítője ezt az ügyet már megúszta, ugyanis a bűncselekmény a feljelentés megtételekor elévült. Az Élhetőbb Városért Egyesület álláspontja szerint azonban „Szabó Krisztinának azonnal távozni kell a Sümeg és térségének egészségügyi feladatát ellátó Sümeg Járóbeteg-ellátó Központ éléről”. Tájékoztatásuk szerint a Tapolcai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a hamis érettségi bizonyítvány ténye miatt nyomozást folytat csalás büntette miatt.

Kerestük Végh Lászlót és Szabó Krisztinát, de levelünkre a cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

 

Zsilák Szilvia

Nyitókép: Jobb oldalt Szabó Krisztina, a szürke öltönyben középen Végh László. Fotó: Facebook/Sümeg Városi Televízió

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás