Dunakeszi

Tehetetlen a fideszes városvezetés a Dunakeszi szélén gyűlő sittheggyel szemben

Évek óta nem ad le jelentést a gyűjtött építési törmelékről a Dunakeszi határában lévő lerakó tulajdonosa. A telep szabálytalan működése miatt számos bejelentés érkezett a hatóságokhoz, az Érdi Járási Hivatal ennek ellenére újra engedélyezte a lerakó működését – tudtuk meg a város jegyzőjétől.

Az Átlátszóban már többször beszámoltunk arról a Dunakeszi és Göd határában lévő hulladéklerakóról, amely miatt több panasz is érkezett az elmúlt években a hatósághoz:

Balhés szocik és fideszes polgármesterek egyengetik a dunakeszi hulladéklerakó ügyét


Azóta csupán annyi történt, hogy elkészült az M2-es és a régi 2-es út közötti, közvetlenül a hulladéklerakó telep mellett haladó összekötő út. Így míg korábban csak a közelben élők szívták a port a földúton zajló folyamatos sittszállítás miatt, most már az autóúton haladók is „gyönyörködhetnek” a hegyként magasodó építési hulladékban.

De nemcsak a mennyiséggel van gond. A telepre inert építési hulladékot lehet csupán szállítani – azaz beton, kő, cserép és azok keveréke kerülhetne ide –, de szemmel láthatóan sok minden más, például fém, üveg, elektromos kábel is van a sittben.

Hogy pontosan mi, azt az illetékes hatóság még egyszer sem vizsgálta meg alaposan. Az egykori homokbánya területén lévő telep tulajdonosa és működtetője, a SA-HO Kft. ugyanis évek óta nem nyújtotta be a környezetvédelmi hatóságnak a kötelező hulladékjelentést.

Emiatt az Érdi Járási Hivatal végrehajtást rendelt el és bírságot szabott ki a SA-HO Kft.-re.

A hulladéklerakó ellenőrizetlen működése azért is aggasztó, mert egy víztározó közelében gyűlik itt a gyanús tartalmú sitt. A többek közt a városligeti bontásokból származó építési hulladék pedig az adatkutyak.hu felvételei szerint azóta is a telepen van.

A hatóság először megállapította, hogy a “feltételezhetően” veszélyes anyagot tartalmazó  hulladékot meg kell vizsgálni. Később viszont megelégedett azzal, hogy a SA-HO Kft. megrendelte néhány minta laboratóriumi vizsgálatát, és az eredményről szóló jegyzőkönyvet benyújtotta a hatóságnak. Ennek alapján a Járási Hivatal megállapította, hogy a hulladékkal minden rendben van és további környezetvédelmi eljárásra nincs szükség.

A cégnek egyébként 2018. október 31-én lejárt az engedélye, ám a sittszállítás ezt követően is folyamatosan zajlott a lerakóba. Az oda vezető út melletti illegális hulladék miatt azonban a Dunakeszi Önkormányzat már 2018 nyarán úgy döntött, hogy fel fogja mondani a megállapodást és szigorúbb feltételekkel köt új szerződést a céggel. Ugyanis az eredeti szerződésnek, amely a telephez vezető utak használatát biztosította, egyetlen pontját sem tartotta be a SA-HO: sem az út portalanításáról, sem az út menti hulladék eltávolításáról nem gondoskodott évek óta.

Szerettük volna megtudni, hogy miért nő a sitt mennyisége a telepen. Az Érdi Járási Hivataltól viszont hónapok óta nem kapunk érdemi tájékoztatást. Emiatt a Dunakeszi Polgármesteri Hivatalhoz fordultunk, Dr. Molnár György jegyzőtől viszont meglepő válaszok érkeztek.

Kiderült, hogy Dunakeszi Önkormányzata valójában nem mondta fel a SA-HO Kft.-vel kötött szerződést és nem is módosított rajta. Továbbra is érvényben van az úthasználatra vonatkozó 2011-ben létrejött eredeti megállapodás, ugyanis a felek „a módosításban nem jutottak közös álláspontra.”

Ugyanakkor, mivel 2019 októbere óta az új M2-es utat használják a beszállításra, az önkormányzat nem is tudja ellenőrizni, hogy mennyit és mit szállítanak a telepre. Hogy akkor a földutak használatára kötött korábbi szerződést miért nem mondja fel a város, az ezek után számunkra egyáltalán nem világos.

De még meglepőbb az a kijelentés, hogy az önkormányzatnak nincs joga vizsgálni, van-e hatályos engedélye a tulajdonosnak a hulladékgyűjtésre, és ezt soha, a szerződéskötéskor sem ellenőrizték. Az engedélyek ellenőrzésére csak az Érdi Járási Hivatalnak van hatásköre.

Egyébként is, tudtuk meg, az önkormányzatnak „nem feladata, hogy valamennyi szerződéses partnere jogszerű működését folyamatosan figyelemmel kísérje.”

Hogy mégis gond lehet a lerakó működésével, mutatja, hogy az önkormányzat Tuzson Bence segítségét kérte, járjon közben az Érdi Járási Hivatalnál ebben az ügyben. Ennek nyomán aztán dr. Zöld-Nagy Viktória, az Érdi Járási Hivatal vezetője személyesen megtekintette a „problémás bányát”, majd megígérte, hogy „kiemelt figyelmet fordít a SA-HO Kft. működésére”.

Ám hiába értesítette idén októberben és novemberben az önkormányzat az Érdi Járási Hivatalt, hogy a mezőőr „a hulladéklerakás szabálytalanságát” észlelte, a Hivatal nem válaszolt ezekre a panaszokra. Arról viszont állítólag tájékoztatta a jegyzőt a hatóság, hogy újabb öt évre engedélyezte a SA-HO számára a nem veszélyes hulladékok gyűjtését és ártalmatlanítását. Minderről kérdeztük a SA-HO Kft.-t is, de a cégtől egyelőre nem érkezett válasz.

Ezek után levélben és telefonon is kerestük dr. Zöld-Nagy Viktóriát, az Érdi Járási Hivatal vezetőjét. Szerettük volna megtudni, hogy ha a SA-HO Kft. évek óta nem adott le jelentést a tevékenységéről, s a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt több hatósági eljárás folyt, vagy folyik ellene, miért kaphatott újabb öt évre engedélyt. Ám választ egyelőre sem erre, sem az újabb működési engedélyre vonatkozó adatigénylésünkre nem kaptunk.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

Bodnár Zsuzsa

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Fotó: adatkutyak.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás