makó

Az algyői Fidesz-elnököt bízta meg Makó fideszes polgármestere uniós pályázat kommunikációjával

Közel 500 millió forint uniós pénzt költenek el Makó térségében értékközvetítés címén, bármit is jelentsen ez. Az egyik megbízást éppen a Márki-Zay Péter titkos támogatóiról cikkező fideszes Csanád Média Kft. kapta.

“Ma dr. Hadházy Ákossal és dr. Török Miklóssal annak jártunk utána, hogy mire költi az Európai Unió által biztosított forrásokat Makó. Találtunk érdekességeket, melynek dokumentumait kikértük. Mindenkinek joga van tudni, hová folynak el a pénzek” – írta július elejei posztjában a DK-s Mucsi Tamás.

A makói politikus Hadházy Ákossal kíváncsiskodott az 500 millió uniós pályázat ügyében, és két nappal később arról írt, hogy a helyi média nem számolt be sajtótájékoztatójáról. Mucsi szerint a sajtótájékoztatón “a Makó Híradó tüntikézéséről elhíresült újságírója Hadházy Ákosnak feltette a kérdést, hogy van valami konkrétum vagy jöttek a zavarosban halászni?”

Ha valaki valóban zavarosban akarna halászni, keresve sem talál jobb apropót, mint a makói pályázat.

Mucsi a napokban kapta meg a szerződéseket, melyekből például kiderül, a kommunikációt közbeszerzés nélkül, meghívásos alapon intézték. A nyertes a Csanád Média Kft. lett.

A cég tulajdonosa Pongrácz Tamás, akiről korábban már megírtuk, hogy hozzá került a hódmezővásárhelyi Fideszt lelkesen támogató promenad.hu. De maga Pongrácz sincs messze a Fidesztől: a Jobbik-közeli Makói Csípős szerint a júniusi választókerületi gyűlésen az algyői Fidesz elnöke lett Pongrácz, korábban pedig frakcióvezető volt ugyanott.

A Csanád Média adja ki a makohirado.hu-t, a promenad.hu-t. Közös bennünk, hogy folyamatosan címoldalon szerepelnek a fideszes potentátok, és a Promenád jegyzi a Márki-Zay Péter titkos támogatóit leleplező cikksorozatot. Azt, amit helyre kellett igazítani.

A szerződést a makói önkormányzat nevében Farkas Éva Erzsébet, a 2014-es önkormányzati választásokat a Fidesz-KDNP színeiben megnyerő polgármester írta alá, a Csanád Média részéről pedig Pongrácz.

Vagyis a makói fideszes polgármester az algyői pártelnök cégét bízta meg az 500 milliós projekt kommunikációjával.

Az egyik dokumentum szerint mindössze 660 ezer forintot kap a Csanád Média Kft. többek között a fotók elkészítéséért, egy másik szerződés viszont már 7,8 millió forintról szól. Eszerint a programokhoz kapcsolódóan 105 hirdetést jelentetnek meg a helyi médiában, háromhavonta elektronikus hírlevelet küldenek ki, és 60 napon keresztül Facebook-kampányt is készítenek.

A tavalyi szerződés 2020 tavaszáig szól, de az elmúlt 8 hónapban egy eddig mindössze 46 követőt elérő Facebook-oldal elindításáig jutottak. Ezt egyébként idén júniusban üzemelték be, és a Facebook szerint augusztusig nem költöttek hirdetésre.

Ha a Google-ban keresünk a projekt nevére, azt látjuk, hogy a Makó Híradó, vagyis a megbízott cég tulajdonában álló portál írt az uniós pénzből finanszírozott eseményekről. Ezekből a cikkekből derül ki, hogy márciusban “játszóteret tisztítottak meg az önkéntesek”, áprilisban pedig “ismét felnőttek és gyerekek gyűjtötték együtt a szemetet” Makón. És ebből indult sporttábor is, amiről a Makó Híradó írt.

Kerestük Makó fideszes polgármesterét, hogy megtudjuk, a Csanád Média Kft. által megnyert feladatra mely cégeket hívták meg, és azok milyen ajánlatot adtak. Szerintük mennyire elfogadható, hogy pártpolitikus tulajdonában álló cég pályázzon önkormányzati megbízásra, ezen belül közpénzre? És azt is megkérdeztük, hogy a Csanád Média Kft.-val milyen egyéb szerződése van az önkormányzatnak, mióta és milyen összegben. De egyelőre egyik kérdésünkre sem válaszoltak.

Segesvári Csaba

Címlapkép: plakát a 2018-as választási kampányban Makón (forrás: Makói Csípős)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás