hulladékkezelés

Visszadátumozott jegyzőkönyvek, chip nélküli kukák és fideszes szemétcég Zsombón

Visszadátumozott jegyzőkönyvekről és chipes kukák hiányáról beszélnek a Csongrád-Csanád megyei Zsombón. Az ügyet a média is felkapta, pedig a szolgáltató Négyforrás Nonprofit Kft. az Átlátszónak elmondta, a kukákba az adott projekt nem is szánt chipet, a kiosztás pedig 2018-ban kezdődött. A háttérben felbukkan az egyre gyarapodó Vertikál Vagyonkezelő Kft. is.

“Ma, holnap és holnap után lehet Zsombón átvenni a lakossági kukákat, amit a KEOP 1.1.1/C/13-2013-0004 pályázat keretében kaptunk. A furcsaság a történetben az átadás-átvételi elismervény, amit a kuka átvételkor alá kell írnia minden ingatlantulajdonosnak. Ebben pontosan leírják milyen feltételekkel és hogyan szabad használni a kukát, stb, meg ott is írják a bizonyos 5 éves fenntartási időszakot. A hiba ott van, hogy ezen a 2020.06.30-án történt átvételen olyan papírt írattak alá mindenkivel (akivel beszéltem) amin 2018 tavaszi dátum szerepel! Több mint 2 évvel korábbi, mint amilyen napon ténylegesen történt az átadás-átvétel” – írta nemrég az Átlátszónak egy zsombói férfi. Hozzátette, amikor erre rákérdezett, azt mondták neki, “a dátumozás nem számít, lényegtelen, csak a pályázat miatt szükséges, meg lehet nyugodni, nincs jelentősége.”

Szerinte azonban ez nincs rendben, az pedig főleg nem, hogy a rosszul dátumozott papír alapján chipes kukákat vesznek át az ügyfelek, holott a helyszínen elismerték, hogy nincs is chip a kukákban. Azt is hozzátette, akadt átvevő, akinek a kérésére tollal végül átjavították a dátumot az aktuális napra.

Miközben az illetékesek válaszára vártunk, az esetről beszámolt a 24.hu a Zsombói Másik Oldal nevű oldal alapján. A portál idézi a hulladékgazdálkodás-korszerűsítési program kapcsán Zsombó polgármesterének 2015-ben elhangzott projektzáró beszédét, amelyben a chipes rendszer kiépítéséről beszélt. Gyuris Zsolt akkor azt mondta, a „chip a gyűjtési rendszer optimalizálását, és a szerződött mennyiségen felül kihelyezett hulladék elszállításából adódó többletköltség csökkenését is eredményezi majd.” Gyuris ötvenkétezer szemetes kukáról tett említést, amelyekre jeladót szereltek Szegeden és a város környékén.

Meg is találtuk a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás 2015-ben kiírt közbeszerzését, amely a chipes rendszerről szólt. A ma is elérhető szerződés szerint a Mórahalom térségi körzetre 6370 eszközt nyertek, összesen 51 995 edényt vettek és chipeztek fel.

Nem kértek chipes kukákat

Ezekből azonban Zsombó nem kapott. Ezt már Koltainé Farkas Gabriella mondta az Átlátszónak. A Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási társulás – munkaszervezet vezetőjét telefonon értük el. A társulás elnöke a szegedi polgármester, Botka László, míg az elnökhelyettes az eszközök beszerzésének idején Zsombó polgármestere, Gyuris Zsolt volt. (Ezért számolt be ő annak idején a chipes közbeszerzésről.)

Megkerestük az ügyben a kukákat kiosztó Négyforrás Nonprofit Kft. is, amely az Átlátszó kérdésére elmondta, szerintük politikai indíttatású támadás érte őket, amiben nem akart részt venni. Ugyanakkor azt is mondták, hogy visszadátumozták a jegyzőkönyveket. Mint írták, az edények kiosztása már 2018-ban megkezdődött az érintett szolgáltatási területen, azonban

„munkaerő kapacitás hiánya miatt azonban elhúzódott a kiosztás, és nem kerültek újra kinyomtatásra a jegyzőkönyvek”.

A chipekkel kapcsolatban azt írták, hogy “az érintett projekt (Keop 1.1.1/C/13-2013-0004) keretében a közszolgáltató nem vett át chipeket. Bordány, Forráskút, Üllés és Zsombó települések nem voltak érintettek a projekt során a chipes beszerzésben.”

Szerintük a pályázatot határidőben lezárták, aminek a kedvezményezettje a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás. Az edényeket is ők vásárolták meg 2015-ben, a kiosztás részben a kormányzati kukaholding körlüi anomáliáknak is köszönhető, ugyanis a települési cégek többsége az átszervezéssel nem lett közszolgáltató, a kukák kiosztása akadozott.

Ugyanakkor Zsombón vettek chipet is: a közbeszerzési adatbázis szerint az Üllés, Zsombó, Bordány, Forráskút települések tulajdonában álló Négyforrás Nonprofit Kft. 2014-ben írt ki közbeszerzést egy kukásautó, valamint “10.000 darab edényzetjelölő eszköz (chip), valamint mérő- és azonosító rendszer” szállítására. A közbeszerzést az M-U-T Hungária Kft. nyerte, 72,6 millió forintos ajánlattal. De ez csak chipekről szólt, kukáról nem. Ezeket viszont nem használják, a rezsicsökkentés és a kukaholding visszaosztása nem elég a rendszer üzemeltetésére.

Felbukkant a „fideszes kisgömböc”

Úgy tűnik azonban, hogy mindez csak a történet egy kis szelete. Kiderült ugyanis, hogy több település azóta kivált a társulásból: Domaszék, Kistelek, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Bordány, Üllés, Zsombó, Mórahalom, Forráskút immár a vaskúti FBH-NP Közszolgáltató Nkft.-hez tartozik.

Így fordulhat elő, hogy míg korábban a szemét a sándorfalvi úti lerakóra került, most Felgyőre, Vaskútra vagy Kiskunhalasra. A zsombói hulladék a korábbi 17 kilométer helyett most 55 kilométert utazik. De, hogy még így is megéri, azt iparági forrásunk azzal magyarázta, hogy a közszolgáltatóknak adott támogatás fedezi a többletutaztatást.

A vaskúti FBH-NP Közszolgáltató Nkft.-ben ugyanakkor nem csak a települések tulajdonosok, hanem tavaly óta a VERTIKÁL Vagyonkezelő Kft. is. A  cég terjeszkedéséről 2017-ben írt először Hadházy Ákos, a korrupcióinfón. Az értelmetlen utaztatást akkor úgy mutatta be, hogy “Adonyba, a Vertikál Zrt.-hez viszik a szemetet, ezért – hasonlóan Szekszárdhoz – Dunaújvárosnak is nagyon drága a szállítási költség, hiszen a dunaújvárosi lerakó helyett 23 kilométert utaztatják a szemetet”. A cikk nyilván joggal kéri számon, hogy miért kell a szemetet Adonyba, a Vertikál telepére szállítani: „ez a szemét-utaztatás hatalmas kiadás a városnak, de nagyon jó bevétel a maszek hulladéklerakónak.”

A Vertikált a napi.hu “fideszes kisgömböcnek” nevezte tavalyi cikkében, amikor arról írt, hogy egyre több szemétcég menekül hozzájuk a csőd elől, amit főként az állami kukaholding utófinanszírozási rendszere okoz.

 

Segesvári Csaba

Fotó: A zsombói átvételi elismervény. Forrás: olvasói levél

A céginformációkat az Opten Kft. szolgáltatta. 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás