göd

Feloszlatná a testületet a gödi polgármester, miután a képviselők többsége felfüggesztette

‌Tizenöt napra felfüggesztette tisztségéből a testület Balogh Csaba gödi polgármestert, miután július 17-én fegyelmi eljárást indított ellene. A felfüggesztés lejárta után a polgármester a testület feloszlatását kívánja kezdeményezni.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

A gödi önkormányzaton belüli ellentétek hátteréről korábban részletesen beszámoltunk. Megírtuk, hogy az ellenzéki képviselők közül négyen Göd Fejlődéséért néven külön politikai frakciót alapítottak, vezetőjük pedig Fülöp Zoltán (LMP) alpolgármester lett.

Belharc dúl a gödi városvezetés soraiban, a csörte egyetlen nyertese a magyar kormány

Harc indult a gödi önkormányzaton belül Balogh Csaba polgármester támogatói és támadói közt, amelyben személyi és pártpolitikai ellentétek egyaránt szerepet játszanak. Az eldurvult csörte egyetlen nyertese a magyar kormány, amely a testületben lévő politikai káosszal is indokolja a város egy részének einstandolását, és a Samsungtól származó adóbevétel elvételét. [featuredbox text=

 

Fülöp korábban a politikai frakcióval azonos nevű Göd Fejlődéséért nevű alapítvány kuratóriumának élén egy jótékonysági bál körül bábáskodott, amelyet a Samsung-gyár vezetése több millió forinttal támogatott. Ennek során jó kapcsolatot épített ki a Samsunggal, s a testület megbízta, hogy a város nevében Balogh helyett ő tárgyaljon a multicég vezetőivel. Fülöp bizalmat kapott a fideszes képviselőktől is, annak ellenére, hogy a Fidesz-frakció vezetőjének, Lenkei Györgynek a kérésére létrejött vizsgálóbizottság kiderítette: az LMP-s alpolgármester 1200 fős munkásszállót akart építtetni Göd-Újtelepen, s a piaci árnál magasabb összeget kínált egy építkezésre kiszemelt telekért.

A polgármester ellenfelei viszont úgy gondolják, hogy Gödöt csak Balogh Csaba személye miatt büntette a kormány a különleges gazdasági övezet létrehozásával.

A büntetésnek tekintett kormányrendelet visszavonását pedig megkönnyítheti – legalábbis a fideszes és a velük Balogh eltávolítására szövetkezett ellenzéki képviselők szerint –, ha az LMP-s alpolgármester lesz a tárgyalópartner.

Nem erre szavaztak

A polgármester felfüggesztését tárgyaló ülésen egyébként rendkívül feszült volt a hangulat, sokan megjelentek a gödiek közül, akik napirend előtt szólni kívánták a testülethez. Fülöp Zoltán és Szilágyi László (DK) viszont azt szerették volna elérni, hogy ne kaphassanak szót a lakosok. A jegyző és a polgármester döntése alapján az ülésen megjelent gödiek végül mégis elmondhatták véleményüket.

A lakosok keményen bírálták az önkormányzat tevékenységét. Egyikük elmondta, hogy az októberi választáson győztes ellenzéki összefogás tagjaitól nem azt várta, hogy egy részük a Fidesz tagjaival szövetkezve ellehetetlenítse a polgármestert, és működésképtelenné tegye az önkormányzatot. Volt, aki a választóknak tett ígéretre és a képviselői felelősségre hívta fel a testület tagjainak figyelmet.

„Elfelejtették, hogy mi nem pártpolitikusokat, hanem képviselőket választottunk? Hogy a várost sújtó bajok, problémák megoldóira és nem azok generálóira szavaztunk? Göd a változásra szavazott! Az itt élőknek elege volt a mutyikból, a titkos alkukból, az ukrán táblából – végre fejlődést és a várost fenyegető ipari beruházás kárainak enyhítését szerettük volna látni!” – fogalmazott az egyik felháborodott lakos. De volt, aki bírálta a polgármestert is, hogy nem tett meg mindent a konfliktus elsimításáért, és nem jól kommunikált a lakossággal.

A szavazás végül (8:4 arányban) a korábbi döntést erősítette meg: a Fidesz-LMP-DK-Jobbik képviselői Balogh felfüggesztéséről határoztak, és Fülöp Zoltánt bízták meg a polgármesteri teendők ellátásával.

Bíróság, feloszlatás

‌Az ülést követően kérdeztük ‌Balogh Csabát, aki elmondta, hogy bírósághoz fordul a döntés miatt. Szerinte egyre nyilvánvalóbb, hogy az ellenzéki összefogásból kilépett képviselők elárulták választóikat. Elmondta azt is, hogy:

az ő félreállításának egyik fontos oka a Samsung-beruházás zavartalan folytatása, és a további gyárbővítés lehetőségének biztosítása.

„De ha hagyjuk, hogy egy gyáróriás érdeke befolyásolhassa a politikai erőket, onnantól kezdve a lakosság, a civil közösség teljesen ki lesz szolgáltatva ezeknek az erőknek. A fideszes és a velük szövetkezett képviselők elérhetik azt is, hogy Göd és lakossága ne tudjon jogorvoslattal élni a Samsung-beruházás miatti károk ügyében” – fogalmazott.

A testület Baloghgal szemben szövetkezett tagjai már valóban felmondták a szerződést azzal az ügyvédi irodával, amelyet a polgármester megbízott, hogy a Samsung okozta károk ügyében pertársaság létrehozásával nyújtson segítséget a gödi lakosoknak. A Balogh Csaba ellen indított fegyelmi eljárás egyik vádpontja pedig az, hogy a polgármester panaszt tett az Alkotmánybíróságnál a gödi különleges gazdasági övezetről szóló kormányrendelet miatt.

Különleges gazdasági övezet – így nyúltak át a momentumos polgármester feje fölött Gödön

A veszélyhelyzetre hivatkozva elsőként Gödön hozott létre a kormány különleges gazdasági övezetet, amellyel átadta a Samsung gödi akkumulátorgyárának területét és az adóztatás jogát a megyének. Az őszi polgármesteri választáson az ellenzéki összefogás jelöltje lett a befutó, de így most a fideszes többségű Pest megyei önkormányzat a testület feje fölött átnyúlva dönthet a gyárral kapcsolatos kérdésekben.


„Ráadásul már új alkotmányjogi panaszt kellene benyújtania a testületnek. A gödi ipari övezetről szóló rendeletet ugyanis a veszélyhelyzet elmúltával a kormány visszavonta, a különleges gazdasági övezetről szóló törvény elfogadása után viszont Gödre vonatkozóan júniusban új rendeletet alkotott. Ez ellen ismételten Alkotmánybírósághoz kellene fordulni. A felfüggesztésem miatt azonban ez egyelőre lehetetlen. És kérdéses, hogy a testület most „hatalmi helyzetbe” került tagjai egyáltalán kívánnak-e jogorvoslattal élni az ügyben” – mondta el az Átlátszónak Balogh.

A polgármester elleni fegyelmi eljárás lebonyolítására egyébként 3 millió forintos keretösszeget szavazott meg a testület.

Amennyiben Balogh Csabát a fegyelmi eljárás végén elmarasztalnák, a képviselő-testület szankciókat alkalmazhat: csökkentheti például a polgármester fizetését. A város éléről azonban nem mozdíthatja el.

Ehhez ugyanis bírósági ítéletre lenne szükség.

De bíróság elé kerülhet azoknak az esetlegesen törvénysértő határozatoknak az ügye is, amelyeket a Fidesz-DK-LMP-Jobbik tagjai szavaztak meg a korábbi ülésen. Balogh elmondta, hogy a jegyző az ülés előtt egyeztetett a Kormányhivatallal, ennek alapján adott ki állásfoglalást, miszerint jogsértő több előterjesztés és határozat.

“Sajnos a NER-rendszer annyira megcsonkította a jegyzői hatáskört, hogy a jegyzőnek nincs lehetősége megállítani a jogsértőnek tartott folyamatot. Ha a kormányhivatal vizsgálata megállapítja, hogy törvénysértés történt, akkor a Kormányhivatal utasítja a jogsértés korrekciójára az önkormányzatot. Ha erre se hajlandó a testület, akkor kerül bíróság elé az ügy. A bírósági döntésnek azonban már nincs határideje. Egyébként, ha a most elfogadott SZMSZ-ről kimondják, hogy törvénysértő, üléseket se tarthat majd a gödi önkormányzat. Akkor az országgyűlés dönthet arról, hogy feloszlassa a gödi testületet és új választást írjanak ki” – ismertette a lehetséges jogi procedúrát és a Gödön elképzelhető forgatókönyveket Balogh Csaba.

„A felfüggesztésem után viszont én magam fogom kezdeményezni a testület feloszlatását” – tette hozzá.

 

Bodnár Zsuzsa

Fotó: A gödi ellenzéki összefogás 2019 októberében/archív. Forrás: Balogh Csaba Facebook oldala 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás