Hódmezővásárhely

Fiktív megrendelő aláíratlan számlával rendelt húszezer lejárató szórólapot Hódmezővásárhelyen

Álnéven rendelte meg egy férfi azokat a szórólapokat, amelyeken még 2018-ban listázták Márki-Zay Péter támogatóit. Az egyik érintett rágalmazásért indított magánvádas büntetőeljárást. A helyi rendőrök csak noszogatásra akartak nyomozni, majd kiderült: a megrendelő “Zsingor István” nem létezik, a terjesztést pedig egy szintén ismeretlenül maradt nő intézte.

“Ezeket csak a gyűlölet tartja össze” – talán ez a legerősebb mondata annak a szórólapnak, amellyel még a tavalyi időközi polgármester-választás előtt árasztották el Hódmezővásárhelyet. Listázták, fotókkal szerepeltették Márki-Zay Péter akkori – vélelmezett – támogatóit. Azt állították róluk, hogy

“mindig ugyanazok a vesztes, sértett, hataloméhes emberek akarják elfoglalni a várost. Nekik állás, pénz és hatalom kell. Ők már sokszor hoztak szégyent a városra, ezért 27 év alatt egyszer sem szavaztunk nekik bizalmat. MOST SE TEGYÜK! Nekik káosz az érdekük, a széthúzás és a város kasszájának kifosztása. Most találtak egy bolondot, egy Simicska-bérencet, aki mögé be lehet állni.”

Kiadóként bizonyos “SME”-t jelöltek meg.

A helyiek körében nagy port vert fel a választások előtti listázás. Egyikük, Kisné Vörös Judit például nem csak azt vette zokon, hogy elírták a nevét, de a Soros-bérencezés sem esett jól a nyugdíjas nőnek. Rágalmazás miatt feljelentést tett.

A nyomozás a helyi rendőrök végezték, rövid időn belül az jelezték a bíróságnak, hogy

“a nyomozás során nem volt lehetőség az elkövető személyazonosságának megállapítására”

A bíróság úgy láthatta, a rendőrök a könnyebbik utat választották, ezért arra utasította őket, hogy mégis nyomozzanak tovább, és azt is előírta, hogyan. Hallgassák ki a szórólapot készítő nyomda ügyvezetőjét, kérjék be a megrendelésről szóló számlát vagy egyéb, a megrendelést rögzítő iratot. Keressenek rá, hogy a megrendelőn szereplő Zsingor István nevű személy él-e Hódmezővásárhelyen, amennyiben igen, úgy összefüggésbe hozható-e a feljelentésben foglalt cselekménnyel. És tanúként hallgassák ki a terjesztő cég ügyvezetőjét, hogy ki és hogyan fizette a terjesztést.

Így, a konkrét feladatokkal már jobban boldogultak a rendőrök, a bírósági iratokból – ezeket a sértettől kapta az Átlátszó – egy kisebb krimi rajzolódik ki.

A terjesztő cég vezetője elismerte, hogy 20 ezer szórólapot vettek át,

“de egy számára ismeretlen személy rendelte azt meg telefonon, aki Zsingor István néven mutatkozott be, személyazonosságát azonban nem ellenőrizte, a számlát az ő nevére állították ki.”

A szórólapokat közvetlenül a nyomdában vette át a terjesztő, “a készpénzfizetési számlákon egyik fél részéről sincs aláírás.” Azt is megállapították másodjára a rendőrök, hogy Zsingor István nem létezik.

A terjesztésért viszont egy nő fizetett. A bírósági iratok szerint

“a szolgáltatást készpénzben kifizető nő 35 év körüli, 170 cm magas, átlagos termetű. Számlát állítottak ki a munkáról, amelyet készpénzben kifizetett. Végül 18 ezer 600 darabot terjesztettek ténylegesen, de ezzel nem foglalkozott a megrendelő. A megmaradt szórólapokat megsemmisítették, azokkal nem kellett elszámolnia a megrendelő felé.”

A nyomozók ezután a terjesztő cég vezetőjének telefonjában keresgéltek. Két olyan számot is azonosítottak, ahonnan a megrendelés jöhetett, de mikor lenyomozták, kiderült, nekik semmi közük az ügyhöz.

A nyomda vezetőjét is kihallgatták. Azt állította,

“minden előzmény nélkül 2018. február 21. napján megjelent egy férfi, és azzal bízta meg cégét, hogy 20.000 példányban készítsenek el egy szórólapot, amelynek tartalmát egy pendrive-on adta át neki. A pendrive-on lévő fájl-t megnyitva a feljelentés tárgyát képező szórólap digitális verziója jelent meg. Az átadott anyag egy nyomdakész fájl volt, azon semmit nem kellett és nem is változtattak rajta. A pendrive-ot a megrendelő magával vitte. Ezen férfi a nevét és címét bediktálta, amelyet adatbázisukban rögzítettek, azonban igazolványt, más okmányt nem kértek tőle. A kérés a megrendeléssel kapcsolatban mindössze annyi volt, hogy 24 órán belül legyen kész. Ezt követően ezen személy aláírta a nyilatkozatot, majd távozott. Megállapodtak, hogy másnap mehet a szórólapokért.”

Majd fizetett és távozott. De az ügyvezető személyleírást sem tudott adni. A kiadóként megjelölt SME-ről sem kérdeztek semmit, a “kiadóról” még a rendőrök sem tudtak előtúrni semmit.

Vagyis a kör bezárult, így a bíróság elfogadta a rendőrség álláspontját, hogy nem lehet a rágalmazót azonosítani. Az eljárást így jogerősen is megszüntették.

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy 2018-ban két cégnél is úgy bukkannak fel megrendelők, hogy őket semmilyen igazolható módon nem lehet azonosítani, és az sem verte ki a biztosítékot egyik cégnél sem, hogy az elkészült szórólapok nyilvánvalóan uszítók, azzal embereket sérthetnek meg.

Segesvári Csaba

Fotó: montázsunk a szórólapról. Képek forrása: Kisné Vörös Judit/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás