Érd

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak Érd és térsége zűrös csatornaberuházása miatt

A csatornázási beruházás befejezése után megmaradt, aztán nyomtalanul eltűnt 700 millió forintnyi lakossági pénz sorsát kutatja néhány diósdi civil. A rendőrség megkezdte a nyomozást azokban a csatornapénz-ügyekben, amelyek Érd térségében az önkormányzati választási kampány fontos témáivá váltak.

Hűtlen kezelés miatt nyomozást rendelt el az érdi rendőrség a megmaradt lakossági csatornapénzek vélhetően jogellenes elköltése miatt – értesült az Átlátszó.

A birtokunkba került dokumentumok szerint diósdi civilek tettek feljelentést még ősz elején a helyi víziközmű-társulat ellentmondásos pénzügyei miatt. Ha a nyomozást mindenre kiterjedő alapossággal lefolytatják, akkor annak ki kell térnie Magyarország egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházásnak részleteire.

A 34 milliárd forintos, az évtized első felében tető alá hozott Érd és térsége csatornázási projekt legfőbb kedvezményezettjei a nemzeti együttműködés csúcscégei voltak. Az alvállalkozók között pedig felbukkant a miniszterelnök apjának cége, a Dolomit Kft. is.

A projektet három Pest megyei település, Diósd, Érd és Tárnok önkormányzati társulása bonyolította le. A társulás elnöke Érd akkori polgármestere, T. Mészáros András, a Fidesz helyi elnöke volt.

Miután elnyerték az uniós támogatást, a diósdiak által befizetett csatornaépítési önrészből összesen 700 millió forint megmaradt. A feljelentés tartalmát idéző rendőrségi határozat indokolása szerint nem tudni, hogy ennek a pénznek mi lett a sorsa.

A diósdi civilek azt is kifogásolták, hogy a lakossági önrész összegyűjtésére létrehozott társulat (nem összetévesztendő a beruházást lebonyolító önkormányzati társulással) rendszertelenül és nem a szerződés szerinti összegeket utalta tovább a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-nek.

A feljelentés szerint a társulat egyes tagoknak a csatornahálózatra történő csatlakozást térítésmentessé tette, és ezzel megkárosították a többi társulati tagot, vagyis a csatorna bevezetéséért fizető diósdi háztartásokat.

A diósdi önkormányzat a helyi civilek nyomására kísérletet tett a vitatott ügyek tisztázására. A végeredmény helyi értékelések szerint az elmúlt évek legbotrányosabb, bohózati elemeket sem nélkülöző testületi ülése lett.

A diósdi víziközmű-társulat elnöke határozatképtelenné szövegelt egy rendkívüli képviselő-testületi ülést

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult egy diósdi aktivista a csatorna-beruházással összefüggő adatnyilvánossági problémák miatt. Abban bízik, hogy a hatóság most is kimondja azt, amit más esetben megtett, vagyis, hogy a csatornapénzek sorsáról szóló adatok megismerése olyan jog, amelyet a legmagasabb szintű, alkotmányos védelem illet meg.

A diósdi társulat elnöke 2018 szeptemberében az így határozatképtelenné vált közgyűlésen csak a saját maga által írt kioktató beszédet volt hajlandó órákon keresztül elmondani, de kérdésekre nem válaszolt.

A modell mindhárom településen ugyanaz volt. Az uniós támogatás elnyerése után feleslegessé vált lakossági pénzek százmillióit – az egyértelmű törvényi rendelkezések ellenére – nem fizették vissza, hanem más célokra költötték el.

2017-ben, és azóta is fideszes városvezetők azzal dicsekedtek, hogy csatornázási beruházás keretében ötven kilométer utat építettek. Azt azonban már nem emelték ki, hogy mindezt a megmaradt, lakosságnak visszajáró pénzekből finanszírozták.

A lakossági pénzek elkötésének modellje az egész országra kiterjedt, noha a pénzeket vissza kellett volna fizetni. Több bírósági ítélet egyértelműen kimondta: tilos a csatornázásra beszedett lakossági pénzt útépítésre vagy más, eltérő célra költeni. Legfeljebb a csatorna lefektetése után az út helyreállítását fizethetik ebből a pántlikázott pénzből.

Érd vonzáskörzetében civilek több esetben is kísérletet tettek az érdekeik érvényesítésére. Az ország legismertebb csatornapénzügyi aktivistája, a nyugalmazott rendszerszervező mérnök, Mihályiné Opéczy Mária Tárnokon hiába tárta fel, hogy a helyi víziközmű-társulat évekig jog- és alapszabály-ellenesen működött. A vízügyi igazgatóság vonakodó beismerése ellenére a botrányos fejleménynek nem lettek következényei.

Sem a kormányhivatal, sem a vízügyi igazgatóság, de még a számvevők sem léptek az ügyben. A tárnoki mérnöknővel gyakorlatilag a bolondját járatták, amikor a belügy és a miniszterelnökség egyik hatóságtól a másikig küldözgette.

A társulásban résztvevő települések polgármesterei mind megbuktak az október 13-i önkormányzati választásokon. Érden az ellenzéki kampány egyik központi eleme a csatornapénzek visszafizetése volt, Tárnokon egy visszafogottabb visszafizetési ígérettel operált a későbbi polgármester.

 

Mindössze 12 ezer forintot adnának vissza az érdi lakosoknak a csatornapénzekből

A helyi pártvezetők legutóbbi nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy az érdi Fidesz az önkormányzati választási kampány központi témájává akarja tenni az évekkel ezelőtt befejeződött csatornázási beruházást. Kijelölték a legfontosabb célpontjukat is, és beindult a negatív kampány. Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

A diósdiak feljelentése egy igazi eljárásjogi flipperjáték részese lett, az iratcsomó egyik hatóságtól a másikig pattogott. A feljelentést a budaörsi ügyészségnek címezték, ahonnan az ügyet áttették az érdi ügyészségre, amely a feljelentést az érdi helyi rendőrségre továbbította.

Az érdi rendőrség elrendelte nyomozást, majd elfogultság miatt az iratokat felterjesztette a Pest megyei rendőrfőkapitányhoz, aki végül a budaörsi rendőrkapitányságot jelölte ki a nyomozás lefolytatására.

Kis Zoltán

Címlapkép: a szerző felvétele

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás