rétság

Elpusztult hét szamár, állatkínzás gyanúja a volt hatósági állatorvos tanyáján

Hét szamár tetemét szállították el a napokban egy állattenyésztőtől Rétságon. Az állatvédők, de a rendőrség szerint is felmerül a rossz tartás, éheztetés gyanúja, ezért a helyszínen néztük meg, mi a helyzet az egykor hatósági állatorvosként dolgozó nyugdíjas férfi tanyáján. A férfit egyszer már elítélték állatkínzás miatt.

Amikor megérkeztem, dr. Kása Géza épp műanyag szemetet égetett a tanyáján, amely ironikus módon nagyjából 300 méterre van a rétsági rendőrségtől. A valamikor hatósági állatorvosként dolgozó férfi régóta nem kamarai tag már, állatorvosként nem dolgozhat, ennek ellenére a település doktorai közt a mai napig szerepel a neve. A tanyáján régi, lepukkant autók, sajtgyártáshoz szükséges felszerelések, építőanyagok hevernek szerteszét.

Kerítés sincs, érzésből állunk meg, hátha kutyák őrzik a portát. „Amíg fizetem a súlyadót, senkinek semmi köze hozzá, hány autó parkol itt” – mondja a gazda, aki szerint már akkor is feljelentik, ha esőben legeltet, de az autókat sem nézik jó szemmel. 

Arrébb vannak az állatok, a kecskék és bárányok szabadon, a szamarak egy része karámban. Százas nagyságrendű  disznóállományt kellett kilőni az állategészségügynek 2019-ben, mert nem biztosította számukra a tulajdonos a dupla kerítést, amely az afrikai sertés pestis (ASP) miatt kötelező a magas kockázatúnak minősített rétsági területen. Az állomány egy része elmenekült az erdőbe. Fodor Rita Mária, pénzügyi csoportvezető, korábban a jegyző általános helyettese hatósági tanúként volt a helyszínre hívva a kilövéskor, tőle tudjuk, hogy a kilövési határozat valóban megszületett, de nyilatkozni nem kívánt a részletekről. 

Éheztek, szomjaztak az állatai – felüggesztettet kapott

A bíróság szerint sem nevezhetőek példamutatónak a doktor állattartási szokásai. Ugyanis a Balassagyarmati Törvényszék sajtóosztályának tájékoztatása szerint KGE vádlottal szemben 2019 augusztusában határozatot hoztak, melyben 1 év 6 hónapot kapott 3 év próbaidőre felfüggesztve, valamint több mint 200 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték.

A bíróság tájékoztatása szerint a Rétság és Tolmács határterületén elhelyezkedő részen nem voltak elkerítve az állatok, egyedi jelöléssel nem rendelkeztek.

Ráadásul nem volt előttük élelem és víz, a tartási körülmények rosszak voltak, alom nem volt alattuk, és pihenési lehetőségük sem volt. Egy szamár  maradandó egészségkárosodást szenvedett, az állatot elaltatták. A sertéstartástól pedig a Balassagyarmati Járási Hivatal Járási Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya 2018. október 25-től eltiltotta, ám a tiltás ellenére 7 db egyedi azonosítójellel nem rendelkező sertést tartott. 

Szamártetemek mindenfelé a karámban

Az állatvédők most pedig azt szeretnék tudni, mi történt a nemrégiben elpusztult hét szamárral. Dr. Kása szerint el kellett őket altatnia, mert öregek voltak és betegek.

Ehhez képest az Átlátszónak eljuttatott fotókon az látszik, a tetemek a karám különböző pontjain hevernek, ami nem elaltatásra utal. Néhány tetemet ekkor már megkezdett a többi szamár. A tetemeket elszállította a dögszállítást vállaló fehérjefeldolgozó ATEV Zrt.

A Nógrád megyei rendőrség sajtóosztályának tájékoztása szerint a „Rétsági Rendőrkapitányság állatkínzás bűntett gyanúja miatt indított büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja. A nyomozás jelenleg is folyamatban van, ezért annak érdekeire való tekintettel további információkat nem áll módunkban közölni.” – írták érdeklődésünkre.

Az igazsághoz tartozik viszont, hogy ottjártunkkor a szabadon lévő állatok, azok legalábbis, akikkel találkoztunk – szamarak, birkák -, remek kondícióban voltak, egészségesnek, szociálisnak tűntek, jó minőségű élelem is volt előttük.

A szomszédság sem rajong a doktorért

A doktornak a rétságiakkal is meggyűlt a baja. „Nem érdeklik a szabályok” – mondják róla a rétságiak. Többen arra panaszkodtak, hogy az állatai rendszeresen lelegelik a szomszédok gabonáját, de volt, hogy a szomszédos település focipályáján szedték össze a disznóit. Egy 2017-es jegyzőkönyvből kiderül, a képviselőtestület tagjai közt is téma a szabadon járkáló állatok ügye: “dr. Kása Géza urat javaslom felszólítani. Több mangalicát tart, egy nagy kan disznó a Tolmácsi utca felőli részen sétálgat, sokan félnek tőle.” 

Ennek ellenére dr. Kása a mai napig az egykori szolgálati lakásban él, jóhiszemű, jogcím nélküli bérlőként lakik a 96 négyzetméteres lakásban, ami mellé garázst is bérel.

Nem tervez bírságot fizetni

Mások azt sérelmezik, hogy nincs fedett helyük az állatoknak, de erre is van magyarázata Kósa doktornak. A korábbi, 240 négyzetméteres csarnok romjai ma is látszanak, amely korábban az állatok tartására szolgált. „Négy éve én döntöttem be, mert feljelentett a hatóság, mert 8 méter volt a gerincmagasság, és az unióban 7,5 méter fölötti szénatárolót, állattartó épületet nem lehet építeni. Lerobbantottam, most meg azért jelentettek fel, mert veszélyes hulladék.”

Kása doktor mindezek ellenére nem haragszik a helyi főállatorvosra, azt mondja, teszi amit kell, minden bejelentést ki kell vizsgálnia. „Megírja a jegyzőkönyvet, aztán vagy aláírom vagy nem.” Kása azt mondja, úgysem tudnak mit csinálni vele, kap időnként 50-100 ezer forint bírságot, amit nem tervez befizetni. Ahogy ő fogalmaz: „Tiltsa csak le a NAV, dolgozzanak meg a pénzükért.” 

Az ügyben kerestük a helyi hatósági állatorvost, aki tájékoztatása szerint nem nyilatkozhatott, de azt nem kívánta elárulni, kitől tudunk engedélyt kérni a nyilatkozattételre. A Balassagyarmati Járási Hivatal Járási Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályát is kerestük, hogy pontosan mi történt az állatokkal, mit állapítottak meg a helyszínen az állatorvosok, eltiltják-e újfent Kása doktort a további állattartástól, de mindössze annyit közöltek, hogy folyamatban lévő ügyről nem kívánnak nyilatkozni. 

Zimre Zsuzsa

Fotó: a szerző felvétele

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás