Sümeg

Hamis érettségi: lemondott a sümegi polgármester élettársa a rendelő éléről

Szabó Krisztina szeptember 15-én mondott le a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetői posztjáról. A polgármester szerint élettársa távozása után csökkenni fog az egészségügyi ellátás színvonala a városban. Tavasszal a rendőrség megállapította, hogy Szabónak hamis az érettségi bizonyítványa. A Fidesz választókerületi elnököt váltott néhány hónapja, Navracsics Tibor pedig szeptember 2-án arra kérte Végh Lászlót, hogy a Sümegi Többcélú Kistérségi Társulás elnökeként vizsgálja ki Szabó érettségi ügyét a következő ülésen. A településen már több furcsa ügy is napvilágot látott, a Pénzügyminisztérium 120 millió forintos pénzbüntetést szabott ki a közpénzből épült látogatóközpont és a középkori piac miatt. 

Szabó Krisztina szeptember 15-én mondott le a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetői posztjáról, döntését a rendelő Facebook-oldalán jelentette be. Szabó Krisztina a fideszes városvezető, Végh László élettársa. Ugyanabban az évben, 2014-ben került vezetői pozícióba, mint amikor Végh Lászlót megválasztották polgármesternek. A lemondás mögött a hamis érettségije körül kialakuló országos botrány áll.

Szabó Krisztina hosszú posztban búcsúzott el. Beszámolt arról, hogy egy lejárató kampány indult ellene, miközben a nevéhez fűződik az intézmény gazdasági helyzetének a stabilizálása, és hogy új szakrendelések indulhattak el. Szabó Krisztina azt is állítja, hogy a botrány kirobbantása mögött álló Kovács Mihály jogosulatlanul jutott hozzá a diplomái másolatához

„Az a Kovács Mihály, aki állításával ellentétben, – miszerint engem bármilyen rendőrség buktatott volna le – saját maga jelentett fel, hogy egy 26 éves megsárgult okiraton vitatkozzon két okiratszakértő, melyből ő önös politikai céltól vezérelten országos botrányt kelthet.”

A posztban arról is beszámol, hogy a kardiológiai és gasztroneterológiai szakterületek szakorvosai és két irodai munkatárs adták be a felmondásukat.

A polgármester szerint élettársa távozása után csökkenni fog az egészségügyi ellátás színvonala.

„Igen, biztos vannak akik most pezsgőt bontanak.. No hát lássuk.. (sic!) De minden sümegi és kistérségi lakos tudni fogja, kinek »köszönheti« a sümegi kistérségi egészségügyi ellátás várható mélyrepülését!”  olvasható Végh László Facebook-oldalán.

Hamis érettségi

A nyomozásról a 168 óra számolt be először 2020 őszén. Akkor azt írták, a gyanú szerint hamis érettségi bizonyítványt nyújtott be Szabó Krisztina, amikor felvételizett a Pécsi Tudományegyetemre, amiből az is következik, hogy a munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú képesítéssel sem rendelkezik.

Az érettségi botrány idén tavasszal vált még inkább kellemetlenné, amikor

a Pécsi Rendőrkapitányság megállapította, hogy a sümegi polgármester élettársának hamis az érettségi bizonyítványa.

A rendőrségi határozatot az Élhetőbb Városért Egyesület juttatta el a lapunkhoz, amelynek az elnöke Kovács Mihály. Kovács az egyesület színeiben indult korábban a sümegi polgármester-választáson. A rendőrségi nyomozás végén megállapították, hogy az okirat-hamisítás büntethetősége időközben elévült. Az egyesület viszont azt követelte, hogy Szabó Krisztina azonnal távozzon.

Rendőrség: hamis a polgármester élettársának, a Szakellátó Központ vezetőjének érettségije

A Pécsi Rendőrkapitányság megállapította, hogy a sümegi polgármester élettársának hamis az érettségi bizonyítványa. Az igazságügyi okmányszakértői vélemény alapján a bélyegzőnyomat…

Navracsics is felszólalt

A Magyar Narancs írta meg, hogy a botránysorozattól nem függetlenül a Fidesz választókerületi elnököt váltott néhány hónapja. A politikai nagyágyúnak számító Navracsics Tibor váltotta Fenyvesi Zoltánt. Navracsics Tibor szeptember 2-án arra kérte Végh Lászlót, hogy a Sümegi Többcélú Kistérségi Társulás elnökeként vizsgálja ki Szabó érettségi ügyét a következő ülésen.

Forrás: Navracsics Tibor Facebook-oldala

A Magyar Narancs szeptember 10-én számolt be arról, hogy Végh László szintén megvált a Sümegi Többcélú Kistérségi Társulás elnöki pozíciójától.

Méltatlansági eljárást akartak

A településen már több furcsa ügy is napvilágot látott, ami miatt kellemetlenné vált a helyi polgármester a Fidesznek. A Pénzügyminisztérium súlyos büntetést szabott ki a Ramassetter Látogatóközpont és a várhoz vezető szerpentinen épült középkori piac miatt. Mindkét esetben visszafizetteti a teljes támogatási összeget a fideszes vezetésű önkormányzattal.

A tárca összesen több mint 120 millió forint visszafizetésére kötelezte Sümeget.

Az indoklás szerint a közbeszerzés során az önkormányzat nem biztosította a tiszta, befolyástól mentes verseny feltételeit.

Az Élhetőbb Városért Egyesület méltatlansági eljárást is kezdeményezett a polgármesterrel szemben, azonban azt a fideszes többségű képviselő-testület azt leszavazta.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: Jobboldalt Szabó Krisztina, a szürke öltönyben, középen Végh László (forrás: Facebook/Sümeg Városi Televízió)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás