közpénzégetés

3 ezer forintos tőkével rendelkező vajdasági cég kapott 360 milliós támogatást a magyar államtól

A magyar állam mellett egy Mészáros Lőrinc közeli cég finanszírozza azt az óbecsei vállalkozást, amely a tervek szerint négycsillagos szállodát épít a 23 ezer fős községben. A nyertes cég 1 millió eurót kap, pedig legalább két éve nem volt bevétele, tőkéje pedig 1000 dinár, azaz alig háromezer forint. A településen van már egyébként egy 150 fős szálloda, de bezárták.

Támogatási kampány

Ünnepélyes alapkőletétel helyszíne volt csütörtökön délután Óbecsén a Jovan Zmaj utca 85. alatti telek: az itt épülő, négycsillagos Hotel Experience 2200 négyzetméternyi alapterületén csaknem 30 szoba, 80 férőhely, valamint különféle wellness- és spa-szolgáltatások is lesznek” írta meg a napokban a vajdasági Magyar Szó. 2022-ben Közép-Kelet-Európa egyik legszebb sport-, konferencia- és wellnessközpontja áll majd itt, ami meg fogja változtatni ennek a térségnek a jövőképét” számolt be az elhangzottakról a lap.

A beruházást a Prosperitati Alapítvány a kiemelt jelentőségű idegenforgalmi fejlesztésekre kiírt pályázata révén egymillió euróval támogatta, az önerőt és a beruházáshoz szükséges tőkét pedig a budapesti Arthur Bergmann Hungary Zrt. biztosította. 

A Prosperitati Alapítványról 2018-ban megírtuk, a magyar kormány 65 milliárd forinttal támogatja a vajdasági magyar terület- és gazdaságfejlesztési stratégia megvalósítását. A támogatások lebonyolítására létrehozott alapítvány működése 2016 óta jelentősen megbolygatta a vajdasági agrártársadalmat, hiszen a változások nemcsak a pályázói kört érintik, hanem – nemzetiségtől függetlenül – kihatnak a gazdasági élet minden szereplőjére. 2019-ben pedig arról számoltunk be, hogy az alapítványon keresztül a vajdaságiak 10 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kaptak házvásárlásra.

Itthon tiltja, Vajdaságban támogatja a magyar kormány: vállalkozás és otthon egy helyen, magyar közpénzből

Magyarországon CSOK-kal támogatott ingatlanban nem lehet a vállalkozók székhelye, Vajdaságban ez nem gond: annak ellenére sem, hogy ott is a magyar adófizetők pénzét osztja szét a magyar kormány.

A mostani szállodaberuházás hátterét a Szabad Magyar Szó mutatta be. A vajdasági ügyeket jól ismerő de nem a magyar kormány szája íze szerint író portál cikke szerint a Prosperitati Alapítvány 2019-es turisztikai fejlesztésekre kiírt pályázatán összesen tíz cég nyert támogatást, és ebből csak egy óbecsei, a 2016-ban alapított Obrock Food Kft., amely 366,4 millió forintot, vagyis egymillió eurónak megfelelő (120 millió) dinárt nyert. Ez a turisztikai kapacitás kiépítésére szánt összeg 40 százaléka.

A kft. a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség adatai alapján a 2019-es évet 34.790 dináros (295 euró) veszteséggel zárta.

A lap rámutat: a cég igazgatója és tulajdonosa az óbecsei Fehér Dezső, a társaság alaptőkéje pedig 1000 dinár. Egyébként 2019 novemberében – vagyis a Prosperitati-pályázat beharangozásakor – változott meg az Obrock Food Kft. jogi képviselője: azóta a magyarországi Kóródi László igazgató helyett az óbecsei Fehér Dezső neve szerepel a cégjegyzékben, és 100%-ban az ő kezébe került át a vállalat.

Azt már a szerbiai companywall.rs adataiból tudta meg az Átlátszó, hogy a cégnek 2017-ben volt utoljára 1 alkalmazottja, azóta nullát jelentettek. 2016-ban 7,9 millió dinár, 2017-ben 1,8 millió, míg 2018-ban nulla dinár bevétele volt. Ez 2019-re sem változott, vagyis a cég legalább 2 éve vegetál.

Mészáros közelében

A Szabad Magyar Szó szerint az 1 millió eurón felüli finanszírozást álló Arthur Bergmann Hungary Zrt. igazgatója az a Gál Miklós, aki a Forbes 2020-as listája szerint Magyarország huszadik leggazdagabb embere 55,6 milliárd forintos vagyonnal.

Ugyanő több Mészáros-érdekeltségben töltött be vezető pozíciót: az Opus Global vezérigazgatója volt tavaly június 30-ig (közel egy évig töltötte be a posztot), de korábban fontos szerepe volt a takarékszövetkezeti integrációban is. Gál a Takarékbankban maga is érdekelt, régi üzlettársa Vida Józsefnek, az általuk közösen tulajdonolt vagyonkezelőkön keresztül lett érdekeltsége nemcsak a bankban, de a TV2-ben is olvasható a Forbes.hu-n.

Egy szálloda már bezárt

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a szálloda alapkőletételénél azt mondta, a beruházásnak van létjogosultsága. Szerinte Óbecse komoly lehetőségekkel és vonzerővel rendelkező közeg, ezért nem lesz gond a szálloda kihasználtságával.

Ennek némiképp ellentmondani látszik a tény, hogy Óbecsén már van egy hotel, de bezárták. A Szabad Magyar Szó szerint a 30 éve létező, 24 szobás Bela Lađa (Fehér Hajó) szálloda 2-3 ágyas szobákkal rendelkezik, kapacitása 150 fő, a teraszán pedig 450 vendég fér el. A szálloda jelenleg nem működik.

Megpróbáltuk kideríteni, mi ennek az oka. Mivel azonban a hotelnek nincsenek működő elérhetőségei, helyiek segítségét kértük.

A begyűjtött információk alapján nem az elmúlt egy év történései miatt nem üzemel a létesítmény, azaz nem a pandémia miatt zárt be.

Nagyjából 3-4 éve zárva tart, és ezt megelőzően is voltak már leállások. A helyiek azt rebesgetik, hogy idősek otthona lesz.

Érdeklődtünk a Prosperitati Alapítványnál, miért gondolják, hogy szükség van újabb szállodára egy olyan településen, ahol a már meglévő is bezárt. Azt is megkérdeztük, található-e a térségben hasonló szálloda, és ha igen, annak milyen a kihasználtsága. Arra is kíváncsiak voltunk, más turisztikai projektet is támogatnak-e.

Cikkünk megjelenéséig az Alapítványtól nem érkezett válasz.

Kiss Igor képviselő a Magyar Szónak arról beszélt, hogy a 23 ezer fős község fejlődésének fontos pillére kell hogy legyen az idegenforgalom”. Azt is mondta, szerinte a befektetőket az az elképzelés vezérelte, hogy egy busznyi embert tudjanak egy idejűleg elszállásolni, és elsősorban a céges csapatépítő programjaikkal szeretnék majd idecsalogatni a vendégeket. A szálloda saját csapatépítési programjaihoz jól illeszkedik majd az az új, várhatóan már most márciusban elinduló óbecsei vállalkozás is, amely különféle szárazföldi és vízi élményprogramokat fog kínálni a látogatóknak.

Megint a Fidesznek kampányol a milliárdokkal kitömött Vajdasági Magyar Szövetség

Minden csatornán a Fideszre szavazásra buzdít a Vajdasági Magyar Szövetség, erre egy hónapja külön Facebook oldalt is létrehoztak. Idén először a nem uniós állampolgárok is szavazhatnak az EP-választáson, a Fidesz ebből a lehető legtöbbet próbálja kihozni Szerbiában. Orbán Viktorral, kormánypárti képviselőkkel kampányol hetek óta Vajdaságban a Fidesz.

Segesvári Csaba

Nyitókép: Az új óbecsei szálloda látványterve. Forrás: a Prosperitati Alapítvány Facebook oldala

Megosztás