felsőoktatás

Központosítás a Szent István Egyetemen – rektori irányítás alatt álló intézetek jönnek létre

A Szent István Egyetem minden karán intézetek kerültek kialakításra az egyetem közleménye szerint. A létrejött intézetekből öt intézmény közvetlen rektori irányítás alá került. A döntés hátterében központosítási törekvések húzódnak meg.

Közvetlen rektori irányítás lesz

A Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi karának oktatói január 28-án délután arról kaptak tájékoztatást, hogy az egyetem szenátusának októberi ülésén meghozott döntések értelmében az egyetem oktatást, kutatást végző karait intézeti struktúrába építik bele. Emiatt a szarvasi telephelyű Agrár- és Gazdaságtudományi Intézetet is átalakítják, és közvetlen rektori irányítás mellett Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetként működik tovább. Többek között a matematika, az idegennyelv és testnevelés oktatást is közvetlen rektori irányítású intézet végzi a továbbiakban.

A rektort is próbáltuk elérni

A rektort nem sikerült telefonon elérnünk, mert a hívás időpontjában Budapesten tartózkodott, azonban egy reggel kiküldött sajtóanyagot sikerült megszereznünk az  egyetemtől. Eszerint az átalakítás nem befolyásolja az oktatók munkáját:

„Dankó Béla országgyűlési képviselő egyeztetést kezdeményezett a Szent István Egyetem vezetőivel a Szarvasi Campus helyzetével, jövőképével kapcsolatban. A megbeszélés eredményeképpen Dr. Palkovics László rektor és Magyar Ferenc kancellár egyetért abban Dankó Béla képviselővel, hogy az oktatási helyszín továbbra is a Campus főépülete maradjon. Ennek megfelelően a szarvasi képzési helyen tanulmányokat folytató hallgatók oktatása a 2019/2020. tanév második félévében a megszokott épületben kezdődik meg. A kar intézetté alakítása az oktatók munkáját nem befolyásolja.”

Emailes megkeresésünkre kapott válasz itt megtekinthető. 

Kérdeztük, hogy milyen átalakítások várhatóak az egyetemen, azonban semmilyen konkrétumot nem közöltek az átalakításról. Az átalakítás részleteiről csupán annyi derült ki több mint egy oldalas válaszukból, hogy „racionális és funkcionális” átalakítást tűztek ki célul. Mindössze annyit tudtunk meg, hogy a karok helyett, illetve mellett közvetlen rektori irányítású intézetek jönnek létre, azonban ez így önmagában csupán elnevezésbeli különbség.

Kérdeztük az egyetemet arról is, hogy mi indokolja az átalakítás szükségességét. Erre azt a választ kaptuk, hogy a felsőoktatásba jelentkező hallgatók számának a csökkenése, a változatlan fenntartási költségek mellett, egyre nagyobb terhet ró az intézményre. Azt azonban nem árulták el ezen hogyan fog segíteni a közvetlen rektori irányítású intézeti rendszer. Arra a kérdésünkre, hogy az oktatókkal és hallgatókkal egyeztettek-e az egyetem átalakítását illetően, az alábbi választ adták:

„A Szent István Egyetem felsővezetői folyamatosan tájékoztatást adnak, illetve egyeztetnek a karok vezetőivel és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzattal.”

Tekintve, hogy a közvetlen rektori irányítású intézeti strukturában többek között a dékáni pozíció funkcióját vesztheti, így arról is érdeklődtünk, hogy várható-e létszámleépítés.

Erre hosszú és kitérő választ kaptunk, melynek egyik része az alábbi cél megfogalmazása:

„Az Egyetem vezetésének célja, hogy minden munkavállaló számára megtalálja azokat a feladatokat, amikben a legjobban ki tudnak teljesedni és munkájukkal a legjobban tudnak hozzájárulni az intézmény céljainak eléréséhez, hosszú távon pedig vonzó perspektívát jelentsen a számukra a felsőoktatás.”

Továbbá azt is közlik, hogy a hatékonyság és gazdaságosság növelése az átalakítás célja, azonban az átalakítás részleteiről nem kaptunk tájékoztatást. Továbbra sem világos, hogy milyen átalakítás zajlik a gyakorlatban az egyetemeken és hogyan teszi az gazdaságosabbá és hatékonyabbá annak működését. 

Uzonyi Ádám

Címlapfotó forrása: Wikipedia

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás