gödöllő

A premontrei rend kapja meg a Szent István Egyetem ingatlanait Gödöllőn

Egy kormányhatározat alapján a gödöllői Szent István Egyetem épületei és az egyetemet körülölelő terület a premontrei rend tulajdonába kerülnek, de sok a bizonytalanság az ingatlanok sorsát illetően. Mindehhez a kormány 2,58 milliárd forint állami támogatást is biztosít a gödöllői premontreiek számára. 

A kormány 2017-ben döntött úgy, hogy 9,7 milliárd forinttal támogatja a premontrei rend alapításának 900. évfordulójához kapcsolódó beruházásokat. Az összeget négy éves ütemezésben kapja meg a rend, s ebből Gödöllőn, Keszthelyen, Türjén, Zsámbékon és Nagyváradon került sor fejlesztésekre az elmúlt időszakban.

A megítélt összegből Gödöllő 2,58 milliárd forintot használhat fel, jelentette be Vécsey László, Gödöllő és térsége fideszes országgyűlési képviselője 2018 januárjában: ebből 1,7 milliárdot egy új templom építésére, 525 millió forintot oktatási intézmények fejlesztésére, 350 millió forintot pedig a gödöllői iskola körül található és a premontrei rendhez visszakerülő terület rendezésére fordítanak.

De a pénzbeli támogatás mellé a rend megkapta – ahogy Vécsey László fogalmazott, „visszakapta ” – az egyetem épületét is, ahol 1945-ig a Premontrei Szent Norbert gimnázium működött, valamint az egyetemtől délnyugatra eső körülbelül 5 hektáros területet és az azon lévő épületeket.

Az ingatlanok átadásáról szóló kormányhatározatok azonban némileg ellentmondásosak: a 2018-ban megjelent határozat valamivel több helyrajzi számot és ingatlant sorol fel, mint az ugyanerről az átadásról szóló 2019-es kormányrendelet. És több ingatlan szerepel abban a telepítési tanulmánytervben is, mely a Gödöllői Premontrei Apátság megbízásából készített a Mű-hely Tervező és Tanácsadó Zrt.

Bár az ingatlanok átadása során állami tulajdonú vagyon kerül át egy egyházi szervezet tulajdonába, a terület átalakításához Gödöllő városának is van köze: a hatályos Településrendezési Terven és Építési Szabályzaton ugyanis az önkormányzatnak módosítania kell.

A rend új templomának megépítéséhez például 3,7 hektár erdőt ki kell vágni, s ennek a területnek különleges oktatási övezeti átminősítést kell kapnia. A kivágott erdőt csereerdősítés során a város Isaszeg felé eső, külterületi részén és az egyetem területének egy másik részén pótolják.

A beépítési terv ezen kívül a gimnázium épületének felújítását, fogadóépületek, lakóépületek, uszoda és tornacsarnok megépítését, valamint útfelújítást és további parkolók létrehozását tartalmazza. Az ígéretek szerint az építkezéseket az egész terület zöldfelületi fejlesztése, fásítása fogja kísérni.

A területen azonban 12 lakóépület is található, s az itt élő 160 lakástulajdonos korántsem örül felhőtlenül ezeknek a nagyratörő fejlesztési terveknek. Egy tavalyi lakossági fórumon sok kifogás fogalmazódott meg a tervezett építkezések miatt. A helyiek többek közt  a megnövekedő forgalmat és zajt, a zöldfelületek csökkenését, s a területen lévő élelmiszerüzlet tervezett elbontását kifogásolták és sérelmezték azt is, hogy a rend képviselői meg sem jelentek az egyeztetésen.

A gödöllői képviselő-testület ezért csak bizonyos változtatási feltételekkel fogadta el a premontreiek telepítési tanulmánytervét, Gémesi György polgármester pedig egyfajta közvetítő szerepet vállalt a lakók és a rend közti konfliktus feloldásában.

Az indulatok azonban nem csitultak, tavaly télen például egyetemi fiatalok tiltakoztak a kertrendezés címén megkezdett fakivágások és facsonkolások ellen. Az ügy kapcsán Balogh Péter Piusz apát azt nyilatkozta, hogy szakértőkkel vizsgáltattak meg közel 1000 fát, s csak a beteg, menthetetlen egyedeket vágták ki.

Az apát szerint a terület sokkal rendezettebb és szebb lesz, tájépítészeti terv készül a parkosításra. Emellett több száz millió forintból fogják megújítani a töredezett, elhanyagolt utakat és parkolókat a közeljövőben, a helyi élelmiszerüzletet pedig nem fogják lebontani – ígérte.

Az apát nem jár lakossági fórumra és nem alkuszik

A telepen lakókat azonban nem sikerült megnyugtatni, ezért augusztus végén újabb lakossági fórumra került sor. Ott újfent megfogalmazódott, hogy a tervezett épületek (templom, tornacsarnok, uszoda) olyan tömeget és autóforgalmat fognak vonzani, ami élhetetlenné teheti az itt élők környezetét. A rend képviselői azonban ezen a fórumon sem jelentek meg, szeptemberben viszont egy külön tájékoztatót tartottak, ami szintén nem győzte meg a lakókat.

Ezért a polgármester meghívta Balogh Péter Piusz atyát a szeptemberi ülésre, ahol azt javasolta az apátnak, hogy a rend mondjon le a tervezett 90 lakásos társasház területen való megépítéséről s a zöldterületek egy részét adja át az önkormányzatnak. Cserébe felajánlotta, hogy a város egy másik pontján az önkormányzat telket biztosítana arra, hogy ott a rend lakásokat építésen.

Balogh Péter Piusz minderre úgy reagált, hogy számára és a rend számára „az egyházi javak szent dolgok”.

Viszont megígérte, hogy a 70 év után újra magánterületté vált egyetemi területen a tervezett fejlesztéseken még „finomítani” fognak. Gödöllőn azonban sokan úgy látják, nehéz lesz kompromisszumra jutni Balogh apáttal, miután ilyen bőkezűen juttatott az állam a rend számára pénzt és területet.

A Gödöllő Perjelséget egyébként is kiemelten kezeli a kormány, hiszen a felcsúti fociakadémia tanulói, köztük Orbán Gáspár a gödöllői premontrei gimnáziumban érettségizett. A fejlesztések közül eddig épp a gimnázium korszerűsítése, bővítése valósult meg.

A gödöllői állami oktatási intézmények és a premontrei gimnázium között egyébként jó a viszony, a premisek eredményeire büszke a város és a polgármester. Ugyanakkor míg a premontreieknek „mindenük” megvan, intézményük rendkívül jól felszerelt, addig a Török Ignác Gimnázium és más állami iskolák gyakran napi gondokkal küzdenek.

A Fideszt sokkolta, hogy nem sikerült Gémesit lenyomni

Az önkormányzati választási kampányban egyébként, egy vele készült interjúban Gémesi György a város eredményei között említette a premontreieknek juttatott kormányzati támogatást, ami segíteni fog Gödöllő oktatási helyzetén. Az önkormányzati választás eredménye, Gémesi György újbóli polgármesterré választása ugyanakkor több forrásunk szerint “sokkolta” a Fideszt.

Gémesi a Gödi Lokálpatrióta Klub színeiben 7126 szavazatot kapott, míg a Fidesz-KDNP által indított Kolozs Csaba 6577 vokssal a második helyen végzett. A testületbe hét lokálpatrióta, hét fideszes és egy független (a Hely az Érték Városvédő Egyesület támogatásával induló Bajkó Norbert) képviselő került. A mérleg nyelvét azonban Gémesi azzal billentette meg és szerzett minősített többséget, hogy alpolgármesterré tette a független Bajkót; a másik alpolgármester a Lokálpatrióta Klub színeiben induló ifj. Bárdy Péter lett.

Kényes egyensúlyi helyzet jött tehát létre, melyben a korábbi időszakhoz képest csökkent Gémesi támogatottsága. Ilyen helyzetben nyilván a polgármester keresni fogja a megegyezés lehetőségét, többek közt a premontrei renddel is.

Míg a 160 lakástulajdonos az építkezések miatt aggódik, a területen lévő bezárt egyetemi strand a város más lakóit is bosszantja. A premontreiknek való területátadást követően ugyanis a sokak által kedvelt egyetemi strandot bezárták, a medencékből még a vizet sem engedték le. A fürdőépület állapota egyre romlik, a rend azonban, az ingatlanok lassú átadására hivatkozva évek óta nem nyitja meg a város egyetlen ilyen létesítményét.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az egyetem főépületével és 1700 fős kollégiumával mi lesz a premontreiek – no és az állam – szándéka. Forrásaink szerint azonban a Szent István Egyetem sorsát nemcsak a kormányfő által nagyon kedvelt premontrei rend és annak tervei, hanem más kormányzati szándékok is befolyásolhatják.

Így az egyetemhez több szálon köthető Gödöllői Tangazdaság Zrt.–  mely tavaly került a kormányfő kedvence, Mészáros Lőrinc tulajdonába – sokak szerint szintén meghatározó szerepet játszhat az egyetem jövőjében. A campus tudatos kormányzati elsorvasztásának jelei pedig afelé mutatnak, hogy az intézményt a Corvinus-modell szerint egy magánalapítvány kezébe adnák.

Központosítás a Szent István Egyetemen – rektori irányítás alatt álló intézetek jönnek létre


Bodnár Zsuzsa

Fotó: a szerző felvétele

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás