határhelyzet

„A magyar oldalon eljátsszák az Istent” – órákat szobroznak az átkelők a magyar-szerb határon

A koronavírus miatt az év első két hónapjában felére csökkent a forgalom a szerb-magyar határon, mégsem halad a sor. Legalábbis erre panaszkodnak többen, akik az elmúlt hetekben használták valamelyik határátkelőt. Pedig a KSH adatai szerint 2020-ban olyan időszak is volt, amikor harmadára esett vissza a szerb-magyar szakaszon működő közúti átkelők forgalma. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a koronavírus miatti ellenőrzések lassítják a forgalmat. Az ingázók ugyanakkor semmilyen plusz vizsgálatról nem tudtak beszámolni.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

A határellenőrzés szemmel láthatólag lassított a magyar oldalon”; „Nem számít az autók száma, minimum ott állunk magyar oldalon 30 percet”; „A szerb oldal 5 perc, a magyar ritka esetben 60 perc, az alatt nagyon ritkaság, annyi vámos téblábol egy kicsi körül, hogy a két sor helyett akár 4 is tudna működni– csak néhány mondat azok közül, amiket a Határfigyelők-Horgos, Gyála, Királyhalom/Röszke, Tiszasziget, Ásotthalom Facebook-csoportban közzétett kérdőívünkre válaszoltak a szerb-magyar határon közlekedő vajdaságiak.

A koronavírus nem csak a magyarországi munkavállalók, de a határ közelében élő ingázók mindennapjaira is hatással van. A határok lezárása, majd a szabályok enyhítése 30 kilométeres ingázósáv megváltoztatta a közlekedők életét. A közösségi oldalakon egymást segíteni próbáló vajdaságiakban egy dolog mindenképpen közös: szinte mindenkinek volt már kellemetlen élménye a szerb-magyar határon.

Egy gyárból már kirúgták volna őket

Legutóbb egy vasárnap délutánomat töltöttem a röszkei átkelőnél Magyarországra menet. A sorban kialakult lincshangulat ellenére a magyar őrök vígan cigarettáztak és támasztották a falat ahelyett, hogy megnyitottak volna még egy kaput. Az előttünk átkelő 6 autónál lemértem, és átlagosan 20 perc alatt engedtek át egy járművet. Mindezt úgy, hogy komolyabb ellenőrzést nem végeztek. Habár a sorban sokan folyamatosan dudáltak, a kapu közelébe érve persze mindenki elhallgat, hiszen mindenki tart a szankció jellegű átkutatástól, ami még több várakozásba kerülne” írta az egyik ingázó.

Családokat szakít szét és tart bizonytalanságban a koronavírus miatti határzár

Országszerte Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Százak ingáztak naponta Vajdaságból Csongrád megyébe, aminek most vége. Amíg Szlovákiával sikerült megoldani a munkavállalók közlekedését, a vajdaságiaknak határzár jutott. Velük beszélgettünk, miként változtatta meg a koronavírus a mindennapjaikat, hogyan próbálják túlélni a mindennapokat.

De olyan is volt, aki úgy látta, az autópálya-átjárón a magyar oldalon általában 2-3-4 sor dolgozik a lehetséges 8 helyett olyan munkamorállal, hogy egy gyárból már rég kirúgták volna őket, mert nem hozzák a normát.”

A magyar kormány által támogatott Pannon RTV februárban arról számolt be, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István indítványozta a jelenleg zárva lévő határátkelők megnyitását” a torlódások miatt. Ebből nem lett semmi, de márciusban már arról készítettek anyagot a vajdasági tévénél, hogy „nem kellett sokat rostokolni a határon”. Ebben arról számoltak be, hogy nem volt fél órát meghaladó várakozás vasárnap délelőtt a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen, egyik irányban sem. Délutánra 2 órás várakozást írt a police.hu honlapon a magyarországi belépő oldalon Röszkénél a nemzetközi személyforgalomban”.

Hogy a fél órától gyakran két óráig terjedő várakozás az egyébként alacsony forgalmú átkelőnél miért nem jelent rostokolást, nem derült ki.

A forgalom csökkent, a várakozási idő nem

Azt, hogy a pandémia miatt mennyire megváltozott a forgalom, a KSH adatai jól mutatják.

2021. január-februárban feleannyi utas érkezett a szerb-magyar határon lévő közúti átkelőhöz, mint 2020 azonos időszakában. Az igazán drasztikus visszaesést a nyári vendégmunkások rohamának elmaradása okozta, az őszi korlátozások viszont alig éreztették hatásukat: szeptember és november között alig változott az átkelők forgalma.

A felmérésünket kitöltő ingázók szerint a várakozási idő indokolatlan.

A magyar oldalán eljátsszák az Istent, mintha mindenki csempész, bűnöző lenne” írta az egyik utazó, míg más úgy látta, szerintem direkt szivatják az embereket hogy ne legyen kedvük csavarogni”.

Arra is rákérdeztünk az ingázóknál, hogy mennyiben változott az ellenőrzés. A kitöltők 85 százaléka szerint semmiben. Vagyis a szokásos okmányellenőrzésen és vámvizsgálaton túl nem találkoztak újdonsággal.

A rendőrség a Röszke autópálya-határátkelőhelyen minden esetben a legnagyobb számú sávot üzemelteti annak érdekében, hogy a várakozási idő csökkenjen, illetve a határátlépés folyamatossága biztosítva legyen” ezt már a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság írta az Átlátszó kérdésére.

A hatóság elismerte, hogy a COVID-19 világjárvány miatt valóban visszaesett a forgalom, azonban a 24 órára és 30 kilométeres sávra történő szabad belépés lehetősége miatt hétvégente megnövekszik a forgalom a határátkelőhelyen.

Elsősorban a belépő irányba alakul ki jelentősebb várakozás, amely 30 perctől egészen 180 percig is terjed esetenként.

Az elmúlt hétvégén is több mint 19 ezer fő használta belépésére az átkelőt”.

Ők úgy látják, a határforgalom-ellenőrzés végrehajtását lassítják a világjárvány miatt bevezetett intézkedések. Az utazás célját, az átutazás és a beutazás igazolását az általános feltételeken túl, a járványra való tekintettel is kiemelten kell ellenőrizni, mivel a rendőröknek esetenként karantén elrendelésére is szükséges intézkedniük”.

 

Segesvári Csaba

Nyitókép: Várakozás a határon. Forrás: Határfigyelők FB csoport

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás