Sümeg

Hamis érettségi, szabálytalan uniós beruházások, illegális hulladék – zűrös ügyek a kisvárosban

Ötmilliós büntetést szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság két szabálytalan EU-s beruházás miatt Sümegen. Egy uniós pályázati pénzekből finanszírozott bölcsőde miatt 3 millió forintot, a Ramassetter-ház miatt pedig 2 millió forintot kell visszafizetnie a városnak. A településen már több furcsa ügy is napvilágot látott: a természetvédelmi területen landolt, városi báruházásokból származó hulladékot csak a minisztérium 7 milliós támogatásával sikerült végül elszállíttatni, egy másik ügyben pedig már hónapok óta nyomoz a rendőrség, hogy kiderüljön, hamis-e az érettségije a sümegi polgármester élettársának, akit egészségügyi vezetőnek tettek meg a városban.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Sümeg városa szabálytalanul költött el EU-s pénzeket  írta meg januárban a Magyar Narancs. Egy uniós pályázati pénzekből finanszírozott bölcsőde miatt 3 millió forintot, a Ramassetter-ház miatt pedig 2 millió forintot kell visszafizetnie a városnak állapította meg a Közbeszerzési Hatóság tavaly májusban. Az ügyben a Közbeszerzési Döntőbizottság indított rutinvizsgálatot, amikor is a 77 illetve 41 milliós közbeszerzés során súlyos összeférhetetlenséget állapított meg.

A hiba az volt, hogy

a közbeszerzést kiíró sümegi önkormányzat egyik saját cége tett ajánlatokat a kiírt pályázatokra, ám egy belső szabályozás értelmében a cég ügyvezetője ezt 3 millió forintos összeghatárig tehette volna meg

 mutatott rá a lap.

Végh László polgármester megtámadta a Fővárosi Törvényszéken az elmarasztaló határozatokat. A Fővárosi Törvényszék azonban az ítéletében megállapította, hogy az önkormányzat mindkét projekt esetében súlyos törvénysértéseket valósított meg. A Fővárosi Törvényszék döntését egy helyi ellenzéki aktivista, Németh Szabolcs tette közzé.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Az országgyűlési képviselők írásbeli kérdést tehetnek fel a parlamentben így kérdezett rá Rig Lajos tapolcai jobbikos képviselő arra, fennáll-e a büntetőjogi felelőssége a sümegi polgármesternek és a képviselőknek a Ramassetter Látogatóközpont és a bölcsődeépület építésével összefüggő törvénysértések miatt.

Polt Péter a kérdést feljelentésként értékelte, ezért továbbította a levelet a nyomozó hatóságnak, ami a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította.

Rig Lajos egy másik kérdést is feltett a parlamentben. A két, európai uniós alapokból finanszírozott ügy olyan közpénzt érint, amire vonatkozólag a Magyar Államnak is elszámolási kötelezettsége van, így nem kerülhető meg annak vizsgálata, hogy vajon a nyilvánvalóan megállapításra kerülő szabálytalanság nyomán keletkezik-e visszafizetési kötelezettség vagy sem? A képviselő arra is kíváncsi volt, ha a 77 illetve 41 milliós pályázati pénz visszakövetelése bekövetkezik, azt átvállalja-e a Kormányzat vagy Sümeg városának kell azt megfizetni.

Dr. Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt írta februárban, hogy a szabálytalansági eljárások folyamatban vannak, végleges döntések még nem születtek, az eljárás lezárásáig további információk nem adhatóak ki.

A minisztérium is kellett az illegális hulladék elszállításához

A másik ügy, amire fény derült Sümegen Végh László polgármestersége alatt, hogy illegális hulladéklerakóként használtak egy természetvédelmi területet. A hulladék egyrészt egy újonnan létesített körforgalom, másrészt a Ramassetter Látogatóközpont kialakítása során keletkezett – számolt be a 444.hu tavaly nyáron.

Az építési hulladékot egy természetvédelmi területen rakták le. Fotó: Google Earth

A körforgalomépítés egyik kivitelezője a STRABAG Általános Építő Kft., míg a Rammassetter-ház felújítását egy önkormányzati tulajdonú céggel, a Sümegi Közszolgáltató Kft.-vel végeztette a város.

Mindkét kivitelező vállalta vállalkozói szerződésében, hogy a munka során keletkező hulladékot a saját költségén elszállítja.

Végh László polgármester akkor azzal védekezett, hogy a szemét csak „ideiglenesen” lett eltárolva a helyszínen. Hasonló beruházásoknál van lehetőség ideiglenes hulladéklerakásra, ha a kivitelező igazolni tudja, hogy a környékbeli hivatalos hulladékátvevő helyek éppen nem tudják az eltakarítandó hulladékot befogadni. Az igazolást azonban nem láthatta a 444.hu. A STRABAG arról tájékoztatta a lapot, hogy a zöldhatóság felhívása után a depóban ideiglenesen lerakott építési hulladékot alvállalkozóval elszállíttatta saját létesítményébe.

Rig Lajos, tapolcai jobbikos képviselő tavaly nyáron arról kérdezett a parlamentben, hogy az ingatlan, mely földhivatali bejegyzés szerint természetvédelmi terület, rendelkezik-e veszélyes hulladék és egyéb hulladék elhelyezésére jogosító engedéllyel? A képviselő szerette volna azt is megtudni, hogy a hulladékot hová jelölték ki elhelyezésre és hogyan kerülhetett természetvédelmi területen ledepózásra.

A hulladéklerakó (0105/3 hrsz) természetvédelmi terület. Forrás: OKIR

A kérdésre Shanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szűkszavúan válaszolt. A politikus arról tájékoztatta Rig Lajost tavaly augusztusban, hogy megkezdődött a hulladék elszállítása. Szerettük volna megtudni, hogy mi lett végül a törmelék sorsa. Németh Szabolcs az Átlátszó kérdésére azt mondta, a területet azóta megtisztították.

Csatolta a képviselő-testület januári határozatát, amiből az is kiderül, hogy

az építési hulladékot nettó 9,4 millió forintért szállíttatta el az önkormányzat, de a munkába bruttó 7,1 millió forinttal az Innovációs és Technológia Minisztérium is beszállt.

 

Hamis érettségi miatt nyomoznak a fideszes polgármester élettársa után

A sümegi ügyek itt még nem érnek véget. Közokirat-hamisítás büntette miatt nyomoznak ugyanis a Sümegi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Krisztina ellen. Erről a 168 Óra tavaly ősszel számolt be.

A gyanú szerint hamis érettségi bizonyítványt nyújtott be Szabó Krisztina, amikor felvételizett a Pécsi Tudományegyetemre. Amennyiben ez igaz, érvénytelennek kell tekinteni a jelenlegi munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú, szakirányú végzettségét is – írta a lap.

A fideszes Végh László 2014-ben vette át a Veszprém megyei város vezetését; élettársa Szabó Krisztina 2015-ben adott egy interjút, akkorra már a korábbi igazgató helyére ültették a Sümegi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft.-nél.

A kft. az önkormányzat, illetve a Sümeg Kistérségi Többcélú Társulás fenntartásában működik, aminek Végh László az elnöke.

A rendőrség először megszüntette az eljárást, arra hivatkozva, hogy a „rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése”. A Pécsi Járási Ügyészség azonban 2020. augusztus 26-án hivatalból hatályon kívül helyezte a Pécsi Rendőrkapitányság eljárást megszüntető határozatát és elrendelte a nyomozás folytatását.

Rig Lajos tapolcai jobbikos képviselő februárban kérdezett rá az ügyre: „a Pécsi Rendőrkapitányság 2020. július 28-án kelt Határozata rögzíti, hogy az érintett személy érettségi bizonyítványát a rendőrség bűnjelként lefoglalta és a vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy a Budapesten kiállított érettségi bizonyítvány kapcsán Szabó Krisztina neve nem szerepel az intézmény osztályanyakönyvben és az E-42/1995. számra kiállított érettségi bizonyítvány törzslapja sem található meg. Kérdezem mindezek kapcsán a Legfőbb Ügyész Urat, hogy: Mikor kerül meg gyanúsításra közokirathamisítás miatt Sümeg és térsége egészségügyét irányító Szabó Krisztina, aki diplomás orvosokat irányít és akinek az érettségi bizonyítványát a Pécsi Rendőrkapitányság lefoglalta, mivel álláspontjuk szerint az hamis? Az elmaradt gyanúsítás oka lehetett-e az, hogy a nyomozást külső személyek valamilyen formában megpróbálták befolyásolni?”

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész válaszából az derült ki, hogy

a gyanúsított kihallgatására ezidáig nem került sor.

Jobb oldalt Szabó Krisztina, a szürke öltönyben középen Végh László. Fotó: Facebook/Sümeg Városi Televízió

 

Zsilák Szilvia

Címlapkép: Fideszes kampánylufik 2019 őszén Sümegen. Forrás: Facebook/Végh László

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás